În dimineața în care DGA a descins la Institutul Marius Nasta, l-am rugat pe rectorul Viorel Jinga să comenteze situația cadrelor didactice ale UMF Carol Davila vizate de percheziții pentru luare de mită de la pacienți, iar acesta mi-a răspuns scurt: „Nu am comentarii. Toleranță 0 pentru astfel de cazuri”. E drept că atunci nu se știau numele chirurgilor toracici vizați de descinderi pentru că, cel mai probabil, nu mi-ar mai fi răspuns vreodată. Mai ales că îl și notificasem pe Jinga că Paleru ia șpăgi iar el nu făcuse ceea ce îl obliga legea și dezvăluisem și că trucase un concurs pentru soția lui Paleru rămasă fără serviciu. Detalii în articolul Omerta UMFistan: notificat despre șpăgile lui Paleru, rectorul Jinga a refuzat să sesizeze procurorii deși era obligat
Chirurgul toracic Cristian Paleru a fost reținut chiar în acea seară și arestat preventiv a doua zi. Motivarea judecătorilor Tribunalului București care au admis cererea procurorilor este copleșitoare.
Cristian Paleru care a luat în 22 de zile de 55 de ori mită, a admis la audieri că primea bani și anumite produse de la pacienți, dar a explicat că le-a considerat simple „gesturi de recunoștință” pentru că nu condiționa actul medical de primirea lor.
Judecătorul a concluzionat că acesta „nu realizează nici la acest moment semnificația acestora din perspectiva legii penale”. „Inculpatul nu a oferit nicio explicație cu privire la motivele pentru care nu a înțeles să refuze sumele de bani și celelalte bunuri oferite de pacienții săi sau de rudele acestora, în condițiile în care din înscrisurile în circumstanțiere depuse de inculpat reiese că situația materială a acestuia este una bună.”, se arată în hotărârea Tribunalului București.
Judecătorii au constatat că veniturile lunare realizate de doctorul Cristian Paleru „în perioada august 2022 – iunie 2023 sunt bune, dovedind, dincolo de orice dubiu, că inculpatul nu se afla într-o stare de nevoie care să justifice acceptarea sumelor de bani remise de către persoanele cercetate în cauza de față pentru dare de mită și de către celelalte persoane, neidentificate până în prezent”.
Un alt motiv pentru care Paleru a fost arestat preventiv este că i-a învățat și pe rezidenți să ia mită
Trei medici rezidenți au fost reținuți în aceeași seară cu șeful de lucrări tot pentru luare de mită.
Judecătorii au explicat „că inculpatul deturnează de la finalitatea sa şi rolul de mentor pentru medicii rezidenţi cu care interacţionează (şi aceştia în derivă etică, aflaţi la acest moment sub măsura preventivă a controlului judiciar), medici rezidenţi pe care îi iniţiază în activităţi infracţionale. De aceea, în situaţia de faţă, se impune o astfel de reacţie a autorităţilor, pentru crearea unui echilibru firesc şi a unei stări de securitate socială. În aceste condiţii, măsura arestării preventive a inculpatului apare ca singura măsură preventivă ce se poate lua.”, se arată în motivarea judecătorilor.
Medicul Cristian Paleru este arestat de 35 de zile, fiind arestat preventiv pe 20 septembrie și în prezent se află în arest la domiciliu.
Ce prevede Codul Muncii
Legea 53/2003, Codul Muncii, prevede la articolul 61 că angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului în următoarele situații:
…
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condițiile Codului de procedură penală;
…
Jinga protejează corupții
L-am întrebat pe rectorul Jinga, cel care susținea că are toleranță 0 față de astfel de fapte, dacă va aplica articolul 61 din Codul Muncii și va înceta contractul de muncă al Șefului de Lucrări Paleru, iar în cazul în care nu va face asta să ne explice cum crede domnia sa că dr. Paleru poate fi un bun cadru didactic. Dar deși am revenit și astăzi cu întrebarea, rectorul Jinga nu a răspuns, tăcerea acestuia arătând că viziunea sa pentru UMF e aceea că e bine ca un cadru didactic să inițieze rezidenții în activitatea infracțională de a lua mită.
Peste câteva luni vor avea loc alegerile pentru funcția de rector al UMF-CD și alături de profesorul Viorel Jinga va candida și profesorul Alexandru Rafila. Să vedem pe cine vor prefera cadrele didactice: pe apărătorul corupților, Jinga, sau pe Rafila care a declarat despre medicii care se solidarizează cu șpăgarii că prezintă o degradare a conștiinței profesionale.
Ati vazut si auzit multe in sistemul sanitar.Spiatalele sunt luate pe persoana fizica,UMFistii taie si spanzura,jignesc,impart personalul in buni si rai,iau spaga(vezi Nasta) si nu se intampla nimic,niciodata.Modifica legi in favoarea lor(nu pot,dar puteau pana sa modifice legea,sa ocupe un loc de conducere fara sa fie cadru UMF)deci Prof. Jinga e seful sanatatii romanesti.De asta vrea Rafila postul.Traiasca UMF.istanul!