Orice angajat din Romania este obligat anual sa se prezinte la medicul de Medicina Muncii pentru a-i fi stabilita capacitatea de munca. Angajatorul este obligat prin articolul 64 din Codul Muncii sa-i propuna salariatul „alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii”. Daca angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Aceste prevederi insa nu sunt respectate si la Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad. Astazi va prezentam cazul unei inginere in varsta de 50 de ani si cu 30 de ani vechime in institutie, Serban Mihaela care, in urma controlului medicului specializat de Medicina Muncii, medic selectat de angajator, a primit fisa de aptitudini cu recomandarea: apt conditionat cu evitarea efortului fizic, frigului si umezelii si inapt pentru lucrul la inaltime. Conducerea ABA Prut-Barlad a citit fisa de aptitudini medicale si a actionat: chiar pentru meseria ei existau locuri de munca la compartimente in Iasi unde sunt pastrati salariati cu studii medii, cu vechime chiar si sub un an (dispeceratele ABA si SGA – unde inginera deja lucrase multi ani, Statia hidrologica Iasi sau Biroul Hidrologic din ABA) Mihaela Serban ar trebui sa efectueze masuratori la Postul Hidrometric Chiperesti la 35 km de Iasi, in aer liber, de doua ori pe zi, pe parcursul intregii saptamani (inclusiv sambata si duminica) si astfel ar trebui sa parcurga zilnic 140 km, in conditile in care acolo era deja un salariat care avea in primire un canton si efectua si aceasta activitate. Asa ca in prima zi de dupa controlul medical, luni, inginera, pe un viscol puternic a fost trimisa pe un pod din Chiperesti, sa faca masuratori in albia raului Jijia la o inaltime de cca 10 m, desi hartia medicului la care chiar institutia o trimisese spunea ca nu are voie sa lucreze la inaltime. Marti, femeia a depus o sesizare la conducerea ABA care insa a fost de neinduplecat. Mihaelei Serban i s-a facut rau si a fost luata cu Salvarea, investigatiile medicilor nefiind finalizate inca.
E adevarat ca nerespectarea articolului 64 din Codul Muncii nu reprezinta nici macar contraventie dar atunci cand prin incalcarea unei dispozitii legale se produce o vătămare a drepturilor unei persoane fizice se numeste abuz in serviciu si se pedepseste cu pana la 7 ani de inchisoare, iar articolul 34 din Constitutia Romaniei spune ca „dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat”.
Atitudinea directorul institutiei, Petru Avram, nu ne mira dupa ce Corpul de Control al Ministerului Mediului a descoperit ca acesta il angajase mentinuse ilegal ca angajat pe fostul lui sef, Cretu Corneliu, pagubind institutia cu 44.000 de EURO. Ceea ce ne mira este de ce insista sa para un om religios, postand pe contul sau de Facebook citate biblice si rugaciuni ca si cum ar fi un bun crestin. Asa falsitate, mai rar!
Home Dezvăluiri Conducerea neomenoasa a Administratiei Bazinale de Apa din Iasi nu respecta Codul...