Ziarul Curentul a semnalat în 1 octombrie că ministrul PSD Teodorovici derulează o licitație de 100 milioane EURO din fonduri europene pentru mită electorală mascată în 6,6 milioane de pachete cu câte 18 kg de alimente. După ce ieri și azi politicienii opoziției l-au acuzat și ei pe Teodorovici, de frica pușcăriei, acesta a anunțat că a decis să distribuie pachetele după alegeri. Din păcate, deși România poate beneficia de 108 milioane de EURO în 2014 pentru distribuirea de alimente persoanelor defavorizate, programul cu licitația în desfășurare nu este încă aprobat de CE (de regulă aprobarea durează peste două luni). Acest lucru s-a întâmplat pentru că Guvernul a încercat să combine fondurile europene cu mita electorală și a trimis programul spre aprobare abia la mijlocul lunii septembrie pentru a putea invoca, nu-i așa, urgența în organizarea „licitației restrânsă accelerată”.
Așadar, astăzi, printr-un comunicat, Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că „ajutoarele alimentare pentru persoanele dezavantajare(greșeala nu ne aparține-n.r.) nu vor fi distribuite în timpul campaniei electorale, ci după finalizarea acesteia. Am decis că nu vom distribui ajutoarele alimentare înainte de finalizarea campaniei electorale pentru a nu exista nici cel mai mic semn de întrebare asupra modului în care utilizăm fondurile alocate de UE”, subliniind că „toate acuzaţiile sunt pure speculaţii politice, care vin dintr-o interpretare eronată a legislaţiei în materie”.
De fapt, deși a încercat să se disculpe în comunicatele transmise în ultima săptămână, problemele lui Teodorovici sunt două.
Prima problemă: așa cum însuși Ministerul Fondurilor Europene precizează, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate a fost transmis oficial Comisiei Europene la mijlocul lunii septembrie 2014, nefiind încă aprobat de CE. Atât timp cât programul nu este încă aprobat de Comisia Europeană, deci la acest moment nu există finanțare, decizia Ministerului de a derula achiziția prin procedura de licitație restrânsă accelerată din „motive de urgență” nu este una reală și nu poate fi justificată.
În conformitate cu prevederile art. 18 din OUG nr. 34/2006 (1) Procedurile de atribuire a contractului de achiziţie publică sunt:
a) licitaţia deschisă,;
b) licitaţia restrânsă,
c) dialogul competitiv,
d) negocierea,
e) cererea de oferte”.
Prin urmare procedura de „licitație restrânsă accelerată” este una de excepție și se aplică doar în cazul în care există motive de urgență reale. Ținând cont de faptul că Ministerul Fondurilor Europene nu a catadicsit să trimită în timp util la aprobare Programul, nu își poate invoca propria culpă în acest sens. Mai mult decât atât în cuprinsul OUG nr. 34 /2006 legiuitorul a instituit obligația autorității contractante de a ține cont de valoarea și complexitatea contractului atunci când stabilește termenele minime de depunere a ofertelor, respectiv:
Art.71: “Fără a afecta aplicabilitatea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă referitoare la perioadele minime care trebuie asigurate între, pe de o parte, data transmiterii spre publicare a anunţurilor de participare sau data transmiterii invitaţiilor de participare şi, pe de altă parte, data limită pentru depunerea ofertelor/candidaturilor, autoritatea contractantă are obligaţia de a stabili perioada respectivă în funcţie de complexitatea contractului şi/sau de cerinţele specifice, astfel încât operatorii economici interesaţi să beneficieze de un interval de timp adecvat şi suficient pentru elaborarea ofertelor şi pentru pregătirea documentelor de calificare care sunt solicitate prin documentaţia de atribuire”.
Ori în cazul unui contract de aproape 100 milioane euro, e clar că nu putem vorbi de o achiziție care să se încadreze la termenul minim legal, care poate fi aplicat eventual în cazul unor achiziții de câteva sute de mii de euro.
A doua problemă: dacă valoarea fondurilor UE cuprinse în Program pentru anul 2014 este de peste 108 milioane de euro, ne întrebăm de ce nu a fost trimis spre aprobare la inceputul anului? Pentru a se putea face totul pe fugă pentru campania lui Ponta care la începutul anului nu era sigur că o să candideze. Cum explică Ministerul Fondurilor Europene graba cu care a reușit să elaboreze documentația de atribuire (practic în același timp cu Programul transmis spre aprobare la CE), dar nu a reușit să elaboreze și să trimită spre aprobare Programul pe anul 2014 în primele 9 luni, deși pe anul 2014 trebuie distribuite alimente de 108 milioane?
Cât despre afirmația Ministerului că programul nu este unul restrictiv pentru participanți, împărțirea în loturi a contractului de furnizare nu reduce caracterul restrictiv al condițiilor de participare, având în vedere diversitatea produselor și necesitatea creării unor consorții care să poate furniza toate aceste produse într-un singur pachet. De asemenea, înscrierea ofertanților în prima etapă de calificare nu poate fi luată în calcul ca și aspect pentru demonstrarea caracterului nerestrictiv al procedurii, deoarece în această etapă nu s-au depus nici oferte tehnice, nici financiare, prin urmare nici dovada posibilitații de a furniza toate aceste produse la un loc.
După publicarea articolului precedent, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene ne-au cerut în data de 3 octombrie telefonic și prin e-mail, într-un mod imperativ să publicăm un drept la replică în acea zi. Așteptăm cu interes un nou drept la replică în care să ne răspundă la întrebările de mai sus și în plus să ne precizeze din ce bani se suportă avansul de 10% prevăzut în contractul de furnizare, având în vedere că proiectul nu este încă aprobat.