DISTRIBUIŢI
curca inml

Declarațiile de avere din 2022 și 2023 depuse de directorul general al Institutului Național de Medicină Legală (INML) arată că acesta încasează peste 13.700 Euro lunar de la INML și de la UMF Carol Davila. Profesorul George Constantin Curcă ocupă funcția de director general al INML, având un program de 8 ore pe care îl suprapune ilegal cu programul de 8 ore de profesor universitar la UMF Carol Davila și cu programul de 7 ore ca medic legist. În același timp, Curcă este conducător de doctorate la UMF Carol Davila, este profesor universitar la Facultatea de Drept predă la masterate, la cursuri postuniversitare și ocupă și funcția de președinte al Comisiei Superioare Medico-legale care „verifică şi avizează, din punct de vedere ştiinţific, la cererea organelor în drept, concluziile diverselor acte medico-legale şi se pronunţă asupra eventualelor concluzii contradictorii ale expertizei cu cele ale noii expertize medico-legale sau ale altor acte medico-legale”.

Așadar, orice medic din România reclamat pentru malpraxis ajunge la mâna lui Curcă, aceasta fiind și explicația pentru care niciun medic cu funcție de conducere nu îndrăznește să-i taie lui Curcă orele pontate cu încălcarea legii. Că doar o mână spală pe alta.

Surse concordante ne-au declarat că, de exemplu, rectorul Jinga a fost scăpat de profesorul Curcă de 28 de acuzații de malpraxis în ultimii ani. L-am întrebat pe rectorul Jinga despre acest subiect dar a refuzat să ne răspundă. Prin urmare, cum ar putea Jinga să-i verifice pontajele acestui rege al expertizelor medico-legale când, la orice reclamație, poate fi salvat sau îngropat de acesta?

Doi profesori universitari au cerut Ministerului Educației să verifice

La sfârșitul lunii trecute doi profesori universitari au solicitat oficial ministrului Educației să dispună efectuarea unui control referitor la timpul efectiv de lucru și numărul orelor didactice alocate activităților universitare desfășurate, precum și la numărul foarte mare de cursanți la care predă pofesorul Curcă, „pentru a se constata dacă în acest caz sunt respectate dispozițiile legale cu privire la norma didactică a cadrelor universitare și la numărul maxim de studenți permis pentru formațiunile de studiu.”

Din calcule reiese că profesorul Curcă predă la 7000 studenți/an, norma fiind de 400

Am încercat în luna februarie a acestui an să aflăm cum poate un om, fie el și George Cristian Curcă să încalce legea prin suprapunerea atâtor norme de lucru și cum este favorizat acesta de Rectorul UMF Viorel Jinga și ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Deși toate întrebările vizau cheltuirea banilor publici și delicata activitate de expertiză medico-legală, nici Curcă și nici Jinga nu au catadicsit să răspundă la întrebări, iar Rafila a transmis un fel de „nu e treaba nimănui ce se întâmplă la INML” dar mai elaborat.

Vă prezentăm mai jos întrebările trimise către INML, UMF CD, MS, precum și răspunsul Ministerului Sănătății.

Întrebări trimise la INML și rămase fără răspuns:

1. Câte expertize medico-legale, autopsii și noi expertize pentru acuzații de culpă medicală sau malpraxis au fost efectuate la INML București în anii 2020, 2021 și 2022?

2. Câte Avize ale Comisiei de Avizare sau Avize ale Comisiei Superioare privind expertize medico-legale, autopsii sau noi expertize pentru acuzații de culpă medicală sau malpraxis au fost întocmite la INML București în anii 2020, 2021 și 2022?

3. La câte din aceste Avize au fost solicitate opinii ale unor specialiști?

4. De ce este permisă solicitarea unor opinii de specialitate doar la Avizele de mai sus iar la efectuarea expertizelor medico-legale nu mai este permisă deși pentru toate categoriile de acte medico-legale există aceleși prevederi legislative respectiv art.20 alin.2 și art.34 alin.1 din OG 1/2000, art.2 alin.2 din Regulamentul de aplicare al OG 1/2000 și art.27 alin.3 din Normele Procedurale ale OG 1/2000?

5. Care este programul de lucru al Directorului General și în ce interval orar zilnic se desfășoară?

6. Care este programul de lucru al Prof. Cristian Curcă la UMF Carol Davila și în ce interval orar zilnic se desfășoară?

7. Care este numărul total de cursanți care au participat la cursuri și la lucrări practice în INML București în anul universitar 2021-2022 (studenți la Medicină, la Drept, medici rezidenți, doctoranzi, masteranzi, magistrați, polițiști)?

8. Câți laboranți și câți autopsieri angajați ai UMF Carol Davila sunt responsabili pentru lucrările practice cu studenții de la Medicină și Medicină Dentară?

9. Ce sume au fost achitate de UMF Carol Davila către INML București pentru plata utilităților corespunzătoare activităților cu studenții în anii 2021 și 2022?

10. Care este numărul total de medici din lista cuprinzând specialiştii care pot fi cooptaţi la lucrările Comisiei Superioare Medico-legale din cadrul INML Bucureşti (aprobată prin ordin al Ministrului Sănătății) și câți dintre aceștia sunt și cadre didactice la UMF Carol Davila?

11. Există vreo legătură sau o corelare între faptul că membrii Colegiului Medicilor refuză să ofere opinii de specialitate pentru actele medico-legale (blocându-le astfel) iar în același timp susține conferințe pentru ca expertizele de malpraxis să fie efectuate de experți ai Colegiului Medicilor?

12. La câte cazuri s-au s-au abținut ori s-au recuzat membrii ai Comisiei de Avizare sau ai Comisiei Superioare pentru că erau prieteni, rude sau colegi ori se aflau în relații de subordonare ierarhică cu medicii reclamați?

13. La câte cazuri Colectiv cu infecții nosocomiale sau la câți dintre pacienții care l-au reclamat pe prof.Burnei s-au abținut ori s-au recuzat cadrele didactice din UMF Carol Davila pentru că erau prieteni, rude sau colegi ori se aflau în relații de subordonare ierarhică cu medicii reclamați?

14. Cum vă explicați faptul că ½ dintre medicii legiști cu experiență din INML București sunt foarte nemulțumiți de activitatea dvs. managerială și de comportamentul neetic?

15. Cum vă explicați faptul că toate expertizele de malpraxis medical care au găsit culpe medicale nu au fost avizate de Comisia de Avizare al cărui președinte sunteți?

Întrebări trimise rectorului UMF Carol Davila și rămase fără răspuns

1. La ce discipline din planul de învățământ al UMF Carol Davila este titular de curs dl. prof.Curcă George Cristian?
2. Câte ore de curs predă prof.Curcă George Cristian la UMF Carol Davila pe săptămână la studenții de la Facultatea de Medicină (pentru cursuri și lucrări practice de la materiile: etică și integritate academică anul I și II, etică medicală și bioetică anul III, medicină legală anul VI, responsabilitatea medicului anul VI), la programele de master (Toxicologie și respectiv Violența domestică), la doctoranzi (cursurile de Etică medicală și Bioetică) și la medicii rezidenți (cursurile de Etică medicală și Bioetică)?
3. La câte serii de studenți predă săptămânal dl.prof.Curcă George Cristian la UMF Carol Davila la fiecare dintre disciplinele sus-menționate?
4. La ce număr total de studenți a predat până acum, în fiecare săptămână, dl.prof.Curcă George Cristian în anul universitar 2022-2023?
5. Câte acuzații de malpraxis ați avut, ca medic, în ultimii 10 ani?
6. Ați avut vreo întâlnire cu medici legiști din INML București care v-au semnalat deficiențele din activitatea didactică și profesională ale Prof.Curcă Cristian? Ce măsuri ați luat?

Întrebări trimise ministrului ALEXANDRU RAFILA

1. Ce conține Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății în urma controlului efectuat la INML București în luna iulie 2022 ?
2. De ce”datele cu caracter personal ale unor persoane fizice…” nu au putut fi anonimizate în Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății întocmit în urma controlului efectuat la INML București în luna iulie 2022 și de ce nu a fost înaintat Raportul anonimizat către instituția Avocatului Poporului și către medicii legiști semnatari ai Memoriului depus în luna iunie 2022 (conform prevederilor legii 544/2001 art.33 alin2 și ale Deciziei ÎCCJ nr. 37 din 7 decembrie 2015 privind anonimizarea informațiilor de interes public)?
3. De ce după 6 luni la la controlul din luna iulie 2022 nu a mai fost verificat dacă au fost remediate deficiențele constatate cu ocazia controlului inițial așa cum s-a decis în luna august 2022?
4. Ce sancțiuni au fost aplicate conducerii INML București în urma acestui control?
5. Ce sancțiuni au fost aplicate conducerii INML București în urma încurcării repetate a unor cadavre predate familiilor?
6. Ce sancțiuni au fost aplicate conducerii INML București în urma constatării prescrierii unui mare număr de dosare penale datorită întârzierilor actelor medico-legale din INML București?
7. Ce sancțiuni au fost aplicate conducerii INML București în urma constatării prescrierii unui mare număr de dosare penale datorită întârzierilor expertizelor medico-legale de malpraxis din INML București?
8. De ce se fac în continuare Cerificate de Virginitate în INML București deși acestea sunt interzise de legislația UE și de Ministerul Justiției?
9. De ce nu a fost promovat pe căile legislative prin ordin de ministru proiectul de lege a medicinei legale elaborat în anul 2021 de o comisie desemnată special de Ministerul Sănătății?
10. Există vreo legătură sau o corelare între faptul că în continuare Colegiul Medicilor refuză să ofere opinii de specialitate pentru actele medico-legale (blocându-le astfel) iar în același timp susține conferințe pentru ca expertizele de malpraxis să fie efectuate de experți ai Colegiului Medicilor?
11. De câți ani sunteți coleg la UMF Carol Davila și în conducerea Colegiului Medicilor București cu directorul INML dl.prof.Curcă George Cristian?
12. Sunteți sau ați fost în relații de prietenie sau de subordonare ierarhică cu Directorul INML București dl.Prof.Cristian Curcă?
13. A fost vreodată evaluată calitatea și gradul de competență al laboratoarelor din INML București comparativ cu cele din alte Institute de Medicină Legală din țările UE?
14. Ați avut vreo întâlnire cu medici legiști din INML București care v-au semnalat deficiențele din activitatea didactică și profesională ale Prof.Curcă Cristian? Ce măsuri ați luat?
15. Cum vă explicați faptul că ½ dintre medicii legiști cu experiență din INML București sunt foarte nemulțumiți de activitatea managerială și comportamentul neetic al Prof.Curcă Cristian?

Ministrul Rafila ne-a răspuns scurt

Raportul de control nu este un document public, neintrând sub incidența Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Corpul de control al ministrului Sănătății a comunicat medicilor legiști, semnatari ai petițiilor, rezultatele verificărilor efectuate la Institutul Național de Medicină Legală ,,Mina Minovici” București. De asemenea, Corpul de control a răspuns solicitărilor Avocatului Poporului precum și altor solicitări pe acest subiect.

Conform procedurilor interne, Corpul de control are atribuția monitorizării măsurilor dispuse prin raportul de control. În prezent, INML a prezentat Corpului de control al ministrului Sănătății stadiul implementării măsurilor și recomandărilor. S-a constatat că măsurile dispuse se află în diferite stadii de implementare, respectiv parte din acestea fiind în curs de implementare, parte fiind finalizate.

 

13 ARII

  1. Hidra nu se deconectează de la butoane cu una cu două.Următorul înscris ar trebui redirecționat către Agenția Națională de Integritate.

    Felicitări pentru toți pașii întreprinși deja!

  2. Este platit si de INMSS (fosta Scoala de Management, condusa de vesnicul Cristian Vladescu) pe cursuri autopsieri si tanatopractori. Cursurile se desfasoara online, urmate de practica.
    Taxele de curs si examen sunt uriase.
    In afacerea super-banoasa sunt implicati si doi apropiati ai conducerii INMSS: Ardelean Dan si Ardelean Violeta.
    Centrele de practica pentru tanatopraxie sunt alese „pe spranceana”.

  3. Este unul dintre cei mai importanti oameni din tara.De semnatura lui depinde viata oamenilor.E un fel de Dumnezeu.Deci cum sa nu faca ce vrea ?Amin.

  4. La UMF e o practica – sa fie bugetati din mai multe surse
    La MINISTERUL SANATATII sunt persoane ce nu justifica activitatea profesionala dar sunt platite foarte bine.

  5. Se pare ca formularul ANI e in eroare , sunt trecute aceleasi sume de doua ori; s-au adunat fictiv de doua ori. Rog verificati prin ANI inainte sa publicati . Da castiga 7000 euro /luna; e foarte putin pentru pregătirea si devotamentul de care da dovada ; sunt si sporuri- risc /conditii deosebite prosectura imens, pacienti cu periculozitate sociala, agresivi, care fac presiuni si incearca la tot pasul sa corupa. Este o responsabilitate enorma. Da, si-a dedicat viata INML -ului. Da, cursurile , seminariile ,examenele la umf si drept sunt si dupa-amiaza si in weekend.

    • Da, si-a dedicat viata scapandu-i pe toti medicii care au savarsit malpraxis-ul medical, ascunzand adevarul obiectiv stiintific.
      A avizat expertzele medico-legale la care s-a raspuns cu „mai probabil” si „mai posibil” si cu raspunsuri contradictorii scrise de legistii care au fost desemnati de el!
      In dosarele penale, expertizele medicale dureaza…pana se prescrie fapta si medicul inculpat scapa de puscarie.
      INML ar fi trebuit sa fie o institutie NEUTRA, nicidecum INSTITUTUL NATIONAL DE MUSAMALIZARE ILEGALA!

  6. Cand iti cumpara masina si casa intr-un an de zile bineinteles ca ti se rupe sufletul daca ii scad veniturile sponsorului.
    Desi cunosti foarte bine in ce consta ,,dedicarea vietii,, nu ai pic de rusine.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.