În anul 2015, când Spitalul Sf.Ioan era condus interimar de actualul manager Robert Agafiței, Curtea de Conturi a efectuat un control în urma căruia a constatat că în perioada 2012-2014, fostul manager al spitalului, Alexandru Ciocâlteu, a cheltuit nelegal în favoarea unor terți sume importante. Prin decizia 18/2015, Curtea de Conturi a lăsat ca măsură lui Agafiței să recupereze sumele respective de la beneficiarii acestora.
Astfel, Curtea de Conturi a constatat că Ciocâlteu
– achitase în plus 5.451.345 lei Clinicii Romgermed în cadrul unui contract de asociere investițională,
– achiziționase seturi de caserole și tacâmuri de unică folosință pentru pacienți, în valoare de 200.246 lei deși acestea erau deja incluse în contractul de catering,
– nu încasase creanțe de 43.419 lei,
estimând că de fapt prejudiciile sunt mult mai mari decât aceste trei sume.
Curtea de Conturi i-a cerut lui Agafiței să extindă verificările pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea în totalitate a acestuia plus majorările aferente.
Curtea de Conturi face follow-up
Șase ani mai târziu, în perioada 17.11-23.11, Curtea de Conturi a verificat modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia 18/2015, încheind Raportul follow-up nr. 55117/24.11.2021.
Inspectorii Curții de Conturi au constatat că în cei șase ani în care manager al Spitalului Sf.Ioan a fost Robert Agafiței, acesta nu a efectuat niciun demers legal și real de recuperare a prejudiciilor.
Pentru a mima îndeplinirea obligațiilor, Agafiței a inițiat acțiuni de recuperare în instanță a prejudiciilor dar după ce se împlinise perioada de prescripție de 3 ani și cererile au fost respinse de judecători. Pentru unul din procese, judecătorii au constatat perimarea pentru că timp de 6 luni Agafiței nu a mai făcut niciun demers.
Ca urmare a acestui raport de follow-up, Plenul Curții de Conturi prin decizia 2/07.04.2022/ a aprobat sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea de „nerecuperare a prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi”, prevăzută și pedepsită de Legea nr. 94 din 8 septembrie 1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Acum prejudiciile vor putea fi recuperate de la Agafiței personal. Aviz amatorilor – manageri de spitale!
In Spitalul de Nefrologie „Dr.C.Davila”, angajatii nu se pot indragosti de colege, pentru ca toti sunt rude. Acest spital se poate numi si Alibaba si cei 40 de hoti. Sunt multe nereguli,pe care cei ce sunt in masura, ar putea sa le scoata la suprafata.