Sistemul clientelar, nepotismul și cumetriile au ajuns practic politică de stat în guvernarea USL-PSD-PLR-UNPR-PC, stârnind profunde nemulțumiri la nivelul specialiștilor și profesioniștilor din sistem. O astfel de situație a regăsit Curtea de Conturi și la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi – pentru românii de pretutindeni, condus de Zvetlana Preoteasa și coordonta de Angel Tîlvăr, proaspăt delimitat de tăticul fost mare securist. Deși raportul Curții de Conturi este nimicitor, Tîlvăr nu o schimbă pe Preoteasa care a migrat de la PNL la Tăriceanu încă de anul trecut, ci o menține în funcția în care, la fel ca și el. nu face nimci pentru românii din afara granițelor. Situația a fost amplu dezbătută de Curentul și apoi de toată presa: imediat după numirea sa în această funcție, în aprilie 2013, Zvetlana Preoteasa a demarat celebrul sistem p.c.r.( pile, cunoștințe, relații), făcând loc în institut unor beizadele politice, plătite cu aproximativ 1000 de euro pe lună. Cel mai elocvent caz este cel al fiului deputatului PSD Mădălin Voicu, căruia tăticul i-a găsit un loc de muncă și călduț și bine plătit, cu ajutorul colegei sale de alianță , Zvetlana Preoteasa. Pentru că nu putea să facă angajări directe, Zvetlana Preoteasa a apelat la instituția detașării. Prin urmare, Voicu Mădălin Alexandru Ștefan a fost detașat la Institutul Hurmuzachi , pe post de referent muzical , cu un salariu de 4300 de lei pe lună, echivalentul unui salariu de ministru. Frumusețea nepotismului vine abia acum. Voicu junior a fost detașat la Hurmuzachi de la o firmă la care n-a apucat să lucreze nici măcar o zi.
Astfel, din documentele de detașare reiese că până la la data de 30.05.2013 Voicu junior nu avea loc de muncă și brusc pe data de 30 mai 2013 a găsit unul la firma SC GD TOTAL SERVICE conform contactului de muncă nr.11/30.05.2013 încheiat între Voicu Mădălin Alexandru Ștefan și firma respectivă.
Potrivit contractului, Voicu junior urma să primească un salariu de 4300 de lei și să înceapă activitatea pe data de 31.05.2013. Un amănunt interesant: firma respectivă are ca obiect de activitate, potrivit tot documentelor de detașare: „Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, iar postul pe care era angajat Mădălin Voicu jr, conform contractului de muncă, era cel de referent muzical. Pentru ce ar angaja o firmă de imobiliare un referent muzical e greu de spus. Misterul acestei angajări este deslușit tot de documentele aflate în posesia ziarului Curentul.
Citește articolul despre angajarea lui Mădălin Voicu junior.
Așadar în ultimul raport al Curții de Conturi, la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, inspectorii au constatat angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor drepturi salariale, fără respectarea cadrului legal aplicabil entității, personalului detașat din sectorul privat, de la societăți comerciale cu răspundere limitată, pe funcții care nu au fost aprobate de ordonatorul principal de credite. Deciziile de aprobare a detașărilor și nivelului drepturilor salariale nu au fost avizate pentru control financiar preventiv și nici pentru legalitate. Au fost identificate și cazuri în care personalul a fost detașat fără decizie și fără stabilirea nivelului drepturilor salariale. De asemenea, în deciziile emise pentru personalul detașat, căruia nu i s-a păstrat nivelul salarial avut la entitatea de la care s-a detașat, nu este invocată baza legală pentru acordarea drepturilor salariale.
Paragraful de mai sus este exact încadrarea pe care de obicei, procurorii DNA o fac la abuzul în serviciu.
Reamintim pentru conformitate ARTICOLUL în care dădeam câteva exemple concrete de electricieni, cofetari, constructori și activiști politici detașați la Institutul Hurmuzachi care are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităţilor istorice româneşti din afara teritoriului României.