Avertizorii de integritate din instituții au prins curaj după ce au văzut rezultatele alegerilor și mai ale cel al referendumului. O fotografie parvenită pe adresa redacției ne-a indicat că mașina aparținând Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, din subordinea Gabrielei Firea, cu numărul B 59 WPG a fost folosită în vacanța de iarnă în interes personal în excursii în străinătate. Pe parbriz se poate observa cu ușurință vigneta de Austria. Ba mai mult, mașina e plecată și acum în Ungaria în interesul personal al directorului general al ALPAB, Marius Albișor. Afirmația avertizorului e confirmată de site-ul guvernamental ungar care indica că mașina cu acest număr are o vignetă valabilă între 2019-05-18 05:51:19 și 2019-06-18 23:59:59. Art. 295 din Codul Penal definește delapidarea ca folosirea de către un funcţionar public, în interesul său de bunuri pe care le gestionează sau le administrează și se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Declarația de avere a directorului general al ALPAB, Marius Albișor, te lasă fără cuvinte. Nu deține absolut niciun bun: nicio locuință, niciun teren, niciun cont, nicio mașină, nicio bijuterie iar în anul precedent numirii la ALPAB a câștigat venituri doar din zootehnie de 1000 de lei pe lună. Albișor a fost numit de Gabriela Firea director al ALPAB pe 9 mai 2018, fiind detașat de la Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, a Primăriei Capitalei. El l-a înlocuit pe Aurelian Andrei Popa, cercetat de DNA pentru delapidare pe când era director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA, când ar fi cumpărat terenuri care erau, legal, chiar din patrimoniul companiei pe care o conducea. Pe Popa, Firea l-a lăsat director adjunct al aceleiași instituții.
Marius Albișor se ocupă însă și de un birou de arhitectură – Altrix Arhitectura SRL. Firma sa a fost acuzată că a realizat Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Focșani ”coppy-paste” după cel al Piteștiului.
Asemănările flagrante dintre cele două planuri arată că proiectantul a lucrat după un text unic, în care doar a înlocuit „Piteşti” cu „Focşani”. Problema este că în cele două localităţi există diferenţe geografice, culturale şi economice mari, iar ideea firmelor bucureştene a dus la o situaţie de tot râsul. Astfel, toate planşele postate pe site conţin elemente de cartografiere preluate de la Piteşti, iar rezultatul face praf toate noţiunile de geografie cunoscute.
Un exemplu ar fi apariţia autostrăzii Bucureşti-Piteşti, care, potrivit autorilor planului, trece şi pe la Focşani! De asemenea, râul Argeş îşi găseşte corespondent în râul Vrancea, râu de care nu a auzit încă nimeni, pentru simplul fapt că nu există! În fine, în toate machetele este prezentat faptul că Focşaniul se termină la limita administrativă a municipiului Piteşti.
Așa gestionează Firea capitala: numind astfel de oameni în funcții de răspundere. Ce-o fi primind în locul acestor numiri?