Gabriel Oprea încearcă disperat să-și păstreze titlul de doctor. Într-o jalnică postare pe Facebook, Oprea minte cu nerușinare. Acesta susține că pentru el, „legea a fost aplicată retroactiv, ceea ce este neconstituțional. Situația mea a fost evaluată nu după legea din 2000, când am susținut teza, ci după o lege intrată în vigoare la mai bine de 10 ani de la finalizarea studiilor doctorale. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci (…) noțiunea de „plagiat” a fost definită în legislație abia în 2004, adică la 4 ani de când mi-am susținut teza. Chiar și așa, termenul ”plagiat” se referă la redarea unor texte, expresii, idei etc. fără a face trimitere la sursele originale. Or, în cazul meu, trimiterea la sursele originale există și este imposibil de contestat, aspect reținut și în Hotărârea nr. 2165/08.07.2015 emisă de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice.”
Oprea susține că nu exista plagiatul definit în anul 2000. Fals! La momentul 2000-2001, Legea 8/1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, la articolul 141 prevedea: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere (…) dacă fapta nu constituie o infracţiune mai grava”.
Deja jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Oprea a copiat cuvânt cu cuvânt, fără citare din lucrările îndrumătorului său Ion Neagu care cu siguranță va declara că i-a dat acest drept dar și din marele Nicolae Iorga și din celebrul criminalist interbelic Constantin Țurai, din lucrarea „Plangerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicațiunea la legislațiunea română”, publicată în 1938 la Imprimeriile „Curentul” SA. Din postarea lui Oprea se înțelege că ce a preluat de la alți autori este între ghilimele, restul lucrării îi aparține, ceea ce înseamnă că Oprea susține că frazele lui Neagu, Iorga și Țurai sunt ale lui. Așa de bătrân o fi Oprea? Nu-i dădeam mai mult de 70 de ani, cu toate operațiile lui estetice și vizitele la saloanele de frumusețe cu coloană oficială.
Acum Oprea spune că dă în judecată statul român pentru a nu pierde doctoratul. Cum o sa explice el instanței că Nicolae Iorga, Gheorghe Ghibănescu și Constantin Țurai i-au oferit lui dreptul de citare, legea 8/1996 prevăzând în 2000, la art.13 că doar autorul avea dreptul de a autoriza „reproducerea integrala sau partiala a operei” sale.
Protecția drepturilor de autor se întinde în România pe o durată de 70 de ani. Așadar Oprea ar fi putut să-și însușească operele respective fără să încalce legea abia în anul 2008. Dar a riscat pentru a-și construi pe baza acestui fals doctorat o carieră politică și să-și asigure stelele de general.
În încheierea postării sale pe Facebook, Oprea cere: „dacă am făcut ceva ilegal, să fiu sancționat. Dar să se dovedească mai întâi ce articole am încălcat și din ce legi.” Ei, falsule general, ai grijă ce-ți dorești, să nu se împlinească!