DISTRIBUIŢI

Pe 13.12.2018, președintele Federației sindicale APEHID, Gheorghe Gavrilă a notificat Administrația Națională Apele Române și Ministerul Apelor și Pădurilor că ANAR nu respectă unele drepturi cuvenite salariaților cum ar fi: sporul de consemn, sporul de condiții periculoase, sporul de izolare, alocația de hrană, ceea ce, consideră sindicaliștii, reprezintă întrunirea condițiilor pentru declanșarea conflictului de muncă.

Ieri, pe 17.12.2018 ora 10:00 președintele federației a fost invitat la Primăria Generală a Municipiului București pentru semnarea protocolului privind condițiile
de desfășurare a mitingului notificat pentru data de 27.12.2018 în fața Ministerului Muncii și în fața Ministerului Apelor și Pădurilor.
Tot ieri 17.12.2018 a treia zi lucrătoare după data notificării, președintele federației a fost invitat la sediul A.N. ”Apele Române” pentru o dezbatere în scopul găsirii unei soluții de evitare a conflictului, dezbatere la care a participat alături de conducerea unității și reprezentantul Ministerului Apelor și Pădurilor.

Deși directorul general Victor Sandu și directorul de resurse umane Relu Adam știau foarte bine că oamenii au dreptul la aceste sporuri, au refuzat sistematic să le acorde. Abia când oamenii au amenințat că ies în stradă chiar de Crăciun, cei doi au decis că găsesc totuși bani pentru plata acestor venituri și au emis actul cu nr.807 / 17.12.2018 prin care au decis la de la 1.01.2019 să aplice și ei Legea salarizării unitare 153/2017 intrată în vigoare de an și jumătate. Detalii AICI.
Ba mai mult, au și transmis în scris federației adresa nr. 26333/RA/17.12.2018 prin care îi anunță pe sindicaliști că începând cu 01.01.2019 se acordă personalului angajat al ANAR drepturile cuvenite, reprezentând sporurile conform Legii nr.153/2017 și le solicită acestora să considere că „sunt înlăturate condițiile declanșării conflictului de muncă invocate în adresa dumneavoastră”.

Bineînțeles că pentru perioada 2017-2018 angajații nu vor vedea niciun leu din sporurile la care au dreptul și nici alocația de hrană nu o vor primi. Păi dacă le dau bani la salariații ei cu ce își mai cumpără mașini de lux și cu ce mai plătesc zecile de consilieri ai directorilor și directorașilor din țară angajați pe criterii politice, de rudenie sau de iubire?

Rămâne ca pentru banii la care au dreptul și nu i-au primit, angajații să dea în judecată instituția care astfel, va fi obligată să plătească și cheltuielile de judecată, mulți avocați lucrând în astfel de cazuri doar pe onorarii de succes. Iar dacă angajații fac plângeri penale pentru abuz în serviciu nici nu le mai trebuie avocat și banii se vor recupera de la cei care s-au făcut vinovați de încălcarea Legii 153/2017 având drept consecință vătămarea drepturilor legitime ale angajaților: contabilii care au calculat salariile cu încălcarea legii, Victor Sandu și Relu Adam care i-au instigat pe aceștia la încălcarea legii și tot așa. Pedeapsa e de la 2 la 7 ani. Liviu Dragnea a luat 3,5 ani pentru o astfel de instigare cu prejudiciul în jur de 100.000 de Ron. La zece mii de angajați cât o fi prejudiciul și cât pedeapsa?

1 COMENTARIU

  1. Sunt salariat la Apele Romane Crisuri Oradea, si la fel, ni s-a spus la sfarsit de 2017 ca incepind cu 2018 nu se mai acorda tichetele de masa pentru ca ele se vor converti in „Norma de hrana” in valoare de 2 salarii minime brute (si alea nu de 1950 cat ar fi pe 2018 ci de 1450 cat au fost in 2017) platibile la sfarsitul anului (2018). De ce nu s-a acordat asta, defalcat lunar, puteam doar sa banuim la momentul respectiv….dar cand ni s-a anuntat ca nu se mai pot acorda nicicum pentru ca „Nu sunt bani la buget” deja ne-am dat seama ca ni s-a confirmat temerea. Pe buna dreptate, greva trebuie facuta si vinovatii pedepsiti !

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.