DISTRIBUIŢI
sporuri

Spitalul „Nicolae Malaxa” din București, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, e condus interimar de un manager  (foto stânga) plantat la conducere în mandatul Gabrielei Firea, via Partidul Conservator al mogulului Dan Voiculescu și păstrat de noua conducere USR a ASSMB, respectiv de traseista Oana Sivache (foto dreapta), fostă PSD, UNPR etc.

L-am întrebat pe acest manager cu experiență de conducere, Stefanescu Alexandru Mihai, de ce în Spitalul Malaxa medicii de specialitate chirurgicală nu au primit timp de cinci ani sporul prevăzut de HG 153/2018 în cuantum de 50-70% din salariul de bază pe perioada cât desfășoară activitate în blocul operator.

Nonșalant, individul mi-a răspuns „pentru că acești doctori nu și-au ținut evidența orelor lucrate în blocul operator, iar șefii de secții nu mi-au dat pontajele cu timpul petrecut de aceștia în sălile de operații”. L-am întrebat stupefiată dacă el consideră că pontajul ar trebui realizat chiar de doctori și mi-a răspuns senin că „da”.

Codul Muncii prevede obligația angajatorului de a ține evidența orelor lucrate

I-am explicat lui Ștefănescu faptul că angajatorul are obligația conform Codului Muncii să țină evidența orelor lucrate, că încălcarea unei prevederi dintr-o lege înseamnă abuz în serviciu, prejudiciul fiind sporurile neîncasate timp de cinci ani de toți medicii de specialitate chirurgicală din spitalul Malaxa, adică o sumă frumușică, suficient de mare care va atrage competența DNA.
După convorbirea telefonică dintre noi, surse din spital ne-au declarat că managerul Ștefănescu a făcut un mare scandal  angajatei de la Departamentul RUNOS care, în inteligența-i nemărginită îi dăduse această idee de a „economisi banii spitalului”. Pe spatele doctorilor!
Agitat, managerul a cerut șefilor de secție chiar în acea zi să-i aducă pontajele pentru medicii de specialitate chirurgicală pentru luna ianuarie, urmând să le plătească sporurile aferente primei luni din an.
Pentru anii trecuți, sporurile nu mai pot fi plătite oamenilor decât printr-o instanță, civilă sau penală, după cum vor alege doctorii să se adreseze: Tribunalului București sau Direcției Naționale Anticorupție.

Situația putea fi prevenită

Este evident că Ștefănescu nu are noțiuni elementare de management, iar la fel ca și predecesorul său, madam Sivache, directoare generală adjunctă la ASSMB  care s-a remarcat până la numire doar prin faptul că a picat concursul la ASSMB cu 4 puncte din 100 și își închipuie că a absolvit Yale și Michigan nu Spiru Haret unde a obținut licența, dar nu verifică nimic în cadrul celor 19 spitale pe care le administrează. Asta pentru că directorul general al ASSMB, Cristi Plută oricum e doar de decor după cum au concluzionat consilierii generali în ședința din 31.01.2023.
Însă acest spital are și membri în Consiliul de Administrație iar membru în acest CA este chiar șeful Direcției Juridice din ASSMB, Drugă Gheorghe care dacă și-ar fi îndeplinit atribuțiile nu s-ar fi ajuns în această situație.
Conform Legii 95/2006, Consiliul de Administrație avizează bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului, precum și situațiile financiare trimestriale și anuale și analizează modul de îndeplinire a obligațiilor de către membrii comitetului director și activitatea managerului și dispune măsuri pentru îmbunătățirea activității dar Drugă ori n-a știut, ori n-a putut.

5 ARII

  1. Mai sunt si alte spitale unde ,din pricina managementului defectuos ,asistentelor li s-a luat din bani si medicilor nu li s-a dat nu stiu ce spor.Nu se stie daca medicii care fac „orice” iau mai multi bani decat cei care fac „fara urechi”conform tabelului facut de managera absolventa de Titu Maiorescu.Un exemplu este IFACF ORL Dorin Hociota din Bucuresti.

  2. „n-a știut”, „n-a putut” … ăl mai banal om surprins în a mai banală non-conformitate este ARTICULAT prompt: „necunoașterea legii nu vă scutește de … !!!”
    „Buget”, „Avizare”, „Verificare” = substantive.
    În Spitalul Malaxa bugetul de investiții e doar virtual, PRACTIC este zero: al 2-lea lift e început în urmă cu câțiva ani și abandonat, consecutiv circuitele în Spital nu pot fi respectate, dar DSP trece cu ochelari de cal la „vizită”, preocupată doar să mai ardă o amendă decorativă vreunei asistente.
    Aparatura nefuncțională propusă pentru casare din 2021 nu a fost verificată și nu a primit niciun aviz oficial („casat” / „funțional”), : Ecografele sunt vechi, uzate fizic și moral, propuse pt casare dar neverificate; Endoscopia Digestivă este nefuncțională din 2021; Radiologia este atent „conservată” (probabil va intra în Circuitul de antichități al Bucureștiului)
    … „nu sunt bani !” După 2 ani de îngrijire pacienți Co-Vid nu s-a putut da nici măcar o mână de var, de igienizare, cum face orice țăran în casa lui: doctorii și-au cumpărat singuri glet și vopsea că … „nu sunt bani !”

  3. Legea, in sensul ei generic, a fost făcută pentru a fi respectata. Aceste articole seriate despre diverse nelegiuiri, aceste comentarii făcute de angajați, toate reclama încălcări ale normelor legale de orice:achizitii, casare, funcționare, serviciul personal, conta, orice.
    Ceea ce mi se pare grav este ca adevărurile se scriu sub anonimat, noi fiind mai expuși,, pedepselor,, celor care stăpânesc sistemul, iar hoțiile se fac la vedere, fără nicio consecință.
    Probabil suntem în tranzit către o lume noua în care e liber la furat, la aplicări greșite ale normelor legale de către marii conducători, iar ceea ce era drept întra în ilegalitate.
    E tara nimănui, spitalele sunt stoarse de necititi, ministerul e indolent sau temător și tot asa.

  4. Aceasta pila de la personal care dă sfaturi menegerului este adusa și susținută de dmna director medical, sunt prietene iar pila la rândul ei și-a angajat în spital și fata și ginerele.. Dmna director probabil sustinută tot de pile este director doar când are beneficii sau solicita ceva în interes personal altfel nu face nimic pentru spital nu are nici o legatura cu functia.

    • Corect ! Directorul Medical nu se implică în susținerea Re-Referatelor de Achiziționare a echipamentelor și aparaturii necesare bunei funcționări a Secțiilor. Dânsa vine la serviciu ca să … stea, cuminte și zâmbitoare, că doar muncește la STAT și important e „să nu deranjeze”. Foarte bucuroasă că Acreditarea Spitalului Malaxa s-a desfășurat în haosul de „spital Co-vid”, fără niciun regret că, de data asta a fost încadrat „IV, cu grad de încredere scăzută” (de la III B cu plan de conformare). Ziua trece, leafa merge … „zâmbește ! mai des !” E o indicație prețioasă de supraviețuire în politicianism.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.