Ecourile falsului scandal creat de patroana unei școli private din Capitală despre renumitul profesor Severius Moldoveanu de la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, s-au stins. Luminița Macsim, patroana școlii private Little London, cea care a declanșat scandalul, anunța la Hotnews că își va muta fata de la Vianu pentru că profesorul de matematică are un sistem de evaluare de neînțeles și că fiica sa vine dintr-un alt sistem de învățământ. Știind că programa românească la matematică este mult avansată față de cea britanică la clasa a a-VIII-a (anul IX în sistemul englezesc unde se studiază 13 ani în total) ne-am întrebat cum a reușit fata să intre la Vianu, la cea mai bună clasă. Ne-am uitat pe site-ul oficial al admiterii iar numele fetei nu apărea. Am întrebat-o pe dna Macsim cum a intrat totuși fata la Vianu. Dna Macsim nu a dorit să răspundă. Apoi am întrebat la Inspectoratul Școlar al Municipiului București și la Ministerul Educației. Inspectoratul ne-a răspuns despre fiica Luminiței Macsim că „admiterea acesteia la Colegiul Național „Tudor Vianu” s-a realizat cu respectarea cadrului legal”. Ministerul nu a catadicsit să răspundă, ceea ce nu ne miră având în vedere că ministrul Curaj nu are niciun fel de curaj, în general. Am insistat la Inspectoratul Școlar care ne-a oferit un răspuns mai amplu de această dată: Comisia de admitere a Municipiului București, după repartizarea computerizată, a constatat că eleva și-a echivalat studiile efectuate la International School of Bucharest, nu a susținut examenul de Evaluare Națională și, acum vine bomba, existau locuri libere în acel moment la liceul pentru care s-a făcut opțiunea, așa că au admis-o la Tudor Vianu, fără nicio evaluare, fără niciun examen.
Să vedem acum cum e cu locurile libere. În vara anului 2014 la specializarea matematică- informatică la Vianu au fost 252 de locuri. La repartizarea computerizată s-au ocupat toate cele 252 de locuri cu copii care obținuseră cel puțin media 9,44.
Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul ne-au declarat că din cei 252 de copii admiși, Andreica, Chiroiu, Hurduzeu, Militaru, Mitrofan și Pentelie au renunțat la locuri, rămânând așadar șase locuri libere pe care Inspectoratul a admis suplimentar 10 copii, printre care și fata dnei Macsim: Batgi, Cojocariu, Diaconescu, Dinca, Dragus, Gogu, Iancu, Marin, Mihai și Vetria. Prin urmare, în septembrie 2014 au început clasa a-IX-a 256 de copii deși numărul total de locuri aprobate de minister a fost 252. Sursele ne-au explicat că totul se reglează din mers: pe parcurs, unii copii se mai retrag alții se transferă, așa că legea nu se încalcă. Lucru care rămâne de stabilit.
Procedura imaginată de miniștrii Educației care s-au succedat este așadar următoarea: pentru unii copii care provin din sistemul românesc și care nu intră cu o sutime sau două la liceul dorit, nu se mai poate face nimic. Pentru copiii părinților care își permit să plătească școlile britanice private din București unde taxa școlară depășește 1000 de Euro pe lună, admiterea la liceu se face printr-o simplă cerere iar copiii bogaților ocupă locurile copiilor intrați la examen dar care din diferite motive nu se mai înscriu.
Repetăm, totul este prevăzut în ordine ale ministrului Educației și în Metodologii adică acest sistem complet inechitabil este perfect legal și complet imoral iar doamnei Macsim care ne dădea lecții despre cum ar trebui să se comporte profesorul Moldoveanu la clasă și ce înseamnă moralitatea nu i-a păsat că fiica ei a intrat fără examen iar un copil cu 9,43 a picat.
CITEȘTE ȘI