Unul din denunțătorii lui Vasile Blaga, Dan Constantin Grigoriu, prezentat în mod greșit de o parte a presei ca fiind general SRI, el fiind doar un infractor care s-a fofilat până acum, i-a mințit pe procurorii DNA. Prins cu ușa de procurori că încasa comisioane de la firmele care încheiau contracte cu Transelectrica, Grigoriu pentru „un 19” (articol care înjumătățește limitele de pedeapsă pentru denunțători) l-a denunțat pe Vasile Blaga căruia i-ar fi dat 700.000 de EURO pentru partid, prin secretara acestuia. Astăzi, judecătorii Tribunalului București l-au achitat pe Vasile Blaga pe motiv că fapta nu există.
Dan Constantin Grigoriu s-a născut acum 55 de ani în comuna Valea Sării din județul Vrancea și nu este general în rezervă al SRI așa cum scrie presa în ultimele zile, rostogolind în mod greșit această informație falsă. Grigoriu nu este niciun fel de general, pentru că, în conformitate cu art.45 din Legea 80/1995, înaintarea în gradele de general şi amiral în activitate şi în rezervă, în timp de pace şi în timp de război, se face prin decret al Preşedintelui României. În Monitorul Oficial nu există niciun decret de înaintare la gradul de general al lui Dan Grigoriu. De altfel nici nu avea când să devină general Grigoriu pentru că începând cu anul 1995 a tot fost implicat în diverse dosare penale pentru infracțiuni economice, fiind chiar și arestat preventiv ultima oară pentru unsprezece luni în anul 2002. De altfel, în rechizitorii, Grigoriu este prezentat de procurori ca fiind cu „stagiul militar nesatisfăcut”. Numele lui Dan Constantin Grigoriu a apărut pentru prima dată în spațiul public în anii ’90, atunci când, potrivit presei vremii, ar fi fost arestat, la vârsta de 32 de ani, pentru contrabandă de motorină, în „Afacerea Jimbolia“ (1994-1995). Grigoriu a fost implicat și în devalizarea Bancorex, judecătorii din Vrancea obligându-i în 2008, „pe inculpaţii Albu Radu (fost director Bancorex Focșani – n.a.) şi Dan Constantin Grigoriu, în solidar, la despăgubiri civile în sumă de 1.204.894,27 USD către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului Bucureşti“, pentru un credit ilegal, în valoare de un milion de dolari, luat de falsul general. Pedepsele aplicate în dosar s-au constatat a fi grațiate colectiv printr-o lege votată de majoritatea PSD în 2002.
În ianuarie 2002, Grigoriu a fost arestat din nou preventiv în dosarul Tracia-Asesoft, unde a fost judecat alături de Sebastian Ghiță timp de 14 ani pentru înșelăciune și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, și deși nu a mai putut fi condamnat, intervenind prescripția, instanța a decis să-l oblige pe falsul general SRI la plata către ANAF a sumei de „1.730.951,10 lei noi, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data scadenţei obligaţiei şi până la data plăţii efective, în solidar cu alți inculpaţi”.
Dan Constantin Grigoriu figurează și pe lista băieților deștepți cu 20 milioane de EURO încasați de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), ocupând poziția 15 în topul dosarelor de revendicări. În instanță există deja mai multe persoane judecate pentru restituiri de sume uriașe, cele mai cunoscute inculpate fiind fosta șefă DIICOT, Alina Bica, fostă vedetă TV împotriva Codruței Kovesi și fosta directoare în MJ, Ingrid Mocanu, actuală vedetă TV împotriva Codruței Kovesi.
Dar Dan Grigoriu nu este singurul care lasă să se creadă că e general și nu e. În urmă cu câțiva ani un alt fals general, de data asta SIE, Nicolae Marian Matei din Brașov împărțea șpăgi prin România și a primit cinci ani de închisoare pentru asta. Să nu-l uităm și pe Emilian Schwartzenberg, acum dat în urmărire internațională, care se lăuda că e colonel Mossad, el fiind în fapt doar soțul Mihaelei Rădulescu, adevărații colonei Mossad nerecunoscând asta nici sub tortură. Se pare că nu e de bun augur să te închipui general prin servicii secrete.
Foto cancan.ro