În anul 2000, Gabriela Firea a ocupat funcția de consilier și apoi de secretar de stat în Guvernul Românei prin deciziile lui Mugur Isărescu, prim-ministru în acel moment. Toate actele semnate de Firea în această calitate și publicate în Monitorul Oficial poartă numele său de scenă Gabriela Vrânceanu-Firea.
Identitatea reprezintă prin definiție un ansamblu de date prin care se identifică o persoană. Pentru membrii și angajații guvernului care semnează acte în Monitorul Oficial singura identitate declarată o reprezintă ansamblul „numele și prenumele”. Dacă acestea nu sunt conforme cu realitatea rezultă semnarea unor documente oficiale de o persoană cu identitate falsă.
Am cercetat trecutul fostului primar general pentru a vedea dacă Firea și-a schimbat cumva pe cale administrativă numele din Gabriela Vrânceanu-Firea în Gabriela Firea și invers și am constatat că nu, pentru că de când a devenit senatoare, Firea folosește doar numele de Gabriela Firea trebuind ca atunci când și-a depus candidatura să prezinte buletinul.
Firea susține că s-a căsătorit în 1993 cu Răsvan Firea, înainte de a se naște fiul lor Tudor Ștefan Firea care poartă numele de familie al tatălui. Conform Codului Familiei în vigoare la momentul căsătoriei din 1993, articolul 27 „la încheierea căsătoriei, viitorii soţi vor declara, în faţa delegatului de stare civilă, numele pe care s-au învoit sa-l poarte în căsătorie. Sotii pot să-şi păstreze numele lor dinaintea căsătoriei, sa ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.” Prin urmare cei doi puteau să se numească ea Vrânceanu și el Firea sau amândoi Vrânceanu, Firea sau Vrânceanu-Firea. Având în vederea că fiul lor se numește Firea este evident că cei doi „s-au învoit la căsătorie” ca cel puțin soțul să rămână doar cu numele Firea. Conform Codului Familiei, Gabriela s-ar fi putut numi Gabriela Vrânceanu în continuare sau Gabriela Firea, cum se numește și astăzi. În consecință ambii soți au purtat după căsătorie numele de Firea.
În data de 20 ianuarie 2016 am rugat-o pe Gabriela Firea să aibă amabilitatea să ne comunice evoluția numelui de familie de-a lungul timpului, întrebând-o și dacă și-a schimbat numele pe cale administrativă, având în vedere că în anul 2000 a semnat acte cu numele Vrânceanu-Firea în calitate de secretar de stat, la Registrul Comerțului și la Senat a semnat acte cu numele Gabriela Firea și la TMB, în procesul pe care l-a intentat lui Cristian Boureanu în 29.06.2010, cu numărul 31606/3/2010 a semnat cu numele Gabriela Vrânceanu-Firea precum și la ÎCCJ în două procese deschise tot de ea sub numărul 1150/1/2003 și 1156/1/2003 unde a semnat tot cu numele Vrânceanu Firea Gabriela iar la TMB în dosarul 1379/3/2002 și la Curtea de Apel, în dosarul 151/2/2003 a semnat cu numele Gabriela Firea.
Firea nu a răspuns nici până astăzi.
Am adresat o solicitare și Guvernului despre identitatea sub care a lucrat Gabriela Firea la Guvern: „Ne puteți comunica numele sub care aceasta a fost angajată și cu ce tip de act s-a legitimat domnia sa la angajare?”. Răspunsul a fost unul elocvent: „doamna Vrânceanu-Firea a fost numită prin deciziile dlui Mugur Isărescu cu numerele”. Despre actul cu care s-a legitimat niciun cuvânt.
Așadar, Firea a vrut neapărat ca numele ei de domnișoară să rămână în anale și a încălcat legea pentru asta. Acum i-o fi rușine? NU, că individa n-are bun-simț. Oricum, orice răspundere administrativă și penală s-a prescris de mult pentru că între timp și actele semnate de ea au fost înlocuite de altele mai noi. Doar inconștiența ei rămâne.
Oare documentele semnate cu nume fals nu devin nule?