V-o mai amintiți pe Gabriela Firea cum îl înfiera pe președintele Băsescu la televiziunile lui Voiculescu pentru dosarul Flota în care acesta era acuzat de vânzarea navelor comerciale ale României, prejudiciul fiind estimat de PNA(fostul DNA) la 324,5 milioane de dolari? Ceea ce nu știa Firea când trăncănea despre „Flota” era că se va mărita și va face și doi copii cu unul dintre complicii lui Traian Băsescu la vânzarea a 10 dintre cele 16 nave, act ce a provocat un prejudiciu, conform rechizitoriului din dosar, de 134,37 milioane de EURO.
Cum, integra s-a măritat cu un asemenea păgubitor al statului? Că nu poate spune că nu știa doar era cea mai tare jurnalistă! Acum Firea are doi copii cu o mamă șantajistă, ea, și cu tatăl, Florentin Costel Pandele, învinuit în dosarul Flota de 7 infracțiuni pedepsite chiar și cu 15 ani de închisoare:
– abuz în serviciu
– abuz în serviciu în formă calificată
– fals intelectual
– uz de fals
– stabilirea cu intenție a unui preț mai mic decât cel real al activelor deținute de stat
– bancrută frauduloasă
– spălare de bani
Să vedem ce spune rechizitoriul din dosarul Flota: Florentin Costel Pandele, în calitate de reprezentant al FPS în AGA de la CNM Petromin SA a adoptat mai multe hotărâri de vânzare pentru zece nave din flota comercială a României, provocând alături de alte 100 de persoane printre care și Traian Băsescu următoarele prejudicii:
1. Nava „Baia de Aramă”, prejudiciu de 7,2 milioane USD
2. Nava „Băneasa”, prejudiciu de 7,8 milioane USD
3. Nava „Barboși”, prejudiciu de 11,2 milioane USD
4. Nava „Baia de Criș”, prejudiciu de 7,3 milioane USD
5. Nava „Bujoreni”, prejudiciu de 6,8 milioane USD
6. Nava „Bârlad”, prejudiciu de 2,07 milioane USD
7. Nava „Comănești”, prejudiciu de 27,42 milioane USD
8. Nava „Cărbunești”, prejudiciu de 29,68 milioane USD
9. Nava „Bobâlna”, prejudiciu de 7,5 milioane USD
10.Nava „22 Decembrie”, prejudiciu de 27,4 milioane USD.
Șantajista Firea s-a simțit probabil fascinată de Pandele la un așa prejudiciu consemnat de procurorii PNA și l-a luat de bărbat la nici un an după ce a rămas văduvă.
Să spicuim din faptele lui Pandele:
„La 31,03,1998 în urma şedinţei AGA – CNM Petromin SA, s-a emis hotărârea nr.3, sub semnătura înv. Pandele Florentin şi Dan Ion, prin care au hotărât preţurile de vânzare prin licitaţie, a navelor Bîrlad, Pionierul, Muscel, Agnita, Uricani, şi Vulcan. Pentru nava Bîrlad, s-a stabilit, conform Anexei 2 la hotărârea menţionată mai sus, ca preţul de pornire a licitaţiei să fie de 2.110.000 USD. (vol. 49, f. 75-76). Trebuie precizat că la data la care reprezentanţii FPS luau această hotărâre, nava Bîrlad nu se afla în patrimoniul CNM Petromin SA şi prin aceasta, cu ştiinţă, cei doi învinuiţi şi-au încălcat atribuţiile de serviciu deoarece nu au solicitat societăţii CNM Petromin SA documentele prin care să ateste că această navă se află în proprietatea sa.
Totodată înv. Pandele Florentin şi Dan Ion, încălcându-şi, cu ştiinţă, atribuţiile de reprezentare a FPS în AGA – CNM Petromin SA, la data de 31.03.1998 au emis şi semnat hotărârea nr.3 a AGA – CNM Petromin de vânzare prin licitaţie a navei Bîrlad. Abuzul în sens penal al acestui act comis de cei doi învinuiţi este atestat şi prin aceea că nu au avut la baza deciziei nici o documentaţie, lipsind nu numai motivaţia comercială a vinderii activului, ci şi solicitarea, obligatorie pentru un asemenea act a armatorului. Precizăm că la nivelul CNM Petromin SA în care funcţiona AGA nu se putea lua o asemenea decizie sau solicitare deoarece armatorul real al navei Bîrlad în acel moment era Bîrlad Inc. Liberia şi holdingul POI.
Încălcările atribuţiunilor de serviciu de către învinuiţii care au fost implicaţi în vânzarea acestei nave s-au soldat cu un prejudiciu de 2.071.476,95 USD determinat prin deducerea din valoarea certă de 4.670.000 USD dată şi de evaluarea băncii creditoare, care nu avea nici un interes să accepte o valoare supraevaluată, a taxelor de armator de 405.375USD, valoare chirie bare – boat plătită de TSM Srl Constanţa de 1.529.948,05 USD şi valoare încasată din vânzarea navei de 663.200USD. (vezi expertiza vol.153 fil.117).”
„La data de 31.03.1998 Adunarea Generală a Acţionarilor din CNM Petromin, a emis hotărârea nr. 4 semnată de înv. Pandele Florentin şi Dan Ion, prin care au aprobat ca nava „Baia de Aramă”, împreună cu alte două nave să fie vândute conform procedurilor legale (vol.31, fila 58). AGA-CNM Petromin la data de 07.06.1998, sub semnătura înv. Băcilă Nicolae director, Dan Ion şi Pandele Florentin reprezentanţi ai FPS şi martorul Sabău Ion reprezentant SIF Transilvania, au aprobat preţul de pornire a licitaţiei de 4.490.000 USD pentru vânzarea navei Baia de Aramă.
„În ședința AGA- CNM Petromin din data de 31.03.1999 înv. Băcilă Nicolae, director general, înv. Pandele Florentin, înv. Dan Ion, reprezentanţi FPS şi numitul Babău Ioan, reprezentant SIF Transilvania, au aprobat propunerea de vânzare a navei Barboşi (vol.43, fila 23-26). S-a întocmit hotărârea nr.4 din aceiaşi dată a AGA semnată de înv. Pandele Florentin şi Dan Ion care atestau aprobarea vânzării navei Barboşi (vol.43, fila 27). La 7.06.1998 are loc şedinţa AGA, la care participă înv. Băcilă Nicolae, director general, Dan Ion, reprezentant FPS, Pandele Florentin reprezentant FPS şi martorul Babău Ion, reprezentantul SIF Transilvania, unde conform procesului verbal încheiat, se aprobă preţurile de pornire a licitaţiei pentru nava Barboşi de la preţul de 10 mil. USD (vol.43, fila 30-32)
„1.06.1999 Consiliul de Administraţie al CNM Petromin, compus din înv. Bărdaş Marcel, preşedinte, înv. Oancea Viorel membru, Concegulian E. membru, Ruse Nicolae membru, înv. Pandele Florentin membru, au aprobat vânzarea navei la preţul de pornire a licitaţiei de 3,5 mil. USD (vol.57, fila 60-62). La data de 11.06.1999 reprezentanţii AGA din Petromin, respectiv înv. Zdru Mihai, şi martora Popa Ramona reprezentantul SIF Transilvania aprobă vânzarea a navei Baia de Criş cu preţul de pornire a licitaţiei la 3,5 mil. USD
(vol.57, fila 63-66)”
„31.03.1998 are loc AGA – CNM Petromin compusă din înv.Băcilă Nicolae, director general; reprezentanţii FPS, înv. Pandele Florentin şi Dan Ion, martor Babău Ion reprezentant SIF Transilvania, care au aprobat vânzarea navei prin emiterea hotărârii nr.4 care poartă aceiaşi dată şi este semnată de reprezentanţii FPS menţionaţi mai sus (vol..37, fila 49-54).
La data de 23.05.1998 are loc şedinţa Consiliului de Administraţie a CNM Petromin la care au participat înv. Băcilă Nicolae, preşedinte; înv. Creţu Mircea, Concegulian E., care au aprobat vânzarea navei, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 3.440.000 USD (vol.37, fila 55-58).
În şedinţa AGA din 7.06.1998, înv. Băcilă Nicolae, director general; reprezentanţii FPS, înv. Pandele Florentin şi Dan Ion, şi martorul Babău Ion reprezentant SIF Transilvania, au aprobat preţul minim de pornire a licitaţiei pentru nava Bujoreni la suma de 3.440.000 USD (vol.37, filele 59-61).”
Ceea ce este cel mai interesant în rechizitoriul dosarului Flota este că din cei doi reprezentanți ai FPS în AGA Petromin doar Dan Ion a fost trimis în judecată alături de Traian Băsescu și alți 80 de inculpați, Florentin Pandele fiind disjuns alături de alți șase învinuiți cu motivația:
– „față de învinuiţii Băcilă Nicolae, Răgălie Ion, nu s-a putut îndeplini legal procedura de prezentare a materialului de urmărire penală, întrucât aceştia, în cursul urmăririi penale, au fost delegaţi în străinătate, cu probleme de serviciu,
urmând să revină în ţară la o dată nedeterminată”. Excuse me?
– „faţă de învinuiţii Toanchină Virgil, Helmut Bogdan şi Lupu Marin nu s-a putut realiza procedura de aducere la cunoştinţă a învinuirii, întrucât învinuiţii au părăsit ţara înainte de începerea urmăririi penale „in rem” în cauză, iar cu prilejul chemării
lor în faţa organelor de urmărire penală, s-au sustras de la efectuarea urmăririi penale
– fără nicio motivație față de Seres Mihail, şef serviciu litigii nave
„Faţă de învinuitul Pandele Florentin urmează a se continua efectuarea urmăririi penale, întrucât acesta, cu prilejul prezentării materialului de urmărire penală, raportat la forma şi gradul de participaţie la săvârşirea infracţiunilor care i se reţin în sarcină, a depus mai multe documente la dosar, din care, cel puţin aparent, rezultă că în perioada în care se reţine că a comis infracţiunile pentru care este învinuit, ar fi demisionat din funcţia de reprezentant al FPS în AGA – CNM Petromin SA.” Adică deși a semnat hotărârile de vânzare a navelor ca reprezentant al FPS, PSD-istul Pandele demisionase și prin urmare a cerut să fie iertat de procurori.
Acum nu-i așa că se conturează mai clar faptul că dosarul Flota a fost unul politic în care procurorii lui Ioan Amariei au trimis în judecată pentru acest imens prejudiciu consemnat chiar de ei doar pe ne-PSDiști, pe ceilalți disjungându-i pentru motive hilare?
De ce e complice Traian Băsescu? Din câte știm, nu are nicio condamnare în Dosarul „Flota”, deși s-a auto-suspendat din calitatea de parlamentar și s-a pus la dispoziția organelor judiciare. Ăsta se cheamă jurnalism? Să vă fie rușine!
Căutați sensul cuvântului complice în DEX și apoi dați-vă cu părerea despre ce înseamnă jurnalism.