România e țara tuturor posibilităților academice. Astăzi vă prezentăm cazul incredibil al consilierei PSD, Florentina Gherghiceanu, care, fără a studia Marketing sau Inginerie Medicală a ajuns să predea această disciplină obligatorie la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, ba chiar și-a luat și un doctorat în … Farmacie la aceeași universitate, deși femeia este economistă de profesie.
Florentina Gherghiceanu nu și-a practicat meseria, lucrând mai mulți ani ca secretară, însă a reușit să obțină în anul 2017 un doctorat în Farmacie la UMFCD, abordând „aspecte științifice” pentru „substituția generică” și studiind “Simulări privind compararea terapeutica a două medicamente bioechivalente”, “Simularea calculul numărului de subiecți necesari pentru testarea bioechivalenței”, „Intra și intervariabilitatea medicamentelor în evaluarea bioechivalenței. L-am întrebat pe rectorul UMF-CD Viorel Jinga cum explică tema abordată de Florentina Gherghiceanu la doctorat, de vreme ce aceasta nu are pregătire nici în Medicină, nici în Farmacie si nici in Biologie, iar acesta mi-a răspuns că „înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat nu este condiționată de domeniul în care a fost dobândită diploma de licență sau master”.
Asta se poate întâmpla în România pentru că legiuitorul nu s-a gândit la o asemenea situație incredibilă în care o absolventă de ASE va obține un doctorat în Farmacie.
Jinga susține că nivelul acestui curs este unul elementar dar la departament se susțin și doctorate
Deși cadrele didactice de la UMF sunt plătite la fel, Jinga recunoaște că nivelul acestui curs este unul elementar iar cadrele didactice nu trebuie să fie instruite în domeniu. Adică pentru rectorul UMFistan standardul educațional e perfect așa, Ministerul Educației neavând atribuții în acest caz, universitățile fiind autonome.
Numai că situația nu este aceasta de vreme ce UMF oferă doctorate în marketingul serviciilor de sănătate și sisteme informationale în sănătate. La un departament unde se susțin doctorate sperăm că nu poate fi vorba de nivel elementar, așa cum aberează rectorul Jinga.
„Tehnologiile medicale au constituit și constituie un domeniu interdisciplinar, iar pentru a prezenta principiile generale tehnice studenților de la Facultatea de Medicină sunt suficiente cunoștințe tehnice de bază. Ei nu necesită nivelul de instruire tehnică al inginerilor. Același lucru este valabil și în cazul marketingului, nu este o facultate de marketing ci una în cadrul căreia studenții află despre principii generale de marketing, aplicabile domeniului medical.”, scrie fără rușine Jinga în răspuns.
Asta ar fi ca și cum la Departamentul de Limbi Moderne al UMF, unde cadrele didactice sunt supracalificate în domeniu, ar putea preda după standardele lui Jinga și cineva care a învățat engleza din filme că doar UMF nu e facultate de limbi străine!
Jinga recunoaște fără să vrea că Gherghiceanu nu îndeplinea condițiile de a ocupa un post didactic la UMF
L-am rugat pe rectorul UMF să explice cum poate preda Florentina Gherghiceanu Marketing și Tehnologie medicală, fără să fi studiat domeniile respective, aceasta fiind angajată ca asistent universitar la UMF din luna februarie 2015, conform CV-ului publicat pe site-ul instituției. Cariera sa didactică la UMF a fost întreruptă pentru câteva luni pentru ca Gherghiceanu să devină consiliera personală la MAI a fostului ministru Gabriel Oprea mai cunoscut ca „generalul Izmană”.
Răspunsul rectorului Viorel Jinga a fost unul lipsit de acuratețe: „Pentru înscrierea la un post didactic sau pentru susținerea abilitării este necesară deținerea titlului de doctor în științe, conform Legii educației naționale Nr. 1/2011.”, adăugând că „Doamna (n.r. conform declarației de avere nu este căsătorită) Șef de lucrări Gherghiceanu Florentina este absolventă a Academiei de Studii Economice și a absolvit un master în Managementul Sănătății Publice și al Serviciilor de Sănătate.”
Gherghiceanu a obținut doctoratul la doi ani de la momentul ocupării postului de asistent universitar, deci răspunsul rectorului Jinga e pentru a bâlbâi ceva pentru că nu explică nicicum ce caută Gherghiceanu să predea Marketing și Tehnologie Medicală, o disciplină fără de care niciun student la Medicină nu poate absolvi facultatea. De altfel răspunsul continuă cu un fragment complet nerelevant pentru întrebarea cum de predă Gherghiceanu materii pe care nu le-a studiat: „Înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat nu este condiționată de domeniul în care a fost dobândită diploma de licență sau master. Durata totală cumulată a ciclului de studii universitare de licență și master trebuie să fie de cel puțin 300 de credite transferabile (ECTS). La concursul de admitere la studii universitare de doctorat se pot înscrie absolvenți ai studiilor universitare de master, dar și absolvenții cu diploma de licență sau echivalentă eliberate până în anul absolvirii primei promoții de licență organizată în conformitate cu prevederile Legii nr.288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările și completările ulterioare (învățământ de lungă durată)”.
Florentina Gherghiceanu a intrat în politică în anul 2012 și și-a lansat și părinții în politică: Georgeta Olimpia Gherghiceanu, mama Florentinei Gherghiceanu, magaziner la UMF Carol Davila, a fost consilier local la Sectorul 2 în perioada 2014 – 2016 iar Stelian Gherghiceanu, tatăl Florentinei, administrator financiar UMF Carol Davila, a ajuns în 2014 în Consiliul de Administrație al RADET.
Florentina are o fetiță cu fotbalistul Andrei Lungu, iar nașii de botez ai micuței au fost Sorin Oprescu și concubina acestuia, Adriana Nica.
Trebuia inceput articolul cu ultima propozitie si nimic altceva nu mai conta. Probabil nici nu mai citeam articolul ca as fi inteles totul.
Parca e singura persoana care beneficiaza de aberatia asta legislativa.Exista un manager de spital,jurist,toata viata asta a facut,ajuns dintr-o greseala manager isi da doctoratul la UMF avand un culoar favorabil in umefistan.Nu are treaba nicio treaba cu medicina.Asa si?