De ani de zile ni se spune că nu sunt bani la buget pentru modernizarea spitalelor și mărirea salariilor personalului medical dar așa cum spune și vorba „peștele de la cap se-mpute”, nici marea majoritate a managerilor spitalelor nu sunt niște competenți. Astăzi cazurile celebrelor Spitale Floreasca și Municipal. La Floreasca, pe scările dintre etajul 1 și etajul 2, spre chirurgie, rudele operaților veniți din țară stau pe scări, unii și dorm pe niște saltele improvizate, ziua în amiaza mare, fără posibilitatea de a se spăla și devenind astfel adevărate de focare de infecție. Chiar nu se pot pune niște scaune într-o sală? Chiar nu se mai pot respecta orele de vizită? Conducerea spitalului nu îi vede sau urcă direct cu liftul în birou?
Deși există ordine ale Ministrului Sănătății referitoare la ordinele de vizită, la circuitul persoanelor, la normele de curățenie, acestea nu se respectă!
La Spitalul Universitar la etajul 13, aripa A3 funcționează secția de transplant medular, soluție terapeutică care poate duce la vindecarea a numeroase boli: de sânge, de tip oncologic, metabolice, imunologice, genetice. Inițial a fost numit medular, pentru că celulele se extrăgeau doar din măduva osoasă. După aceea, tehnologia s-a dezvoltat, astfel încât acum se extrag celulele hematopoietice și din sângele periferic, din venă denumirea fiind acum transplant de celule stem hematopoietice.
La Spitalul Universitar însă, la intrarea în această secție este un real focar de infecție așa cum se poate vedea din fotografii trimise de un cadru medical indignat. O astfel de secție impune condiții stricte de igienă, pacienții care suferă un astfel de transplant fiind extrem de vulnerabili la agenți patogeni care nu ar afecta un om sănătos, după cum comentează cadrul medical care a realizat fotografiile.
Centrul de transplant de celule stem este inaugurat în aprilie 2015 iar crearea acestuia a fost posibilă datorită investiției de 600.000 euro realizată de Asociația Dăruiește Viață, cu sprijinul sponsorilor.
Centrul dispune de cinci camere sterile dotate cu paturi electrice de terapie intensivă, stație de monitorizare funcții vitale și beneficiază de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitivă și flux laminar. Cele cinci camere sterile au rolul de diminua riscul apariției infecțiilor, principala cauză a mortalității în cancer. De asemenea, centrul are și un compartiment de pretransplant destinat pacienților cu diferite tipuri de leucemii care au trecut sau urmează să treacă printr-un transplant de celule stem.
Am văzut modelul american în care conducerea spitalelor este asigurată de manageri de carieră. În România, un medic foarte bun în specialitatea sa este desemnat și ca manager de spital, „rezolvând” astfel pe toată lumea dintr-o semnătură: bolnavii nu vor mai fi tratați de medicul care nu mai are timpul necesar iar spitalul nu va avea un manager bun pentru că medicul nu se pricepe la asta.