IT, tehnologia informației, un domeniu ultraspecializat unde ce era valabil ieri, astăzi este deja vechi. În luna noiembrie 2014, inspectori ai Comisiei Europene au verificat licitațiile pe IT din România și au dispus suspendarea plățile fondurilor pentru acest domeniu trimițând o scrisoare Guvernului României în care cereau lui Victor Ponta să ia următoarele măsuri: corecții financiare la acele proiecte care n-au respectat întocmai criteriile UE; angajarea de specialiști autentici și în număr suficient de mare ca să poată gestiona dosarele pe marile licitații din domeniul IT; luarea măsurilor adecvate unde există suspiciuni de fraudă; să evalueze dacă există cazuri de dublă finanțare prin FEDR și FSE sau proiecte identice implementate la nivelul aceluiași beneficiar în privința platformelor de tip e-leaming; proba adevărului: să facă o analiză reală de trafic a celor mai scumpe 20 de platforme de e-learning implementate de Guvernele României.
După cum am demonstrat în zeci de articole pe parcursul anului 2015 aceste măsuri nu s-au luat și în continuare se fraudează licitații pe bandă rulantă.
Misiunea de audit a CE a constatat, în urma interviurilor cu verificatorii ofertelor concurenților că aceștia nu cunoșteau decât la nivel superficial aspectele pe care le verificau. Dar cazul pe care îl prezentăm azi nu mai ține de cunoștințe de IT, ci demonstrează o nesimțire cumplită a funcționarilor care desfășoară licitația. De Gabi Szabo ne pare rău pentru ce a însemnat ea pentru România ca sportiv și de faptul că e pe punctul de a deveni o a doua Monica Iacob Ridzi care execută cinci ani de pușcărie în mare parte din cauză că pălăria de ministru a fost prea mare pentru ea. Când ești licențiat în Educație Fizică și Sport, chiar și doctor în domeniu și habar n-ai de legislația stufoasă, economie și management, chiar dacă ai fost campioană olimpică nu te bagi să semnezi pe bani publici că nu te iartă nimeni (vezi Gică Popescu).
Ministerul Tineretului ți Sportului a lansat o procedură de achiziție prin licitație deschisă pentru atribuirea Contractului de furnizare având ca obiect „Asigurarea infrastructurii necesare și implementarea unui sistem informatic integrat pentru optimizarea și remodelarea fluxurilor informaționale pentru proiectul „Îmbunătățirea procesului decizional la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului – Inovație și învățare” SMIS 32923”, având Anunț de participare publicat în SEAP cu nr. 161046 din 08.07.2015.
Până aici, nimic deosebit.
Ceea ce este deosebit și amuzant este că cerințele sistemului cerut la Ministerul Tineretului și Sportului sunt pentru o societate comercială și pentru un holding. Adică, textul caietului de sarcini este copiat de la un holding/societate comercială, lucru complet ilegal.
Ministerul Tineretului și Sportului se transformă astfel într-o societate comercială și chiar holding! Suntem siguri că Gabriela Szabo habar n-are despre asta. Și nici guvernul nu a hotărât transformarea ministerului în societate comercială sau holding.
Cei care știu sunt cei care au întocmit caietul de sarcini. Și cu siguranță are un sistem informatic integrat ce nu a mai fost folosit niciodată la instituții bugetare, deoarece tocmai ce ar trebui să informatizeze într-un minister lipsește cu desăvârșire. De parcă nu ar trebui informatizat MTS-ul ci nu știu ce holding sau societate comercială.
Iată cerințele din caietul de sarcini publicat pe SEAP:
1. Sistemul trebuie să accepte simultan mai multe sisteme contabile funcţionând independent şi nativ sistemului (IFRS, GAAP, de grup…) – de parcă ministerul ar trebui să raporteze IFRS, GAAP și de grup.
2. Mai mult, se cere ca :Sistemul să ofere posibilitatea printării tuturor documentelor, în format propriu companiei; Nu am înțeles despre ce companie este vorba? Licitația este pentru Ministerul Tineretului și Sportului, să fie aceasta noua companie ?
3. Tot în caietul de sarcini publicat de minister , se cere și mai amuzant: „ Sistemul trebuie sa poata realiza managementul paralel al locaţiilor companiei sau a celorlalte societăţi, părţi ale unui holding, chiar dacă sunt total independente.” INCREDIBIL: Ministerul Tineretului și Sportului are nevoie să poată realiza paralel managementul CELORLALTE SOCIETĂȚI, PĂRȚI ALE UNUI HOLDING!
4. Caietul de sarcini continuă cu: “ Sistemul trebuie să ofere soluţie cu privire la reglementările BNR şi la raportarea CRB referitoare la debitele pe care clienţii le înregistrează la companiile de tip IFN.” Ce clienți și ce debite are Ministerul Tineretului și Sportului ?
5. În plus ministerul ca și societate comercială și holding va începe un export masiv, deoarece caietul de sarcini cere: “Sistemul trebuie să asigure calculul taxelor şi comisioanelor vamale pe baza Codurilor Vamale internaţionale;”
6. Cerințele de societate comercială complexă continuă: “Sistemul trebuie să permită integrarea management-ul riscului – sistemul previzionează şi uniformizează veniturile companiei prin calculul de provizioane standardizate.” Ministerul se pregătește să previzioneze și să uniformizeze veniturile companiei!
7. Evident ca la sfârșit de an, Ministerul trebuie să raporteze ca și un HOLDING. În caietul de sarcini se cere ca “ Sistemul trebuie sa permita consolidarea rezultatelor anuale contabile pentru societăţile parte a unui holding pe baza unui plan de consolidare predefinit.” INCREDIBIL, NU ESTE ADEVĂRAT?
8. Se mai cere: “Sistemul trebuie să poată înregistra și urmări facturi de diverse servicii externe sau interne aferente importului (transport, comisionar vamal, etc.);”
9. Și mai mult : “Sistemul trebuie să asigure toate rapoartele legale (locale, reglementate de Băncile Naţionale sau de Uniunea Europeană) şi o gamă largă de rapoarte uzuale: “
10. Iar bomboana pe colivă: “ Sistemul trebuie sa permita realocari de incasari si plati, manual sau în mod automat pe bază de reguli de alocare;” și “ Pentru companiile cu un număr mare de parteneri şi operaţiuni financiare, sistemul dispune de închidere automată a avansurilor cu facturile apărute ulterior;”
11. Sunt minim 15 cerințe pe tema fluxurilor de numerar (cash-flow). Nu există așa ceva la instituțiile publice. Ei trebuie să aibă ALOP care nu este prevăzut deloc în caietul de sarcini ca și cerințe.
Se cer: imobilizările corporale aflate în societate în baza unor contracte de leasing financiar!
Ministerul Tineretuliu și Sportului se pregătește să facă politici de firmă, deoarece în caietul de sarcini se cere: “ Sistemul trebuie să permită diverse reevaluări solicitate pe baze legale sau pe baza politicilor de firmă;”
Ministerul Tineretului și Sportului se pregătește să devină și o ENTITATE IMPORTANTĂ DE BUSINESS !, cerându-se în caietul de sarcini și “Sistemul trebuie să includă Registrul Mijloacelor Fixe – evidenţă a activelor pentru orice entitate importantă de business;”
Ne oprim aici, deoarece am râs destul! Ridicolul este însă și mai mare.
Am mai putea adăuga o listă foarte lungă cu cerințe necesare instituțiilor bugetare ce nici nu apar în caietul de sarcini !
Dragă Doamna Ministru! Vă stimăm ca sportivă! Suntem siguri ca nu aveți habar de aceste lucruri! Dar banii sunt publici și răspunderea e și a dumneavoastră. Și ca să înțelegeți cât e de grav vă prezentăm ce spune legislație despre întocmirea caietului de sarcini. Prin HG. nr. 925/2006, privind normele de aplicare ale OUG nr. 34/2006, s-a prevăzut la art. 3, exact procedura prin care se elaborează caietul de sarcini:
„(1) În aplicarea prezentelor norme, autoritatea contractantă, prin compartimentul intern specializat în atribuirea contractelor de achiziţie publică, organizat conform art. 304^1 din ordonanţa de urgenţă, are următoarele atribuţii principale: a) elaborarea şi, după caz, actualizarea, pe baza necesităţilor transmise de celelalte compartimente ale autorităţii contractante, a unui program anual al achiziţiilor publice, ca instrument managerial pe baza căruia se planifică procesul de achiziţie; b) elaborarea sau, după caz, coordonarea activităţii de elaborare a documentaţiei de atribuire sau, în cazul organizării unui concurs de soluţii, a documentaţiei de concurs; c) îndeplinirea obligaţiilor referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevăzute de ordonanţa de urgenţă; d) aplicarea şi finalizarea procedurilor de atribuire; e) constituirea şi păstrarea dosarului achiziţiei publice.
(2) Celelalte compartimente ale autorităţii contractante au obligaţia de a sprijini activitatea compartimentului de achiziţii publice, în funcţie de specificul documentaţiei de atribuire şi de complexitatea problemelor care urmează să fie rezolvate în contextul aplicării procedurii de atribuire.
(3) Autoritatea contractantă are, totodată, dreptul de a achiziţiona servicii de consultanţa, conform prevederilor ordonanţei de urgenta, în scopul elaborării documentaţiei de atribuire şi/sau aplicării procedurii de atribuire.
(4) Ofertantului câştigător nu i se poate impune să suporte taxe, comisioane sau onorarii de orice fel pentru plata consultantului care prestează serviciile respective.”
Așadar legislația în vigoare nu prevede sub nicio formă posibilitatea consultării cu societăți comerciale în vederea elaborarii caietelor de sarcini. Adică, așa cum scriu în documente procurorii DNA, întocmirea caietului de sarcini s-a făcut „cu încălcarea principiilor transparenţei, proporţionalităţii, nediscriminării şi liberei concurenţe în domeniul achiziţiilor publice”, respectiv „prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006”.