În ediția din 2 mai 2022 a ziarului Curentul, dezvăluiam cum rectorul UMF Carol Davila, Viorel Jinga, organizează șmecherește concurs pe un post de profesor de chirurgie toracică cu dedicație pentru un prieten de-al fostului cadru didactic universitar Ioan Cordoș (foto dreapta). Motivul pentru care niciun conferențiar român nu s-a înscris la acest concurs a fost faptul că în anunțul din Monitorul Oficial nu apărea vreun spital trecut, ci doar „Disciplina Chirurgie toracică II”.
Ce conferențiar care avea integrare clinică la un spital din Capitală ar fi riscat să participe la acest concurs pentru a urca pe treapta de profesor dar să rămână fără postul de chirurg din spital? Niciunul!
Și deși în anunțul de concurs se făcea vorbire de o „Disciplina Chirurgie toracică II”, Horia Sîrbu (foto primul din stânga) a devenit de fapt șeful Disciplinei Chirurgie Toracică I – Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, iar acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că până în luna august 2022, profesorul care activa în Germania nu îndeplinea o condiție eliminatorie pentru a participa la concurs, aceea de a deține titlul de medic primar.
Rafila îl face medic primar fără concurs și Jinga îi dă ilegal concediu fără plată pentru un an
Începând cu anul 2020 profesorul Horia Sîrbu a început să dea interviuri în presa românească despre dorința sa fierbinte de a se întoarce în București deoarece aici se află mormântul soției sale. Cu toate că își dorea cu ardoare revenirea „pe o poziție universitară echivalentă cu cea din Germania”, profesorul nu a făcut demersurile pentru a se înscrie la examenul de primariat, ci a încercat și a reușit să-și echivaleze un titlu din Germania „oberartz” cu titlul de medic primar.
Echivalarea a fost făcută de ministrul Rafila pe 26 august 2022 deși din punct de vedere legal, aceasta nu putea fi făcută.
Cazul identic al conferențiarului Emanuel Palade care a urmat calea legală
În urmă cu 4 ani, un alt chirurg toracic român plecat în Germania, Emanuel Palade, conferențiar acum la Cluj, solicitase să i se echivaleze titlul de „oberartz” obținut în 2008 în Germania cu cel de medic primar din România, însă a fost refuzat de angajații Ministerului Sănătății, explicându-i-se că ar fi ilegal și că această echivalare nu e prevăzută în legislația din țara noastră. Conferențiarul Palade a susținut în 20 iunie 2018 examenul de medic primar la București și a putut astfel să se întoarcă în România să profeseze la UMF Cluj.
Horia Sîrbu alege să intre pe ușa din dos în UMF
Deși știa situația identică a colegului său, Horia Sîrbu nu a dorit să dea exemen de primariat, ci a ales calea ilegală rugându-se de rectorul Jinga ( foto mijloc) să-l rezolve fără examen, ceea ce s-a și întâmplat. Totul s-a putut realiza cu ajutorul unui cercetător de la UMF, Răzvan Daniel Stroe, dublu comandat și de Rafila și de Jinga, care a fost numit director al Direcției politici de resurse umane în Sănătate și Rafila a semnat un ordin de echivalare pentru „oberartz” cu medic primar, „în scop profesional în vederea exercitării pe teritoriul României a profesiei de medic cu gradul primar” deși echivalarea NU este prevăzută de lege și deci nu poate fi făcută. Așa cum nu s-a putut echivala în cazul conferențiarului Emanuel Palade.
Imediat Stroe îi eliberează, vezi AICI, lui Sârbu o hârtie prin care îl anunță că „recunoașterea produce aceleași efecte ca și Certificatul de medic primar de chirurgie toracică eliberat de Ministerul Sănătății”.
Așadar, Rafila semnează ordinul dar nu eliberează și certificatul de medic primar, ci maurul Stroe emite o hârtie explicativă.
Horia Sîrbu se înscrie pe un post cu o denumire și câștigă un post cu altă denumire
Horia Sîrbu participă singur la concursul de profesor la Disciplina Chirurgie toracică II și câștigă postul de profesor, șef la Disciplina de Chirurgie Toracică I – Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, vezi AICI decizia sa de numire.
Pe 01 octombrie 2022, Horia Sîrbu este așteptat la UMF dar în mod cu totul și cu totul surprinzător, acesta nu demisionează din Germania și înaintează o cerere de concediu fără plată pentru întreg anul universitar și din nou cu încălcarea legii, rectorul Jinga i-o aprobă.Vezi AICI documentul
O dată la 10 ani nu se numără la fel cu o dată la 5 ani
L-am sunat astăzi pe rectorul Jinga și l-am rugat să ne explice cum a fost posibil să îi acorde un an de concediu chiar din prima zi de lucru, de vreme ce Legea Educației Naționale și Carta UMFCD prevăd că personalul didactic poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an universitar, o dată la 10 ani? Rectorul mi-a explicat că „o dată la 10 ani” înseamnă în prima zi, peste 10 ani și peste 20 de ani.
Asta deși mai sus în aceeași lege, scrie „conducătorii de doctorat sunt evaluați o dată la 5 ani”, ceea ce în interpretarea rectorului Jinga ar însemna că prima evaluare are loc chiar după momentul obținerii abilitării de a conduce doctorate.
Până la momentul publicării acestui articol, Horia Sîrbu nu apare înscris în Colegiul Medicilor din România. Așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă seria ilegalităților va continua și la Colegiul Medicilor București deoarece profesorul care nu a demisionat încă de la clinica universitară din Germania unde activează și unde domiciliază, iar pentru a deveni membru al CMB trebuie ori să domiciliezi, ori să lucrezi în București.