DISTRIBUIŢI
jinga

Profesor universitar de urologie, Viorel Jinga a ajuns rectorul UMF Carol Davila după ce l-a surclasat în 2020 la numărul de voturi pe mult mai celebrul său contracandidat, profesorul Adrian Streinu Cercel.
Deși alegerile pentru funcția de rector au avut loc la un an și jumătate de la momentul rămânerii definitive a hotărârii Curții de Apel în dosarul 2548/2/2016 prin decizia Înaltei Curți 2889/20.09.2018 și la mai puțin de un an de la respingerea cererii de revizuire depuse de Viorel Jinga, iar urologul avea interdicție pentru trei ani să ocupe vreo funcție de conducere în UMF, acesta a încălcat legea cu bună știință. Cele două dosare 2548/2/2016 și 2749/1/2018, fondul și revizuirea, au fost șterse de pe portalul instanțelor și de pe site-ul Înaltei Curți.

Am întrebat Agenția Națională de Integritate cum de a permis ca Viorel Jinga să ocupe funcția de rector în perioada de interdicție dar deși termenul legal de răspuns s-a împlinit, ANI a rămas mută. Nu asta s-a întâmplat însă cu un avertizor de integritate care ne-a transmis hotărârile judecătorilor din cele două dosare.

Între 20.09.2018 și 20.09.2021, Jinga avea interdicție să fie rector sau prorector

În 28 martie 2016, Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că JINGA VIOREL se afla în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat timp de zece ani funcția de șef Secție Urologie II în cadrul Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” București şi, ulterior, pe cea de director medical în cadrul Spitalului, simultan cu funcția de administrator și calitatea de asociat unic în cadrul S.C. ONIX MEDICA S.R.L.
La momentul constatării incompatibilității Viorel Jinga ocupa funcția de director medical al Spitalului Burghele și de prorector responsabil cu probleme studentesti al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Ambele funcții intră sub incidența Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, fiind prevăzute la punctul 32 din articolul 1 al legii, unde sunt cuprinse „persoanele cu funcții de conducere și de control din cadrul unităților sistemului de învățământ de stat și unităților de stat din sistemul de sănătate publică”.
Conform Capitolului VIII din Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, printre funcțiile de conducere ale UMF sunt și cele de rector și prorector.

În termenul legal, Viorel Jinga a contestat raportul ANI, cerând în instanță anularea acestuia, dosarul primind numărul 2548/2/2016 pe rolul Curții de Apel.
Jinga a încercat să folosească în apărarea lui faptul că el ocupa funcțiile de la Spitalul Burghele ca interimar și nu printr-un concurs și astfel Legea 176/2010 nu i s-ar fi aplicat. Judecătorii Curții de Apel au respins cererea de chemare în judecată a lui Jinga, iar judecătorii Înaltei Curți au respins în 20.09.2018 și recursul, raportul ce constata incompatibilitatea rămânând definitiv. De la această dată, timp de 3 ani, Viorel Jinga avea interdicție legală de a ocupa „funcții de conducere și de control din cadrul unităților sistemului de învățământ de stat și unităților de stat din sistemul de sănătate publică”.

Cum legea e facultativă pentru rectorul Jinga, așa cum am arătat AICI și AICI, nici în acest caz urologul nu a respectat-o. Ba mai mult, a solicitat și a obținut ștergerea de pe portalul instanțelor și de pe site-ul Înaltei Curți a oricăror urme privind dosarul său de incompatibilitate.

După ce am cerut lămuriri Ministerului Justiției, numărul dosarului a reapărut ca prin minune pe portal dar fără a fi indicate nici părțile și nici soluția.

Ca să ajungă rector, Jinga a comis infracțiunea de fals

La finalul anului 2019, candidații pentru funcția de rector al UMF-CD au fost invitați să depună dosarul de candidatură care trebuia să cuprindă: documentul “depunere de candidatură” însoțit de curriculum vitae, programul managerial și declarația de eligibilitate.

Cu dosarul șters de pe portalul instanțelor, Viorel Jinga a completat liniștit că nimeni nu știe că el a contestat raportul ANI și a pierdut, declarația de eligibilitate cu următorul conținut:
„Subsemnatul (a)________ din cadrul disciplinei ______________, departamentul ____________, Facultatea___________ candidat la funcția de Rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, declar pe propria răspundere că sunt eligibil(ă) pentru această funcție.”

La momentul completării, trecuse un an din cei trei în care nu avea voie să ocupe o funcție publică, an în care fusese prorector.

Dacă ar fi avut o urmă de onoare, Viorel Jinga ar fi demisionat din funcția de prorector în septembrie 2018 când judecătorii ÎCCJ au stabilit definitiv că a fost în incompatibilitate și mai aștepta timp de doi ani înainte să ocupe o funcție sau o demnitate publică, așa cum spune legea.

Nu putem să nu ne întrebăm când vedem la acest intelectual, profesor universitar și rector al prestigioasei UMF Carol Davila, atât dispreț pentru lege, ce exemplu este domnia sa pentru studenți? Ce autoritate morală poate avea să conducă UMF acest personaj care desconsideră standardele de integritate proclamate în legislația națională și internațională?

Pentru ce s-a pretat profesorul Jinga la o asemenea escrocherie, pentru cei 20.000 de lei salariu lunar, să-i zică lumea domnul rector, să facă schimb cu rectorul de la Chișinău de titluri honoris causa?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.