Într-o acțiune fără precedent, chirurgul generalist Ioan Cordoș m-a acționat în judecată cerându-mi o sumă uriașă, de 1.000.000 de lei, adică peste 200.000 de Euro, pentru că:
-am dezvăluit în urma unei ample anchete jurnalistice faptul că deține un titlu de medic primar în chirurgie toracică, fără a avea rezidențiat și fără a fi fost vreodată medic specialist în chirurgie toracică Detalii în articolul Revoltă la Nasta! Doctorii cer demiterea lui Cordoș care nu are specialitatea de chirurg toracic. El zice că nici nu-i trebuie
-am prezentat cum a fost exonerat de răspundere Cordoș într-un proces în urma „unei pneumectomii profund greșite” (Detalii AICI) după ce în instanță a fost depus un document semnat de un fals profesor de chirurgie toracică DETALII AICI
Miercuri, judecătorii Tribunalului București au respins ca neîntemeiată cererea lui Cordoș, după mai multe termene de judecată în care am fost apărată de avocata Lavinia Coțofană, decizia nefiind definitivă.
Suma de 1.000.000 de RON cerută de Cordoș este una enormă și arată, după cum a susținut avocata Coțofană în fața completului „cǎ reclamantul are o percepție deformatǎ despre venituri.” Mai ales că el știa cel mai bine că nu are specialitatea practicată în ultimii aproape 30 de ani și că ce am scris eu este corect și super- documentat.
În fața completului de judecată, avocata Lavinia Coțofană a demonstrat că nu se poate depune o probă negativă referitor la faptul că o persoană NU are anumite calificări sau că NU a urmat în viața sa anumite cursuri universitare sau postuniversitare, respectiv că doctorul Cordoș NU are rezidențiat și NU a susținut examenul de specialitate în chirurgia toracică și a solicitat instanței să întrebe la Ministerul Sănătății, la Colegiul Medicilor din România, la UMF-CD și la Institutul Marius Nasta despre cariera medicului Cordoș. Instanța a aprobat solicitarea avocatei Lavinia Coțofană și răspunsul de la Ministerul Sănătății a căzut năucitor:
- Ioan Cordoș NU a susținut examen de intrare în rezidențiat/secundariat în specialitatea chirurgie toracică
- Ioan Cordoș NU a efectuat rezidențiat/ secundariat în specialitatea de chirurgie toracică
- Ioan Cordoș NU a susținut examen pentru obținerea titlului de medic specialist în specialitatea de chirurgie toracică.
Ioan Cordoș deține gradul de medic primar în specialitatea de chirurgie generală, precum și în specialitatea chirurgie toracică.”, se încheie răspunsul Ministerului Sănătății prezentat AICI.
Citește și Ioan Cordoș a dus impostura și la UMF Chișinău: a pretins că e doctor habil deși nu a fost niciodată
Timp de 27 de ani, Ioan Cordoș a profesat ilegal în chirurgia toracică, ajungând chiar să dețină, fără a avea această specialitate, funcția de președinte în Ministerul Sănătății al acestei discipline și profesor universitar de chirurgie toracică.
Folosindu-se de două adeverințe false, Cordoș a devenit medic primar de chirurgie toracică în anul 1998 și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.
Profesorul Teodor Horvat recunoștea încă din 2006 că este ilegal să fii medic primar fără a fi specialist
Chiar și mentorul reclamantului, profesorul Teodor Horvat, a precizat într-un document din 2006 adresat ministrului Apărării că este ilegal să deții calitatea de medic primar fără a fi și medic specialist, că prin urmare titlul de medic primar este nul ca și toate actele subsecvente și că este de așteptat o reacție negativă privind acest subiect din partea mass-media. Documentul a fost publicat de ziarul CURENTUL în luna decembrie 2021 AICI.
Odată cu intrarea României în UE doar titlul de medic specialist este titlu de calificare în medicină
În anul 2006, pentru a închide jalonul privind domeniul sanitar și România să poată intra în Uniunea Europeană, Guvernul României și-a asumat răspunderea în Parlament pentru Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății. Fișa actului normativ poate fi accesată la https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=7043
Această lege a transpus legislație comunitară privind exercitarea profesiei de medic și funcționarea Colegiului medicilor din România astfel.
Astfel, începând cu anul 2006, Legea nr. 95/2006 prevede că doar certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sănătății obținut prin examen, este titlu oficial de calificare în medicină, pe care reclamantul nu îl deține pentru chirurgie toracică, ci pentru chirurgie generală.
EXTRAS DIN LEGEA nr. 95/2006. „Titlul XII -Capitolul I Exercitarea profesiei de medic/Secţiunea 1/Dispoziții generale
Articolul 376
(1) Profesia de medic se exercită, pe teritoriul României, în condițiile prezentei legi, de către persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicină.
Articolul 377
(3) Prin titlu oficial de calificare în medicină se înțelege:
- a)diplomă de medic, eliberată de o instituție de învățământ superior medico-farmaceutic acreditată din România;
- b)adeverință de absolvire a studiilor, eliberată la cererea absolventului, ca urmare a finalizării complete a studiilor, valabilă până la eliberarea diplomei de licență, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii;
- c) certificatul de medic specialist, eliberat de Ministerul Sănătății;
- d)diploma, certificatul sau un alt titlu care atestă formarea de bază de medic și respectiv de medic specialist, eliberate conform normelor UE de către celelalte state membre ale UE, statele aparținând SEE sau de Confederația Elvețiană
- e)diploma, certificatul sau un alt titlu care atestă formarea de bază de medic și respectiv de medic specialist, dobândite într-un stat terț și recunoscute de unul dintre statele membre prevăzute la d), de îndată ce titularul său are o experiență profesională de 3 ani pe teritoriul statului care a recunoscut respectivul titlu de calificare, ori echivalate în România, în condițiile legii.”
Articolul 380
(1) Profesia de medic se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însușite, după cum urmează:
- a)medic de medicina generală pentru absolvenții facultăților de medicina licentiati anterior promotiei 2005 și care au dobândit drept de libera practica în baza normelor precedente prezentei legi;
- b)medic specialist în una dintre specialitatile clinice sau paraclinice prevăzute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistența medicală.”
Conform art. 380 al Legii nr. 95/2006, dr. Cordoș poate lucra ca medic de medicină generală conform litera a) și chirurg general conform litera b).
Așadar în ultimii 19 ani cariera în Chirugia Toracică a medicului Ioan Cordoș a fost una ilegală, susținută de funcționari ai statului, ai Colegiului Medicilor și ai UMF Carol Davila.
Vom dezvălui în edițiile noastre viitoare și alte cazuri similare, pentru că profesorul Cordoș nu e singurul ilegalist din breaslă.