Conform Legii nr. 16 din 2 aprilie 1996 privind Arhivele Naționale, orice documente create de-a lungul timpului de către organele statului, organizațiile publice sau private economice, sociale, culturale, militare și religioase, de către persoane fizice autorizate, profesioniști care își desfășoară activitatea în baza unei legi speciale și persoane fizice alcătuiesc Fondul Arhivistic Național al României.
Acestor documente statul le asigură protecție specială, persoanele fizice și persoanele juridice care le-au creat sau care le dețin răspund de „evidența, inventarierea, selecționarea, păstrarea și folosirea documentelor”, fiind obligați „să înregistreze și să țină evidența tuturor documentelor intrate, a celor întocmite pentru uz intern, precum și a celor ieșite”, „asigurându-le împotriva distrugerii, degradării, sustragerii ori comercializării în alte condiții decât cele prevăzute de lege.”
Deși legea privind arhivele este amplă și explicită, la Spitalul Colțea, o parte din documentele primite și înregistrate cu numere de intrare, cele care nu convin șefilor, dispar pentru a nu fi găsite la eventuale percheziții iar în registru, la numerele respective se înregistrează alte documente.
Conform Articolului 259 din Codul Penal, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri aflate în păstrarea unui spital de stat de către un angajat al spitalului se pedepsește cu închisoarea de la un an și 4 luni la 6 ani și 8 luni, fiind pedepsită și tentativa.
Situația ne-a fost semnalată de angajați ai spitalului, cadre medicale și nu numai, care deși au depus diverse cereri, acțiuni, reclamații la secretariatul spitalului și au primit numere de înregistrare, când au încercat să afle rezoluțiile managerului, documentele lor nu mai existau în arhivă, iar managerul a ridicat din umeri.
La fel se întâmplă și cu documente primite de la alte instituții publice, inclusiv de la instanțele de judecată.
Acest modus operandi de a distruge parte din documentele primite a fost inventat în mandatul fostului manager Mircea Lupușoru pus pe linie PSD-ALDE și continuat în cele ale lui Iordache-PNL și Furtună-USR.
L-am întrebat pe managerul pus în luna mai de USR la Spitalul Colțea, Bogdan Furtună, câte documente primite în anii 2021 și 2022 lipseau din arhivă la preluarea mandatului de manager și câte dintre ele au fost reconstituite. Totodată l-am întrebat pe Furtună și dacă a sesizat procurorii, conform obligației prevăzute la articolul 267 din Codul penal.
Furtună nu a răspuns la solicitarea noastră de informații înregistrată la spital sub numărul 9525/0SCC/27.05.2022 și cel mai probabil la numărul respectiv va fi fost înregistrată vreo adeverință de salariat.
Surse din spital ne-au informat că Furtună și Iordache nu au încheiat niciun proces verbal de predare-primire a inventarului, ceea ce va face ca pentru orice activ lipsă din spital să răspundă în solidar amândoi, precum și că angajații continuă nestingheriți să distrugă înscrisurile incomode.
Vă reamintim că în timp ce este manager la Spitalul Colțea, Bogdan Furtună este și reprezentantul clinicii private deținută de mama sa, ceea ce este ilegal dar viceprimarul USR care l-a numit, Horia Tomescu, nu pare deranjat de situație. Detalii AICI.
Citește și Managerul pus de USR la Spitalul Colțea delapidează pentru fanteziile lui madam Sivache de la ASSMB
-:)) De abia in 2022 ati aflat ? Se face in absolut toate institutiile… In special spitale ‘se ratacesc’ documente cu care conducerea nu este de acord. ‘S-a ratacit fa altul’ este replica. Faci alt document dispare si ala si tot asa pana se satura angajatul si renunta
Ok, Surpriza, și ați sesizat pe cineva? Dvs. tăceți complice și vinovat e jurnalistul care a aflat abia în 2022? Dacă nimeni nu spune, cum ar putea afla cineva?
Dl. primar general, ar fi facut un lucru minunat daca inlocuia toti managerii spitalelor pusi in functii politic.
In toate spitalele este gasca intereselor personale. Managerii se cred „haiducul lui sapte cai”. Credeam ca spitalele de stat s-au privatizat, pentru ca cei din conducere se cred pe mosia lor. Toate aranjamentele, de la angajari , licitatii , achizitii directe si multe alte smecherii se fac cu intelegere. Tu imi faci acest serviciu si eu te sprijin pentru altele mijmasuri.
Managerii spitalelor ar trebui numiti dupa competenta nu politic.
Exista un nr.de 1.220.000 postruri platite din fondul public si de a.functionari publici raspunde ANFP asoc.nationala a funct publci un organism fantoma ,corupt,care nu face nimic permite infestarea sistemului stattului cu corupti,clienti politici , lanturi infractionale si crima organziata ce se alimenteaza din afaceri pe seama bugetului ,furtului ,excrocheriei.
Psd si PNL ,Udmr se aflat in fruntea corptiei lor.
Procuroarea Scutea GAbriela indeamna proc.la nerespectarea legii, acestia permit toate fraudele precum cele aratate mai sus, de catre funct.abuzivi si nepedepsiti.
ANFP ESTE OBLIGATA SA IA MASURI