DISTRIBUIŢI
nosocomiale

Pe 8 ianuarie 2021 era promulgată în România legea privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din centrele rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România, Legea 3/2021 inițiată de USR. Legea obligă Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale ca până pe 11 iulie 2021 să elaboreze normele metodologice de aplicare a actului normativ privind infecțiile nosocomiale, care trebuie aprobate prin hotărâre a Guvernului.
În iulie 2021 ministru al Sănătății era Ioana Mihăilă (USR), iar ministru al Muncii, Raluca Turcan (PNL), cele două incompetente neemițând normele de aplicare în termenul legal așa cum prevedea legea. Nici după aceea nu s-au deranjat miniștrii să le emită.
De atunci a trecut mai mult de un an iar în ultima săptămână 4 bebeluși și 5 adulți au murit în spitalele de stat cu infecții asociate asistenței medicale.
Cei doi miniștri PSD Alexandru Rafila și fostul șofer al DGASPC, Marius Budăi, au fost prea ocupați pentru a-și îndeplini obligațiile de emitere a normelor, primul cu excursii pe bani publici în Cuba iar al doilea cu a bate câmpii la televiziunile PSD-ului.

Citește și Deși știa că tatăl său a fost șef în Securitate în 1949, Rafila îl lăuda în interviuri

Șapte ani au trecut de la tragedia Colectiv când zeci de tineri au murit cu infecții intraspitalicești și nesimțiții care conduc sistemul sanitar nu s-au deranjat să își îndeplinească obligațiile. La o interpelare a parlamentarilor USR, Ministerul Sănătăţii condus de Alexandru Rafila a justificat lipsa normelor de aplicare astfel: „emiterea unui astfel de act normativ presupune un vast proces de documentare în vederea elaborării şi cuprinderii cvasi-totalităţii situaţiilor existente care, până în prezent, nu este finalizat”.

Așadar acuzarea cadrelor medicale pentru decesele cauzate de infecțiile nosocomiale arată și inconștiență, și ignoranță. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina explică: „Toți au ceva de spus, foarte puțini înțeleg însă că spitalele vechi de peste 50-100 de ani nu au cum să fie transformate în clădiri corespunzătoare pentru o activitate medicală de secol 21. Germenii trăiesc și se înmultesc în organismul uman și își dezvoltă rezistența la antibiotice exact într-un mediu în care există organisme imunosupresate de boală , în care se folosesc de regulă antibiotice și în care se fac manevre invazive. Indiferent de cât de mult ai igieniza, clădirile vechi numite spitale vor rămâne o casă foarte bună pentru bacterii multirezistente. Câte spitale noi s-au construit în ultimii 33 de ani? Unul? Două? E ușor să blamezi personalul medical, dar asta nu rezolvă adevărata problemă. Adevărul este că angajații unui spital sunt și ei, la fel ca pacientii, posibile victime, când vine vorba de infecții. Noi nu aducem bacterii de acasă, dar și noi putem să ne infectăm, așa cum și pacienții se pot infecta (mai ales când sunt si imunosupresați)” conchide Laura Zarafin.

Mihăilă, Turcan, Budăi și Rafila sunt pasibili de pușcărie

Conform definiției prevăzute la art 297 din Codul Penal, fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act și prin aceasta cauzează o vătămare a drepturilor unei persoane fizice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Cei patru nu și-au respectat obligația prevăzută de Legea 3/2021 de a emite normele de aplicare, vătămând astfel dreptul fundamental la viață al tuturor persoanelor care au decedat în România începând cu 11 iulie 2021 din cauza infecțiilor nosocomiale.

 

4 ARII

  1. Buna dimineata ! Va rog sa ma scuzati , dar pentruca toata saptamina , am sunat la toate nr. de telefon posibile si nimeni nu mi-a raspuns , ma vad efectiv nevoita , sa postez aici o mare rugaminte , nu doar pentru mine ! Va rog insistent din inima , suflet , toata fiinta mea , sa aprobati reintroducerea medicamentului RIVOTRIL ( CLONAZEPAM ) , la noi in tara ! S-a mai intimplat sa dispara si in 2017 , sper sa nu ma insel ! De ce acum , trebuie sa traim din nou cu frica zilei de maine , in nesiguranta , bezna , incertitudine , sa ne simtim umiliti , sa ne facem publice problemele de sanatate si tratamentul , care ar trebui sa fie confidential ? Nu ne luati dreptul la viata , la viitor ………….nu ne lasati sa ne ” pierdem ” , in dureri uneori de nesuportat si suferinta multa , de neimaginat ! Cu deosebita stima si respect , va multumesc anticipat ! Doar pentru luna aceasta , mai am medicamentul ! NU ARE INLOCUITOR ! Dar luna viitoare si celelalte , pe care imi doresc , vreau sa le prind , cum sa fac ?

  2. Un raport halucinant al Curții de Conturi, pe care nicio autoritate nu l-a luat în seamă, arată că, în caz de cutremur, 20 de spitale din Capitală se vor prăbuși. Mai mult, în ritmul în care se reabilitează clădirile cu risc seismic din București, finalizarea este posibilă abia peste 150 de ani. Totodată, din cauza lipsei măsurilor de consolidare la barajul Lacul Morii și la construcțiile hidrotehnice de pe cursul râului Dâmbovița, există pericolul unor inundații până în zona Splaiul Unirii.

  3. Poate ca din punct de vedere psihologic liderii PSD nu sunt pregatiti sa apere interesul pacientului, personalului sanitar si sa puna capat matrapazlacurilor si sinecurilor care revin presedintilor de Consilii Judene – adevaratii beneficiari de avantaje materila consistente pe zona de asa zisa administrare a marilor unitati spitalicesti din zona lor de responsabiliatate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.