Proteste pentru defrișarea ilegală a pădurilor? Și ce dacă! Bani aruncați pentru sisteme nefuncționale de inventariere a pădurilor? Ei și? ROMSILVA a acordat inventarierea fondului forestier unei firme fără capacitate tehnică de implementare. Guvernul a sesizat deja DNA pentru peste 50 de fapte penale la Romsilva. Acum trecem la comunicații. Că doar ele nu produc oxigen! ANCOM este Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. În aprilie anul acesta ANCOM a lansat licitația pentru furnizarea unui „Sistem informatic integrat economic – resurse umane “ (cod CPV: 48451000-4), în conformitate cu cerințele minime obligatorii prevăzute în Secțiunea 2: Caietul de sarcini.
De la început, surse autorizate ne-au avertizat că această licitație este cu dedicație, pentru TOTALSOFT. ANCOM dorește un sistem informatic integrat economic doar pentru baza de date SQL SERVER, ceea ce înseamnă Microsoft, respectiv TOTALSOFT!.
La o simplă căutare pe internet ar fi aflat că cea mai mare problemă este implementarea sistemului informatic integrat economic pus la dispoziție de TOTALSOFT, exact ca în cazul Romsilva.
În anul 2012, Romsilva anunța triumfătoare că Totalsoft și Softwin au implementat un sistem informatic complex (ERP). Proiectul ar fi trebuit să permită angajaților din toate unitățile silvice să inventarieze fondul forestier pe categorii și coduri bine definite, să conducă la diminuarea și înlăturarea pierderilor. Ar fi trebuit să îmbunătățească accesibilitatea fondului forestier, în corelație cu metodele și tehnologiile modern de exploatare a lemnului, respectând cerințele de protecție a mediului.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 996/2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniență, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, s-a legiferat obligativitatea utilizării sistemului informațional integrat de monitorizare a circulației materialelor.
De pe site-ul Totalsoft aflăm că acest sistem asigură culegerea și gestionarea informațiilor forestiere, a proceselor administrative, financiare și contabile, managementul documentelor și nu numai, asigurând accesul tuturor factorilor interesați la acestea, în scopul unei gestionări performante a companiei. Sistemul, în valoare de 1 milion de dolari , ar fi trebuit să permită ROMSILVA gestionarea activităților într-o bază de date unică, asigurând accesul a 500 de utilizatori concurenți și peste 1000 de utilizatori ai secțiunii de portal web.
Doar că sistemul este mort. NU este și nici nu a fost niciodată funcțional.
Iar lista eșecurilor TOTALSOFT este mult mai mare! O să o continuăm.
Fostul director general ROMSILVA declara : “informatizarea Regiei Nationale a pădurilor ROMSILVA constituie, încă de anul trecut, un proiect foarte important pentru strategia noastră de dezvoltare. Apreciem competențele Totalsoft și Softwin și avem încredere ca experiența acestor companii precum și profesionalismul echipelor vor contribui în mod direct la succesul proiectului”.
În aceeași notă, Liviu Drăgan, director general Totalsoft adăuga “Charisma Enterprise, componentă principală a sistemului integrat ce urmează să fie implementat la Romsilva, și-a demonstrat valoarea și fiabilitatea până acum în sute de proiecte răspunzând celor mai diverse cerințe de business, indiferent de mediul economic în care a trebuit să ruleze. Proiectul ROMSILVA este extrem de important pentru noi și vine să confirme încă o dată că marile organizații apreciază facilitățile Charismei și au încredere în profesionalismul echipei Totalsoft. Vrem să facem din acest proiect o nouă referință atât pentru noi cât și pentru industria IT românească.”
Doamne ferește, cu referință pentru industria IT românească. Suntem în ciclul: operația reușită, pacientul mort. Sistemul este achitat, 1 milion de euro sunt duși, doar că sistemul este inexistent, iar pădurile sunt șterse de pe harta României.
În raportul Curții de Conturi pe anul 2012 se menționează că “ Regia Națională a pădurilor – ROMSILVA a plătit nejustificat consorțiului furnizor SC Totalsoft SA și SC Softwin srl suma de 3,344,000 lei reprezentând prețul contractului pentru toate cele 15 module ale sistemului informatic integrat CHARISMA ERP ( planificarea resurselor întreprinderii)”. Conform contractului, termenul a fost depășit cu patru ani, iar din cele 15 module ale sistemului doar modulul referitor la calculul salariilor este funcțional, acesta neavând legatură cu activitățile tehnico – operative ale regiei”
Actualul director al ROMSILVA, Adam Crăciunescu a declarat că “firma Totalsoft nu a avut capacitatea tehnică să implementeze proiectul. Ei s-au angajat că vor face, dar ne-au amăgit tot timpul. Banii s-au dat, dar softul nu este funcțional”.
Aviz amatorilor de la ANCOM!
Licitația de sistem informatic integrat pare pregatită pentru TOTALSOFT pentru că ANCOM a specificat în caietul de sarcini că va pune la dispoziție baza de date Microsoft SQL. Dar analizând licitațiile desfășurate de ANCOM observăm cu ușurință că ANCOM-ul a achiziționat și licentțe de baze de date ORACLE. De ce nu le pune și pe acestea la dispoziție? Cu siguranță cine va oferta ERP pe MICROSFT va avea o economie substanțială la licențe. Cine va oferta ORACLE va trebui să le includă în preț și să oferteze și aceste licențe. Dacă ANCOM ar fi pus la dispoziție și licențele ORACLE pe care le deține poate ar fi primit mai multe oferte mai bune decât cele pentru MICROSOFT SQL.
Cătălin Marinescu noi te avertizăm: TOTALSOFT a păcălit și ROMSILVA pentru „că nu a avut capacitatea tehnică să implementeze proiectul”.
În cursul zilei de 13.05.2015, ANCOM ne-a trimis următorul
Drept la replică
„Articolul semnat de Alexandru Panait și publicat ieri pe situl Curentul.info este bazat pe neadevăruri și sofisme și are darul de a crea impresia – complet neadevărată – că licitația organizată de ANCOM nu este corectă.
Dincolo de faptul că a fost redactată cu bună credință, documentația licitației anunțate de ANCOM nu limitează în nici un fel participarea nici unei firme la licitație și a fost concepută astfel încât să permită integrarea sistemului pe care dorim să îl achiziționăm cu bazele de date și aplicațiile pe care le folosim deja și obținerea unei soluții cât mai eficiente din punct de vedere economic.
Caietul de sarcini prevede că, pentru realizarea bazei de date solicitate, ANCOM pune la dispoziție din infrastructura de virtualizare existentă o instanţă Microsoft SQL 2014 deținută în cadrul Sistemului de Gestiune a Bazelor de Date deținut de ANCOM. Totodată, caietul de sarcini prevede faptul că “pentru alte produse software licenţiate necesare Sistemului, ofertantul va prezenta în cadrul Propunerii tehnice, într-un document distinct, lista integrală a acestora”, cu respectarea specificațiilor tehnice și a cerințelor menționate în caietul de sarcini. Așadar, ofertanții pot utiliza orice alt tip de sistem de gestiune a bazelor de date, fără a fi limitați, după cum afirmă tendențios articolul semnat de dl. Alexandru Panait.
Licențele ORACLE menționate în articol sunt parte a unor sisteme distincte, care au în componența lor produse ORACLE, dar ANCOM nu are posibilitatea și permisiunea de a da acces sau schimba destinația produselor utilizate în prezent, acestea având anumite restricții tehnice de utilizare, dar, firește, furnizorii interesați pot veni cu soluții independente bazate pe platformele dezvoltate de ORACLE sau orice alt dezvoltator de software pentru baze de date, dacă doresc.
Mai mult decât atât, referirea la o eventuală înțelegere cu o potențială firmă ofertantă este total nefondată, Autoritatea dând dovadă la fiecare achiziție publică de maximă transparență și obiectivitate. De altfel, ANCOM nu are până în prezent niciun contract încheiat cu firma menționată de articolul publicat de Curentul, mai exact Totalsoft, firmă care a participat anterior la alte licitații organizate de ANCOM și nu le-a câștigat. În plus, nu avem cunoștință despre o exclusivitate a companiei Totalsoft sau a vreunei alte companii pentru bazele de date MSSQL în România.
Licitația lansată de ANCOM pentru achiziționarea unui „Sistem informatic integrat economic – resurse umane” (cod CPV: 48451000-4) se desfășoară în condiții de deplină legalitate. În lipsa unor argumente bine fondate și documentate, acuzele denigratoare care aduc atingere reputației și imaginii publice ale ANCOM pot atrage răspunderea Dvs. pentru prejudiciile materiale și morale cauzate, ANCOM rezervându-și dreptul de a lua măsurile legale pentru repararea acestora, inclusiv pecuniare, în condițiile legislației în vigoare.
În concluzie, vă rugăm să publicați aceste informații alături de articolul menționat și să modificați de urgență titlul mincinos al materialului sau să-l îndepărtați complet de pe site, dat fiind că acesta dezinformează publicul și afectează serios credibilitatea publicației pe care o conduceți.
Vă mulțumim.
Serviciul Comunicare
Autoritatea Naţională pentru Administrare
şi Reglementare în Comunicaţii”