Directorul Institutului de Medicina Legala (IML) Iași, doctorița Bulgaru Iliescu Diana ne-a obișnuit cu ilegalitățile comise de la instalarea sa în funcție, chiar din prima zi: aceasta a declarat în mod nereal ca are gradul didactic de conferențiar la Universitatea Al. I. Cuza și astfel, în ordinul emis în data de 16 ianuarie 2012, de către Ministerul Sănătății, se menționează că: „Doamna conf. dr. Bulgaru Iliescu Diana, medic primar medicina legala, se numeste cu delegatie, in functia de director al Institutului de Medicina Legala Iasi”. Prinsă cu mâța în sac de Bună ziua Iași, Bulgaru a declarat că este cadru didactic asociat la Universitatea Cuza, iar acest lucru echivalează gradul de conferențiar, lucru infirmat de conducerea Universității și de legislație. Un an mai târziu, presa locală a acuzat trucarea unui concurs la Spitalul Sf. Maria din Iași pe care l-a câștigat soțul directoarei IML.
Acum doctorița a trecut la faza următoare: licitații pe IT. Că „mulți aude, puțin pricepe” pe domeniu.
Săptămâna trecută s-a lansat licitația pentru REGISTRUL NAȚIONAL DE MEDICINĂ LEGALĂ, beneficiarul fiind Institutul de Medicină Legală Iaşi și cu parteneri: Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, Institutul de Medicină Legală Cluj, Institutul de Medicină Legală Târgu-Mureş, Institutul de Medicină Legală Timişoara, Institutul de Medicină Legală Craiova.
Bugetul licitației este de 5 milioane de euro!
Obiectivul general al acestui proiect este crearea Registrului Naţional de Medicină Legală şi realizarea unei platforme informatice integrate, prin dezvoltarea şi implementarea unui sistem informatic unitar pentru Institutele de Medicină Legală şi Serviciile Judeţene de Medicină Legală, care să reprezinte un instrument important în luarea deciziilor esenţiale pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite şi creşterea eficienţei acestora precum şi de reducere a costurilor serviciilor medicale în domeniul de interes – medicina legală.
Prin obiectivul general şi cele specifice, proiectul se încadrează în scopul principal al operaţiuni 3.2.4., care, conform ghidului solicitantului, promovează dezvoltarea unor platforme şi aplicaţii informatice pentru sănătate, disponibile on-line pentru cetăţeni şi administraţia publică, la un nivel de sofisticare 5. Proiectul se încadrează între tipurile de proiecte care pot fi finanţate: Realizarea sistemelor informatice pentru Registrele Naţionale de Sănătate şi Asigurarea interoperabilităţii tuturor categoriilor de servicii medicale şi farmaceutice cu Fişa Electronică a Pacientului.
Beneficiarul specifică în caietul de sarcini că se dorește achiziționarea unui Sistem Informatic Integrat alcătuit în principal din:
a. platforma HW, NW, SW de system, SW de baze de date bazată pe produse profesionale, disponibile comercial, cu suport de la producător disponibil pe întreaga perioadă de garanție de 5 ani și ulterior.
b. aplicația software care, la momentul ofertării va putea fi demonstrată (cel puțin funcționalitățile de bază solicitate în scenariul demo).
Oferte s-au depus două:
Asocierea PHOENIX IT, INFOWORLD, NET BRINEL SA, DEDALUS TEAMNET, ORACLE ( și să îl adăugăm și pe ROMSYS ca și subcontractant ascuns) cu prețul 21.290.300 RON;
Asocierea EFI, TRANSCENDENCE, IBC cu prețul 23.142.665 RON;
Nimeni din industria IT nu a contestat această licitație. Pare că toată lumea din industria IT este în prima asociere.
Valoarea ce îi va reveni lui ORACLE este de peste 50% din prețul licitației. După cum am arătat AICI guvernul României lucrează pentru ORACLE!
Compania INFOWORLD este nelipsită din zona Iașiului pe filiera Vasile Cepoi, fost secretar de stat la Sănătate, fost PDL, migrat la PSD.
A doua asociere este, cum se spune în industria IT : MOMEALĂ!
Unele cerințe din caietul de sarcini ne duc cu gândul la ce spuneau experții Comisiei europene înainte de a bloca fondurile pe acest domeniu pentru România: „cerințe tehnice disproporționate ceea ce a dus la excluderea celor mai mulți dintre ofertanti, cu excepția aceluia căruia i-a fost atribuit contractul.“
Dar să analizăm puțin aceste cerințe:
„pentru a satisface nevoile curente de acces, soluţia va permite conexiunea simultană (inclusiv operarea efectivă în sistem) a până la câteva sute (minim 500) de utilizatori în mod concurent. Sistemul propus trebuie să permită extinderea fără modificări majore de arhitectură, prin folosirea unor mecanisme de virtualizare .” Ce dacă ar fi trebuit cerute un număr nelimitat de licențe sau măcar pe processor și nu 500? Ce dacă furnizorii nu oferă licențiere ți pentru virtualizare?
Ce dacă unele din cerințe cad în ridicol? Se cere și sistem de videoconferinte, și portal pentru MANAGEMENTUL CUNOASTERI, și Registrul Naţional de Medicină Legală – o platformă online pentru cetăţeni şi pentru toate instituţiile beneficiare (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Justiţie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate);
Un instrument de raportare şi analiză statistică pentru instituţiile medico-legale şi celelalte instituţii beneficiare;
Un modul de interfață pentru Comisia superioară medico-legală şi de Comisiile de Control și Avizare din Institutele de Medicină Legală Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova şi Târgu-Mureş.
Un instrument de Educaţie medicală continuă a specialiştilor (medici, asistente, biologi, biochimişti);
Un instrument de optimizare a fluxurilor de documente şi avize între departamentele interne şi între instituţie şi partenerii externi;
Ce dacă se cere hardware deja vechi, la ceea ce se numește în lumea hardiștilor end-of-life? Se achiziționează astfel servere hard, probabil deja existente și care nu mai pot fi vândute în altă parte, ce nu pot fi upgradate, ce cu siguranță nu vor mai avea piese de schimb. Dar nu va conta: înțeleapta asociere, va propune la un moment dat un upgrade tehnologic! Vor fi alți bani si altă distracție.
Doar nu sunt primele echipamente vechi și foarte vechi ce se vând în România: bon pour l’orient!