În urmă cu două săptămâni am întrebat conducerea Metrorex ce demersuri a întreprins în momentul intrării în faliment în urmă cu trei luni a societății prestatoare de servicii de pază și protecție, Nitro Guard Security SRL, pentru asigurarea continuității activității având în vedere că din momentul declanșării falimentului firma nu mai poate desfășura decât „activitățile ce sunt necesare derulării operațiunilor lichidării”. După zece zile, Biroul de presă al Metrorex ne răspunde că întrebarea mea necesită o documentare amănunțită și mai au nevoie de timp pentru a răspunde. Asta deși la art.83 din Legea 85/2014, privind insolvența scrie că după intrarea în faliment a unei firme, „actele și corespondența acesteia vor purta mențiunea „în faliment”, „in bankruptcy”, „en faillite”.” Așadar orice act emis de Nitro Guard inclusiv eventualele facturi trebuie să aibă această mențiune, ușor de înțeles de orice locuitor al planetei.
Situația de la METROREX S.A. nu este o situație obisnuită, în sensul că, în prezent, serviciile de pază și protecție sunt asigurate de o societate care, așa cum arată informațiile existențe pe portal.just.ro, în dosarul 24321/3/2016, se află în faliment de la data de 03.03.2017.
În perioada 2015 – 2017, Asocierea Nei Guard SRL – Grup Est Security SRL- Nitro Guard Security SRL, despre care presa a speculat că este controlată de patronul Scorseze Security International, a fost declarată câștigătoare a licitației privind serviciile de pază și protecție pentru o perioadă de 30 luni. Nei Guard SRL a intrat în faliment astfel că s-a retras din cadrul asocierii menționate, aceasta nemaiavând dreptul de a presta servicii. Asocierea, deși nu mai avea susținerea cu care venise în ofertare, a fost învestită însă de către METROREX S.A. să presteze în continuare serviciile de pază și protecție, doar cu doi dintre asociați.
Dar și Grup Est Security SRL a intrat în faliment, iar asocierea s-a destrămat definitiv, situație în care METROREX S.A. ar fi trebuit să facă urgent procedura în vederea atribuirii contractului unei societăți care avea dreptul de a presta serviciile, dar a mers în continuare cu firma Nitro Guard Security SRL care la rândul ei, a intrat și ea în faliment.
Deși Nitro Guard Security SRL a intrat în faliment, pentru Metrorex .S.A. nu a contat, ba chiar, le-a atribuit un nou contract subsecvent, deși acordul cadru trebuia să înceteze la 30 iunie 2017.
Ori, în conformitate cu legislația privind procedurile insolvenței și de prevenire a insolvenței, respectiv Legea nr. 85/ 2014 – art. 85 alin (7), „De la data intrării în faliment, debitorul va putea desfășura doar activitățile ce sunt necesare derulării operațiunilor lichidării”.
Având în vedere că societatea Nitro Guard Security SRL este în faliment, situație ce duce practic la imposibilitatea prestării serviciilor din momentul pronunțării falimentului – conform legislației în vigoare METROREX S.A. ar fi trebuit să adopte măsuri de remediere a situației.
În 4 aprilie 2017, Metrorex anunță o nouă licitație pentru o sumă mult mai mare: 154 milioane de lei fără TVA pentru următorii 4 ani. Surse concordante din METROREX S.A. susțin că firma Senzor Guard Security-firmă desprinsă tot din Scorseze va câștiga procedura în discuție deoarece Scorseze are de 10 ani „abonament” la Ion Rădoi, liderul de sindicat de la Metrorex. Societatea Senzor Guard Security a participat la procedură, fără însă a deține dotările și necesarul de echipamente și mașini cerute prin caietul de sarcini, fiindu-i practic imposibil să depună o ofertă conformă.
Procedura deja se prelungește nejustificat de mult în condițiile în care prima etapă de calificare s-a încheiat de ceva timp, comisia de evaluare putând analiza și având posibilitatea să se pronunțe pe propunerile tehnice depuse de ofertanți. Senzor Guard Security SRL a prezentat în oferta tehnică autoturisme de intervenție și personal aparținând Scorseze Security Internațional SRL și Nitro Guard Security SRL, toate cele 3 societăți fiind în strânsă legătură cu omul de afaceri Mursez Lucian Nicolae, prietenul lui Rădoi.
Astăzi s-a prelungit evaluarea până la 1 septembrie și tot astăzi, s-a încheiat un contract nelegal pentru lunile iulie și august cu o societate care este în faliment și care, conform legislației, nu mai are dreptul de prestare a serviciilor.
Poate totuși autoritatea este dispusă să comunice și care este stadiul noii proceduri și de ce, de peste o lună de zile nu se finalizează procedura, ținând cont de faptul că autoritatea este în culpă prestând cu o firmă care nu mai are drept de facturare. Care sunt interesele și de ce se tot trage de timp neluându-se măsurile legale pentru finalizarea acestei proceduri? Cum crede oare autoritatea contractantă că serviciile vor putea fi prestate de o societate mică, ce nu dispune de toată logistică necesară? Și cine conduce totuși Metrorex, sindicalistul Rădoi sau directorul general Aldea care lucrează în instituție de 26 de ani?
Pentru o procedură de 40 milioane euro, comisia de evaluare a plecat în concediu și stagnează voit procedura în vederea favorizării unei societăți.
Așteptăm cu nerăbdare declararea câștigatoare a ofertei Senzor Guard Security SRL . . .