În anul 2016, controversatul director general al ANPC, Paul Silviu Anghel, visa să devină primar al Sectorului 5, candidând din partea UNPR, partid condus de Gabriel Oprea, cunoscut și ca generalul Izmană. Paul Anghel a gândit atunci o stratagemă în interesul său personal: și-a făcut pliante cu sigla Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și a obligat comercianții din sectorul 5 să îi pună afișele în magazinele lor, amenințându-i că altfel vor fi amendați. Mai mulți patroni de magazine l-au reclamat la Autoritatea Electorală Permanentă care a mușamalizat cazul, dar Anghel a renunțat să mai candideze. Detalii AICI.
Săptămâna trecută, Anghel a inventat o nouă stratagemă, de data asta în interesul Emag, care anunțase că Black Friday se va desfășura în acest an pe durata unei singure zile, vineri 12 noiembrie.
Stratagema lui Anghel nu a fost vreuna genială, ci a sărit imediat în ochi oamenilor care au comentat pe pagina de Facebook a ANPC și pe contul lui Anghel că instituția lucrează în favoarea Emag, așa cum se vede din colajul foto cu extrase din comentarii.
În ce a constat stratagema lui Paul Anghel?
Pe 9 noiembrie, ANPC a anunțat că „prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus).” Imediat, Anghel a făcut turul televiziunilor să anunțe că activitatea ALTEX a fost suspendată, declarând că site-ul va fi închis până la remedierea neconformităților. Ba mai mult, ANPC a anunțat că va cere Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI să taie site-ul www.altex.ro și CNA-ului să interzică reclamele de Black Friday ale companiei ALTEX.
Paul Anghel a postat în aceeași zi, triumfător, pe contul său de facebook că activitatea companiei ALTEX va fi suspendată, însă lumea nu s-a lăsat păcălită:
„Momentul ala cand „ajuți” emag-ul ?”,
„Ati abordat toți comercianții mai putin… eMag… Ma intreb daca aceasta „operatiune” nu a fost la solicitarea lor pt a mai înlătura din marii si micii competitori…”,
„Asteptam aceeasi atitudine si pentru cel mai mare retailer care va avea BF pe 12 noiembrie”,
„Si Emag e in vizor? ?”,
„Din comentariile citite la articolele pe tema asta constat ca toată lumea așteaptă să controlați si Emag-ul care este numit regele înșelăciunilor. ?”,
„Emag pe cand? Am dovezi de anii trecuti la diverse produse cu pret umflat de BF (vandute de Emag, nu de alti parteneri)”,
„Eu v-as vrea „in vizita” pe la Emag.”
„Haideti si cu emag, acolo fiind mai multi retaileri.”,
„Sunt curios daca o sa analizati ofertele si de la emag. Ei fiind cei mai cunoscuti pentru aceste reduceri false. Dar probabil ei cotizeaza corespunzatori pentru a nu fi sanctionati.”,
„Poate va uitati si la emag.ro. De 4 zile se tot schimba preturile la telefoane, in sus.”, sunt doar câteva din mesajele postate la anunțul lui Paul Anghel și al ANPC de pe Facebook.
Înghesuit de cititorii postării sale să meargă și peste emag, Paul Anghel a promis: „așa și facem….fie ca vorbim de piata tradiționala,hiper/supermarketuri/instituții financiare/site-uri avem aceiași abordare și cred ca stiti deja asta?!Altfel nu se poate in ANPC!”.
Desigur că Anghel nici nu avea de gând să verifice site-ul emag în ziua de vineri 12, când compania a făcut campania de Black Friday, deși președintele ANPC a și înființat pe 11 noiembrie un comandament special de Black Friday condus chiar de Anghel.
Comandamentul a verificat mai multe site-uri, printre care NU s-a aflat și emag, unde a găsit aceleași erori ca și la site-ul ALTEX, dar niciunei alte companii nu i-a mai fost suspendată activitatea.
Stratagema lui Anghel nu a ținut până la capăt pentru că ALTEX a remediat imediat erorile de calcul, probabil cu câteva instrucțiuni de programare, reprezentanții companiei explicând într-o conferință de presă că din cele peste o sută de mii de produse comercializate, erorile au fost înregistrate la 44 care nu erau în promoția Black Friday așa cum anunțase ANPC, iar conducerea instituției a revenit asupra măsurii de închidere a site-ului www.altex.ro. Însă imaginea companiei a rămas afectată.
Cui i-a folosit oare stratagema mai ales că nevaccinații au interdiciție guvernamentală în această perioadă de a intra în magazinele de profil? Lumea a înțeles: lui Emag!
De ce nu a făcut Anghel control și la Emag de Black Friday?
Afacerea Emag a fost înființată de fugarul Sebastian Ghiță, actualii acționari ai companiei fiind, Iulian Stanciu, nominalizat de DNA ca un interpus al fostului deputat PSD ascuns acum în Serbia și compania olandeză MIH B2C HOLDINGS B.V. Beneficiarul real al businessului Emag este declarat la ONRC chiar interpusul lui Ghiță, Iulian Stanciu.
Acum să vedem de ce nu a verificat Anghel și cum calculează Emag reducerea de preț? Pentru că pe emag.ro, nici pomeneală de regula invocată de ANPC, respectiv raportarea reducerii la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile.
Emag nici nu se raportează la vreun preț anterior, ci afișează un preț mare pe care îl intitulează „Prețul Recomandat de Producător-PRP”, neprecizând cui și cum i-a recomandat producătorul acest preț.
Așadar Emag afișează PRP, prețul de vânzare și dedesubt calculează și diferența, ceea ce încalcă art.33 din OG 99/2000 care prevede că „orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.”
Prin urmare, emag care e și el orice comerciant trebuie să anunțe reducerea (scăderea, diferența) de preț raportată la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile și nu la PRP.
Vedeți în fotografie o exemplificare de reducere „crazy sale” calculată din PRP și nu așa cum cere legea.
Acum e clar pentru toată lumea de ce Anghel nu a verificat și Emag? Pentru ca lumea să vadă diferența calculată față de acest PRP și nu față de cel mai mic preț din ultimele 30 de zile și să apese „adaugă în coș”.
Cu piața de profil distorsionată de acțiunea ANPC, Emag a anunțat comparativ cu 2020 o creştere cu aproape 27% ca număr de produse comandate și vânzări cu 24 de milioane de lei mai mari. Că vorba aia, unse, rotițele de la coșul de cumpărături nu scârțâie deloc în urechile patronului Emag.