Când Nicolae Păun s-a prezentat pentru a fi încarcerat a declarat indignat: „Eu, țiganul din Ferentari trebuie să merg în arest preventiv. Dl Mădălin Voicu, care e din familie de Cantacuzini, tre’ să stea acasă”. Greșit! Originile princiare ale lui Mădălin Voicu, de fapt nu există. Totul este doar o minicună a lui Mădălin, susținute de mama lui. Tatăl lui Mădălin era rom 100% iar mama lui într-un procent necunoscut, ea susținând în mod mincinos că e aristocrată. În anul 2012, mama lui Mădălin Voicu acorda un interviu revistei „Centrul vechi”: „Dragoste cu sânge albastru: Povestea iubirii dintre «Prințul viorii» și «Ultima prințesă» a Cantacuzinilor“.
În articol, Maria Magdalena Voicu, mama lui Mădălin Voicu povestește despre vechea origine a familiei sale: „Aici e o poveste foarte lungă. Mă trag și din Cantacuzino, și din Aldea din Transilvania. Pe vremuri, Aldea era nu știu ce paharnic pe lângă domnitor. La un moment dat, acesta a avut cinci băieți: Aldea cel mare, Aldea cel mijlociu, Aldea cel mic, Aldea Crețul și Aldea Șchiopul. Ăștia sunt din partea tatălui. Din partea mamei, am rădăcini de Cantacuzino, s-ar putea să fie din partea lui Dimitrie Cantemir. Nu știu să vă spun exact. La un moment dat, a făcut un văr de-al nostru un arbore genealogic. La venirea comuniștilor, el a plecat în America. Era total împotriva sistemului și avea altă educație. L-au scos americanii bandajat din cap până în picioare spunând că este un rănit american și așa a ajuns peste Ocean. Nu am mai ținut legătura cu el și nu am acel arbore.“
Povestea „vărului“ dispărut care s-a ocupat de genealogia neamului și care a dispărut fără urmă e neverosimilă mai ales că după 1989 se putea reface arborele genealogic. Dar ce arbore să se refacă? După câteva luni, povestea cu „sângele albastru“ a fost reluată chiar de către deputatul Mădălin Voicu care, fără a intra în amănunte s-a lăudat în fața unui ziarist care-l intervieva: „ Așa e! Sunt «caștaliu». Mama era aristocrată. Se trage din familia Cantacuzino“.
Adevărații urmași ai Cantacuzinilor
„Aldea din Transilvania“ nu putea fi „nu știu ce paharnic pe lângă domnitor“ pentru că rangul de paharnic a existat doar la curțile domnitorilor din Țara Românească și Moldova, și nu și în Transilvania. Maria Magdalena Voicu mai spune: „Din partea mamei, am rădăcini de Cantacuzino, s-ar putea să fie din partea lui Dimitrie Cantemir“. Ne-am întrebat de ce o fi ales exact ramura asta Mădălin? Simplu: orice altă ramură are urmași care ar fi putut contrazice afirmațiile nerușinatului Mădălin.
În lucrarea „Dinastia cantemireștilor. Secolele XVII-XVIII”, publicată în 2008, sub egida Academiei de Științe a Moldovei, de un colectiv coordonat din punct de vedere științific de acad. Andrei Eșanu, se arată că singurul contact dintre familia Cantacuzino și familia Cantemireștilor s-a petrecut prin căsătoria domnitorului Dimitrie Cantemir cu doamna Casandra Cantacuzino. Din căsătorie au rezultat mai mulți copii: Maria, Smaragda, Matei Cantemir și Constantin Cantemir, Petru, Ion, Augustin, Smaragda Ecaterina, toți fără urmași. Singurii copii ai lui Dimitrie Cantemir care au avut urmași au fost șerban și Antioh dar și ultimii lor copii au murit în 1782. Șerban (Serghiei) Cantemir nu a fost însurat dar o prizonieră turcoaică care s-a botezat și a primit numele de Avdotia Moiseeva care i-a făcut două fete: Elena și Evdochia. Prima nu a avut copii iar cea de a doua a avut un băiat, botezat cu numele de Vsevolod Stepanov, care a trăit doar doi ani. Următorul fiu al lui Dimitrie a fost Antioh care a avut doi copii, dar aceștia nu au avut urmași.
Nici în lucrarea publicată în limba franceză studiul „Arborele genealogic al familiei Cantacuzino“ inclus de Mihai D. Sturdza în lucrarea „Grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople“ – Paris 1999 care prezintă descendența actualizată a Cantacuzinilor nu apare mama lui Mădălin Voicu.
FOTO: Neamul Cantemireștilor – Arbore genealogic (Anexă la vol. Dinastia Cantemireștilor. Secolele XVII–XVIII)
© Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2008 © Întreprinderea Editorial-Poligrafică Ştiinţa, 2008 © Andrei Eşanu (coordonator), 2008