Mai e o luna si incepe scoala iar mafia manualelor scolare recunoscuta si de autoritati nu a fost inca deranjata. Marile edituri au avut monopol complet asupra pietei de manuale pana in anul 2014, generand afaceri de zeci de milioane de euro prin vanzarea a milioane de exemplare catre Ministerul educatiei din Romania.
Acest lucru este cunoscut pana la cel mai inalt nivel politic, insusi primul ministru Victor Ponta declarand in 23 aprilie 2013, in sedinta de Guvern: „Vreau să vă anunţ public, aici, de faţă cu presa, că vă susţin în totalitate în războiul pe care în mod sigur o să îl aveţi cu o altă categorie de baroni din România, baronii manualelor, că în România în toate domeniile sunt nişte baroni care au pus stăpânire pe ceva. Înţeleg că acum sunt nemulţumiţi că vreţi să faceţi manuale electronice. Foarte bine, faceţi-le, domnule ministru! O să piardă unii care sunt obişnuiţi să facă aceleaşi manuale de zece ani, de cinşpe ani, nu mai au nicio legătură cu realitatea în care trăim în 2013, dar ei tot încasează bani de la părinţi şi de la şcoli” si revenind in sedinta de miercuri, 17 septembrie 2014, intr-o interpelare a ministrului Remus Pricopie, cu declaratia ca „Sustin in totalitate ideea ca, dupa 10 ani in care tuturor le-a fost frica de mafia manualelor, sa facem manuale noi, moderne, sub forma digitala, care sa arate ca suntem in secolul XXI”.
Odata cu decizia de a organiza o licitatie transparenta pentru achizitia de manuale scolare, piata controlata de edituri a fost zguduita puternic atat prin conditiile de calitate impuse pentru noile manuale, cat si prin solicitarea insotirii manualului tiparit de un format digital, adaptat mijloacelor electronice de accesare a informatiei, mijloace mult mai potrivite pentru copiii din ziua de azi.
Editurile au trecut la contraatac inca de la publicarea documentatiei. Pe data de 26 martie 2014, presedintele Uniunii Editorilor din Romania, Mihail Penescu, a declarat ca documentatia publicata de Ministerul Educatiei pentru elaborarea de noi manuale „este imprecisa si incompleta in zona manualelor digitale”, in cadrul unei conferinte despre situatia manualelor. Acesta a sustinut ca Ministerul „nu mai are decat rolul de a proteja firmele prietene de o concurenta deschisa” si ca proiectul ministerului „pentru manualele de clasa I si a II-a este proiectul unui esec anuntat in care vinovatul, anuntat si el, trebuie sa fie editurile”.
Nici conditiile de participare la licitatie, stabilite conform legii si raportate la valoarea achizitiei, nu au fost pe placul editurilor consacrate, acestea pronuntandu-se vehement impotriva cifrei de afaceri solicitata (in medie 11 milioane lei pe ultimii 3 ani, pentru ofertantii de la manualul de Comunicare in limba romana clasa I), Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania declarand ca „Vom cere Ministerului Educatiei sa revina asupra acestei documentatii, prin clarificari si prin contestatii”, sau impotriva certificarilor solicitate „Apoi acest ISO 9001 – este un lucru corect sa doresti o certificare a calitatii ofertantilor, dar aceste lucruri au fost aduse la cunostinta tuturor actorilor interesati abia acum. De ce nu a facut acest lucru Ministerul de acum un an, in noiembrie, cand a spus ca este o iminenta a inceperii licitatie? De ce nu a facut-o in 14 martie?”.
Cea mai neasteptata lovitura pentru edituri a fost insa ponderea semnificativa a criteriului pretului (50%), ceea ce a dus la o concurenta acerba si la ofertarea de manuale la preturi competitive. Dupa declararea castigatorilor,ofertantii castigatori, cu preturi in jur de 5 lei per manual tiparit plus digital, au fost acuzati de preturi de dumping, mai precis „După calculele noastre, prețurile sunt sub costurile de producție”, a comentat Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editorilor din România, in timp ce „Editurile cu tradiţie în domeniu au avut oferte de preţ în jurul sumei de 8 lei (acoperind cu greu costurile)”, conform unui comunicat de presa al UER. In urma comunicarii ofertantilor castigatori, 11 edituri si companii participante la licitatie, dar necastigatoare, au depus contestatii.
Prin suspendarea procedurii pentru solutionarea contestatiilor, editurile „consacrate” au urmarit si un obiectiv secundar, si anume intarzierea suficient de mult a incheierii contractelor cu castigatorii licitatiei pentru ca Ministerul, la presiunea opiniei publice, sa comande retiparirea manualelor vechi – situatie evident extrem de convenabila pentru acestea.
Mai mult, chiar in conditiile in care procedura de achizitie era suspendata, in preajma inceperii anului scolar unele edituri perdante si-au scos la vanzare produsele, chiar ne-aprobate de Ministerul Educatiei.
In urma solutionarii contestatiilor si a re-evaluarii ofertelor, Ministerul Educatiei a anuntat noile liste de castigatori pe 22 septembrie 2014, ratand astfel ocazia de a pune pe bancile elevilor noile manuale inca de la inceperea anului scolar.
In urma contestatiilor, lista castigatorilor s-a completat cu ofertantii: SC Intuitext SRL, SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL, S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL, S.C. Aramis Print SRL, Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL, SC Didactica Publishing House SRL, Corint Junior SRL, Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL, S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L., Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.
Dupa acceptarea marilor edituri ca si castigatori ai licitatiei, acestea au inceput sa-si intinda tentaculele in vederea acapararii unei cote cat mai mari a pietei. In conditiile in care selectia manualelor se face, cel putin in teorie, direct de catre cadrele didactice, unele edituri au demarat o puternica campanie de influentare a acestora. Campaniile au uzat de tactici diverse, de la promisiunea unor comisioane pana la „recomandari” voalate din partea inspectorilor scolari, recomandari ce se transforma automat, datorita emitentului, in solicitari – mai ales cand aceste persoane se numara chiar printre autorii manualelor recomandate.
Concret, pentru manualele Intuitext poti primi comision daca le alegi „pe ultima suta” după cum am arătat AICI inspectorul scolar Stefan Pacearca, da SMS-uri catre invatatori sa cumpere manualele scrise de el pentru Editura Intuitext iar abecedarul Editurii Didactica si Pedagogica este recomandat de catre inspectorii de invatamant prescolar din MEN (Viorica Preda) si mai departe de catre inspectorii de invatamant prescolar de la ISJ Ilfov (Anișoara Ciobanu), la rugamintea nevinovata a uneia dintre autoare (Mariana Norel).
Scenariul este următorul: autoarea probabil este prietenă cu inspectoarea din minister (după vorba dulce din mesaj), care trimite mesajul mai departe inspectorilor din subordine. Inspectorii trimit și ei mai departe directorilor din județ.
Mesajul pare inofensiv, insa are o mare greutate cand vine de la inspectorul care te controleaza.
In urma razboiului contestatiilor, insa, cel mai mult a avut de suferit manualul de Comunicare in limba romana pentru clasa I. Si asta deoarece, dupa comunicarea noilor castigatori (SC CD Press SRL – 2 oferte, Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA, SC Intuitext SRL, S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL, Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL) din 22 septembrie 2014, SC Humanitas SA + SC Read Forward SRL au contestat rezultatele celei de-a doua evaluari. Contestatie admisa de CNSC, care dispune re-re-evaluarea ofertelor pentru Comunicarea in limba romana pentru clasa I, re-re-evaluare in urma careia, surpriza, se schimba iar lista castigatorilor, dar nu cum spera contestatoarea SC Humanitas SA. Mai precis, iese din scena Akademos Art SRL si intra… Editura Didactica si Pedagogica.
Akademos Art SRL nu accepta rasturnarea de situatie si contesta, la randul ei, rezultatul re-re-evaluarii, in data de 25 decembrie 2014, contestatie care a fost ulterior respinsa pe 16 ianuarie 2015.
Akademos Art SRL invata totusi din greselile proprii si succesele altora: nu conteaza unde depui contestatie sau plangere, important este sa o depui cu cine trebuie.
Mai precis, SC Humanitas SA a reusit, prin intermediul SCP „Doru Traila si Asociatii” SCA, sa obtina castig de cauza si sa oblige CNSC la o re-re-evaluare a abecedarului de clasa I, care lipsea deja de peste o luna de pe bancile scolarilor, generand intarzieri si mai mari.
Akademos Art SRL, in urma respingerii ultimei contestatii la CNSC, renunta la serviciile cabinetului individual de avocatura „Dragos Gheorghe”, cu care depusese toate contestatiile, si apeleaza la un sustinator legal cu succes dovedit, SCP „Doru Traila si Asociatii” SCA, cu care depune o plangere la Curtea de Apel Bucuresti. Plangere care aparent a primit partial castig de cauza, in conditii misterioase, insa, motivarea nefiind comunicata nici dupa 5 luni de la decizia Curtii de Apel Bucuresti. Lipsa motivarii ar putea fi pusa si pe seama unei decizii luate in graba, avand in vedere ca exista speculatii cu privire la legaturile dintre SCP „Doru Traila si Asociatii” SCA si Curtea de Apel Bucuresti.
Mai ales in conditiile in care nu exista niciun motiv temeinic pentru aceasta decizie, manualul eliminat (al Editurii Litera) fiind atat mai ieftin decat cel al Akademos Art SRL (4.74 lei Litera, comparativ cu 7.30 lei Akademos) cat si superior calitativ, conform evaluarii CNEE (41.65 puncte Litera, comparativ cu 41.48 puncte Akademos)! Iar cu privire la preturile practicate de Akademos Art SRL, nu putem sa nu observam ca pe de o parte, in cadrul licitatiei CNEE, aceasta a oferit manualul de Matematica si Explorarea Mediului pentru clasa I cu 6.80 lei, iar pe de alta parte acest manual este acum comercializat online cu 30 lei (15 lei pentru semestrul I si 15 lei pentru semestrul II).
In acelasi timp, insa, succesul in instanta nu se cumpara ieftin, SCP „Doru Traila si Asociatii” SCA fiind o optiune legala foarte scumpa. Optiune de inteles pentru SC Humanitas SA, o firma cu o cifra de afaceri de peste 15 milioane de lei in 2014, dar cam greu de ales pentru o firma ca Akademos Art SRL, care in 2014 nu a reusit sa atinga nici macar o cifra de afaceri de 133.000 lei. Greu dar nu imposibil, daca iti mai sare cineva in ajutor. Cineva ca de exemplu Catalin Predoiu.
Toate aceste actiuni și faptul ca isi permit sa apeleze la unii dintre cele mai scumpe case de avocatura din Romania sunt o dovada fara echivoc a faptului ca, exact cum spunea premierul Ponta, exista o mafie a manualelor, un cartel al editurilor care vrea cu orice pret sa controleze in continuare piata de carte scolara si implicit soarta educatiei copiilor.