DISTRIBUIŢI
Împăratul e gol
Agafiței Sf.Ioan Nosocomiale

Ca și în vestitul basm al lui Andersen, „Hainele noi ale Împăratului”, imperiul numit Spitalul Sf.Ioan are si el un împărat pe numele său Robert Agafiței, iar împăratul e gol! Provenit dintr-o „stirpe” discutabilă fiind mereu angajat pe posturi ocupate politic la stat, cu CV-ul nepublic și anterior fost rege într-un ducat mai mic (Institutul National de Diabet NC Paulescu), Agafiței a fost „uns” rege în regatul Sf.Ioan în 2014. De fapt a fost doar „nominalizat” ca și „rege interimar”, fără vreun concurs și desigur pe criterii politice. După intense „demersuri” (adică după 4 ani) la imperiul superior, Agafiței primește binecuvântarea să fie „înscăunat” împărat cu acte în regulă, cu pecete și coroană (a se citi „cu concurs”) peste imperiul Sf.Ioan și Maternitatea Bucur. Pentru a se respecta cutuma, candidatul a prezentat un „Program de guvernare”, care a fost și acceptat, cunoscut în lumea trăitorilor de rând ca „Proiect de management”.
Agafiței a primit în anul 2018, de la Comisia de Concurs, onorabila notă de 9,62. Cum mandatul său de manager se apropie de final, cu ajutorul unor avertizori de integritate din spital am analizat cât a realizat în cei 3 ani și jumătate din mandatul de manager obținut prin concurs, din proiectul de management susținut în fața comisiei care l-a declarat atât de competent.

Astăzi vă prezentăm episodul „COLECTIV”

În luna noiembrie 2015, patru tineri arși în incendiul de la Colectiv ajung în Spitalul Sf. Ioan condus de managerul fără concurs la acel moment, Robert Agafiței, fiind plasați în secția ATI, după cum povestea Eugen Iancu tatăl lui Alexandru, 22 de ani, care avea arsuri pe 30% din suprafața corpului:
„Copilul meu era învelit în nişte pături ordinare, asta în prima zi, după, normal, s-a degradat situaţia lui. Avem confirmările pe acte, pe data de 2 noiembrie a apărut prima bacterie, pe 5 a doua, pe data de 13 a treia. Luni, la două zile după internare, aveam confirmarea primei bacterii. În momentul ăla nu ne gândeam noi că copiii noştri pot muri în spitale din cauza unor bacterii. Copilul era internat la etajul trei, în secţia ATI.”
Alexandru moare pe 21 noiembrie 2015 infectat, conform raportului medico-legal emis de INML cu Acinetobacter spp (mai multe feluri), Klebsiella și Pseudomonas în aspiratul bronșic și în sânge.
Conform jurnaliștilor de la ziarul Libertatea, care prezintă rapoartele medico-legale, încă trei tinere au decedat infectate nosocomial la Sf. Ioan:
– o fată de 18 ani, resuscitată la locul incendiului, cu arsuri pe 5% din suprafața corporală, moartă pe 16 noiembrie 2015, infectată cu Klebsiella spp, Acinetobacter baumannii și Candida spp în sonda de intubație, exudat faringian, nazal și urocultură.
– o tânără de 28 de ani cu arsuri pe 47% din suprafața corpului, depistată infectată la Sf.Ioan pe 3 noiembrie cu Acinetobacter baumannii, decedată pe 20.11.2015 la un spital din Germania.
– o tânără de 37 de ani cu 37% arsuri din suprafața corporală este transferată la Spitalul de Arși pe 18 noiembrie, unde și moare a doua zi cu „șoc septic”, fiind infectată cu Klebsiella spp.

Eugen Iancu povestea cum a interacționat în cele 22 de zile de spitalizare a copilului cu personalul spitalului condus de Agafiței: „Era un singur om care comunica cu noi, de exemplu la Sf. Ioan era șeful de secție, ceilalți medici, asistente, nu aveau voie să ne spună absolut nimic. Și, de câte ori treceau – nu aveau ce să facă, trebuia să treacă printre noi – puneau capul în pământ. Se vedea pe ei că se simt prost față de noi, se simțea pe ei că le este frică”.

Infecțiile nosocomiale ale celor 4 tineri nu au fost contorizate de Agafiței

Doi ani și jumătate ani mai târziu, în 2018, mulțumit de sine, Robert Agafiței candidează singur la concursul pentru funcția de manager și depune un proiect de management în care prezintă și analizează indicatorii de performanță din ultimii 3 ani ai spitalului condus tot de el: 2015, anul cu tragedia Colectiv, 2016 și 2017.

Conform ordinului Ministrului Sănătății privind Metodologia de calcul al indicatorilor de performanţă ai managementului spitalului, Rata infecţiilor nosocomiale = (Nr. de bolnavi cu infecţii nosocomiale) / (Bolnavi externaţi) x 100, calculul făcându-se pentru fiecare secție și pentru întreg spitalul.

Cei patru tineri arși la COLECTIV și decedați cu infecții nosocomiale căpătate la Spitalul Sf. Ioan au stat în ATI dar au avut foi de internare pe secția de chirurgie plastică, ne-au explicat avertizorii de integritate din spital. Așadar, pentru secția de chirurgie plastică, tinerii trebuiau contorizați și raportați conform formulei de mai sus.

Aflăm din proiectul de management cu care Agafiței a candidat la concursul de manager că 1.415 bolnavi au fost externați din Secția de chirugie plastică în anul 2015, prin urmare rata infecțiilor nosocomiale ce trebuia raportată pentru acel an și pentru acea secție, era cel puțin egală cu 4/1.415*100 = 0,283

Însă în proiectul său de management, care poate fi citit integral AICI , Agafiței declara pentru anul 2015, rate ale infecțiilor nosocomiale și în secția de ATI, și în Secția clinică de chirurgie plastică, egale cu ZERO. La fel și pentru 2016, an despărțit de doar o lună de cele patru decese, care nu pot fi cazuri izolate, având în vedere că tot Eugen Iancu povestea că la WC-ul de la etajul 3 din spital erau în permanență mizerie și urină pe jos .

Și deși proiectul unicului candidat înscris a fost susținut public, niciun membru al Comisiei de concurs condusă de profesorul universitar Cristian Serafinceanu, care este și președinte al Consiliului de Administrație al spitalului, nu a observat minciuna dureroasă din proiect privind nosocomialele din timpul COLECTIV deși a vuit mass-media ca nici într-o altă situație!

Dezamăgiți după 8 ani cu Agafiței la conducere, medicii din spital au decis să nu mai tacă și la fiecare articol pe care îl publicăm, se alătură curajoși, tot mai mulți, făcând apel la luciditate: „Împăratul e gol! Împăratul e gol!”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.