În urma tragicului eveniment de la metrou, oamenii s-au întrebat pe bună dreptate unde erau paznicii de la metrou și ce ce sunt atât de puțini agenți de pază? Explicația e una simplă: fosta conducere demisă heirupist de bogătanul pus ministru al Transporturilor de Dragnea, Felix Stroe, a încercat să facă o licitație de 40 milioane de EURO pentru servicii de pază, pe care „s-o câștige Senzor Guard Security SRL, o firmă desprinsă din Scorseze care are de 10 ani „abonament” la Ion Rădoi (fost parlamentar PSD timp de opt ani), liderul de sindicat de la Metrorex”, după cum a relatat ziarul Curentul încă din luna iunie. În luna septembrie, Metrorex decide în Raportul procedurii numărul M.03.01.02/789/11.09.2017, clasamentul rezultat după evaluarea ofertelor:
1. Senzor Guard Security SRL,
2. Asocierea Akyle Security -NEI-Transguard și
3. Tiger Security SRL
În 11 octombrie 2017, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor dă dreptate firmei Akyle care contestase desfășurarea licitației și decide „anularea raportului procedurii și obligă entitatea contractantă la reevaluarea ofertelor cu respectarea prevederilor legale, a documentației de atribuire și a celor reținute în motivare, în termen de zece zile”. Aici am prezentat ce conține motivarea CNSC.
Trec cele zece zile, dar fostul director general nu reușește să găsească soluția pentru ca firma preferată, Senzor Guard, să câștige licitația, așa că decide să nu mai facă nimic. În 3 noiembrie un jgheab de la sistemul de prevenire a infiltraţiilor cade peste o garnitură plină cu pasageri, care rămâne blocată pe șine la Eroilor. Celelalte staţii se umplu de călători, care nu ştiu ce să facă. În toată nebunia, ministrul Transporturilor Felix Stroe, anunță că-i demite pe cei doi directori ai Metrorex, fără să ştie că legal nu are acest drept. Presat, fostul director general demisionează și Stroe numește un alt director general. Nici acesta nu continuă procedura de licitație pentru pază și nici n-o anulează.
Astfel, deși termenul obligatoriu dat de CNSC era de zece zile, Metrorex nu pune în aplicare decizia instituției și timp de aproape trei luni nu mai execută niciun act și nu mai emite niciun document în respectiva procedură, punând în pericol un obiectiv de securitate națională. În schimb încheie în 27 octombrie un contract prin negociere directă pentru paza la metrou pentru 45 de zile dar cu o valoare mult mai mică decât cea necesară conform caietului de sarcini de la licitația pe 4 ani, așadar pentru mai puțini agenți de pază plasați în subteran, adică 1.127.777,33 lei/lună față de 3.217.915 lei/ lună în contractul pe 4 ani.
Așa inconștiență, mai rar, mai ales că metroul este unul din obiectivele principale din strategia națională de securitate. Conform documentelor de pe SEAP, firma care urmează să câștige licitația pe care mahării de la Metrorex încearcă să o anuleze că nu mai au cum să-l declare fără să meargă la pușcărie pe omul lui Rădoi câștigător, va plasa agenți de pază în stații și trenuri. Poate dacă erau agenți echipați în stații dementa criminală s-ar fi speriat sau poate ar fi tras-o pe fată la timp pe peron.
După ce Alina Ciucu a fost ucisă, poliția a plasat în fiecare stație de metrou câte un polițist de patrulare pe peroane pentru că ucigașa nu fusese încă prinsă și pentru a nu mai fi omorâte alte persoane.
Metrorex a transmis ieri un comunicat autosuficient dar în care nu apare cuvântul pază:
„În urma nefericitului eveniment, petrecut în data de 12.12.2017, Metrorex doreşte să facă următoarele precizări:
Evenimentul a avut loc în jurul orei 20:00 în staţia de metrou Dristor 1, la linia de metrou spre Republica. În urma avizării către Dispeceratul Metrorex a faptului că o persoană a căzut în calea de rulare şi a fost lovită de tren, personalul Metrorex a desfăşurat activităţile specifice ce se aplică în astfel de cazuri, în conformitate cu procedurile în vigoare, din care amintim:
Deconectarea tensiunii de alimentare pentru a putea interveni şi a scoate persoana din calea de rulare
Avizarea prin serviciul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi solicitarea de sprijin medical
Deplasarea de urgenţă a personalului de salvatori al Metrorex în vederea intervenirii şi acordării de sprijin personalului ISU specializat
Reorganizarea circulaţiei, astfel încât să se izoleze zona şi să se asigure transportul călătorilor, în acest caz, prin transbordare în staţiile Mihai Bravu şi Nicolae Grigorescu.
Având în vedere faptul că, în acest moment, se află în desfăşurare o anchetă efectuată de către organele abilitate, Metrorex colaborează şi oferă toate datele necesare organelor de cercetare şi autorităţilor implicate în anchetă. Acestea sunt cele care realizează şi comunicarea oficială în speţă.
Facem menţiunea că sistemul de supraveghere existent în staţiile de metrou este utilizat atât de Metrorex pentru a asigura monitorizarea circulaţiei de metrou cât şi de către alte instituţii pentru supravegherea spaţiilor de la metrou cu scopul de a asigura siguranţa şi securitatea cetăţenilor.
Precizăm că pentru asigurarea circulaţiei la metrou, în condiţii de siguranţă şi confort, Metrorex îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu procedurile interne întocmite în acest sens precum şi cu legislaţia în vigoare. O parte din procedurile societăţii sunt realizate în colaborare cu autorităţile de supraveghere şi protecţie a persoanelor.
Urmare a evenimentului din data de 12.12.2017, s-au intensificat acţiunile care se desfăşoară cu Poliţia Română, Jandarmeria şi alte instituţii, conform planurilor de colaborare existente, cu aceştia.
Menţionăm că preocuparea principală a societăţii Metrorex este şi va rămâne în continuare transportarea în condiţii de siguranţă şi confort a utilizatorilor metroului. ”
Siguranță și confort pentru supraviețuitori, doar!
În rest, pentru Poliția Română, jos pălăria pentru operativitatea prinderii ucigașei!