Home Dezvăluiri MFE a refuzat ilegal să contracteze servicii de arhivare iar acum permite...

MFE a refuzat ilegal să contracteze servicii de arhivare iar acum permite accesul la documente confidențiale

DISTRIBUIŢI

Depășit de situație, este puțin spus pentru ministrul Cristian Ghinea de profesie politolog și publicist până în luna aprilie 2016 când a preluat frâiele celui mai important minister, cel al Fondurilor Europene. Prezent în studioul Adevărul live, Cristian Ghinea a declarat ca o floare: „Avem o uriaşă arhivă cu 160.000 de proiecte şi noi suntem invadaţi de cereri de la ziarişti: “Daţi-mi asta, asta şi asta!”. Şi atunci am zis “De ce să blochez eu oameni la Minister? Unele sunt amestecate: datele personale cu datele de interes public. Şi am invitat reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai Presei de Investigaţie (bineînţeles vor semna pe proprie răspundere că nu iau ceva legat de datele personale) sa ne uităm împreună la arhivă, să vedem cum arată şi să găsim o soluţie să o exportăm”.
Imediat, 120 de experți POCU au semnat o scrisoare prin care cereau demiterea lui Ghinea atrăgând atenția că în arhiva ministerului, în cadrul proiectelor desfășurate există pe lângă datele personale care nu pot fi dezvăluite conform legislației românești unor terți, date confidențiale despre victime de violuri cu adresele lor, nume de oameni bolnavi de SIDA, hepatită, TBC, epilepsie, diabet care au făcut parte din grupuri țintă specifice, date şi documente justificative referitoare la identitate, stare civilă, informaţii financiare şi juridice atât ale persoanelor adulte, cât şi ale minorilor, date  privind  originea  rasială  sau  etnică,  viaţa  sexuală,  convingeri  religioase,  starea  de sănătate, date şi documente justificative ale persoanelor referitoare la următoarele fenomene: violenţă domestică şi viol marital, trafic de persoane, dependenţă de droguri, precum şi alte situaţii care afectează viaţa persoanelor înscrise. De asemenea multe dintre aceste persoane locuiesc în locuinţe protejate, ale căror locaţii nu sunt publice din motive de înţeles.
Deși până acum a fost foarte activ pe Facebook, Ghinea nu a scos niciun cuvânt despre gafa lui și solicitarea acestor experți dar a ținut să precizeze că faptul că ANI a descoperit un conflict de interese de 24.000 de EURO la o directoare din minister e meritul lui. Omul suferă de o aroganță nejustifcată de cuantumul absorbției fondurilor europene de până acum.
Dar să revenim la acest minister mâncat de incompetență: în februarie 2014, MFE a anunțat organizarea unei licitații pentru servicii de arhivare fizică și electronică a tuturor documentelor gestionate și elaborate de MFE. Probabil pentru faptul că nu a câștigat cine trebuia licitația, fostul ministru PSD Marius Nica a anulat procedura după ce CNSC și Curtea de Apel București au menținut rezultatul licitației. Asocierea câștigătoare formată din Certsign SA-Everlight Solutions SRL-Expert One Research SRL-Siveco SA-Stefadina Comserv SRL acționează în judecată MFE și câștigă definitiv la Curtea de Apel anularea anulării licitației și obligarea MFE să semneze contractul, decizie pronunțată în decembrie 2015 când guvernul Ponta era deja decedat și la MFE venise Aura Răducu, schimbată cu Ghinea în aprilie 2016. Nici Răducu și nici Ghinea nu au semnat până acum contractul de arhivare fără să motiveze în vreun fel această decizie, statul român pierzând astfel fonduri europene de 28.830.000 lei fără TVA și ajungând să nu mai poată gestiona documentele arhivate după cum însuși Ghinea mărturisea.
La solicitarea noastră adresată ministerului de a ni se explica de ce nu s-a semnat contractul pierzându-se astfel banii europeni, Ministerul ne-a dat un răspuns halucinant: „acești bani nu s-au pierdut, deoarece ei puteau fi solicitați spre rambursare de la Comisia Europeană doar în condițiile în care erau cheltuiți până la 31.12.2015”. Am revenit cu întrebarea dacă răspunsul reprezintă poziția lui Ghinea sau nu dar nu ni s-a mai răspuns. Înțelegeți ce inepție: chiar dacă din culpa ministerului banii europeni puși la dispoziția României nu sunt accesați, „aceștia nu sunt pierduți pentru că de fapt nu i-am avut niciodată?”.
Între timp ANAP a elaborat un raport întocmit în urma procedurii de supraveghere și a controlului ex-post care atestă ilegalități comise în anularea acestei proceduri de atribuire prin care s-au pierdut 6 milioane de EURO fonduri europene. Am întrebat ministerul ce măsuri a luat în urma acestui raport iar răspunsul primit a fost că nefiind vorba de nicio contravenție nu s-a luat nicio măsură. Am revenit cu întrebarea pertinentă că nefiind vorba de contravenții dar fiind constatate ilegalități „au fost sesizate organele de urmărire penală în calitate de Autoritate Contractantă, pentru un eventual abuz în serviciu în anularea procedurii de atribuire?” Nu ni s-a mai răspuns nici la această întrebare deși termenul legal de răspuns a fost depășit și în acest caz. Oricum transparența la MFE e doar un slogan.
Între timp, termenul de implementare a programelor operaționale finanțate în 2007-2013 s-a prelungit până în martie 2017. Dar nu e sigur dacă ministrul Ghinea nu cumva dorește să nu se rezolve problema arhivei. Poate că preferă să acorde acces la arhive anumitor jurnaliști și ONG-uri pe motiv de arhivă mare și greu studiabilă, bineînțeles cu semnarea de către aceștia a unei declarații pe propria răspundere că nu vor „lua ceva legat de datele personale”. Noi încă așteptăm răspunsul ministerului la cele 8 întrebări trimise acum o lună și jumătate. Sperăm să nu citim răspunsurile direct într-un comunicat al DNA, având în vedere că suma pierdută e destul de mare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.