În luna septembrie a anului trecut, o știre zguduia România: 9 foști miniștri prejudiciaseră bugetul României cu peste 60 milioane de EURO prin cumpărarea supraevaluată de licențe MICROSOFT. Dosarul a fost deschis de DNA la sesizarea Corpului de Control al Guvernului făcută în 5 iunie 2013.
Câteva săptămâni mai târziu, Guvernul României acorda un ajutor de stat pentru Microsoft de 5,06 milioane de Euro.
Ministerul de Finanțe administrează în prezent trei scheme de ajutor de stat , reglementate prin :
· HG nr. 753 /2008 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat privind dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor;
· HG nr. 1680 / 2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile;
· HG nr. 797 /2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi și crearea de noi locuri de muncă.
Schema de ajutor de stat reglementată prin HG-ul nr.797 /2012 vizează investițiile care promovează utilizarea tehnologiilor noi în domeniul informaticii și crearea a cel puțin 200 de locuri de muncă. Locurile de muncă trebuie create în cel mult 3 ani de la data finalizării investiției, iar compania are obligația de a menține posturile create cel puțin 5 ani de la data efectuării primei plăți a ajutorului de stat aferent fiecărui loc de muncă creat.
Rămâne totuși surprinzător să vedem firmele ce sunt finanțate de statul român. Ne-am fi așteptat să vedem o listă de companii renumite românești, dar surpriză , cine apare pe lista finanțărilor?
Cap de listă este compania MICROSOFT. În mod incredibil, după plata a zeci de milioane de euro pe nevăzutele licențe, în iulie 2013 compania MICROSOFT mai primește de la statul român, cadou, ajutor de stat, o sumă de 5,06 milioane de euro.
Pentru ce? Pentru “extinderea și diversificarea Diviziei de Suport și Servicii pentru clienți și parteneri ai MICROSOFT ROMANIA și crearea a 200 locuri de muncă ce vor fi menținute 5 ani. Proiectul va fi implementat în București și Timișoara. 5 ani înseamnă 60 de luni; la 200 de persoane și 5,06 milioane de EURO, înseamnă că Guvernul plătește 421,67 EURO ca salariu mediu lunar al celor 200 de angajați Microsoft, pentru întreaga perioadă. Ceea ce înseamnă, fără ca Microsoft să plătească vreun leu din buzunar pentru salariați, un salariu net de aproximativ 1100 lei plus dările aferente de circa 800 de lei. Deci, statul român va plăti angajații MICROSOFT și impozitele aferente deși românii selectați pentru o muncă de call-center, reprezintă costuri cu mult mai mici decât în multe alte țări.
Să continuăm să îi ajutăm pe cei mari.
Și MICROSOFT nu sunt singurii ajutați.
IBM a primit și el acord de finanțare de la statul român, ca și MICROSOFT, tot în iulie 2013 în valoare de 51,2 milioane de euro. Ajutorul de stat, de la statul român pentru marele IBM vizează realizarea unei investiții inițiale constând în achiziția de echipamente tot IBM și crearea de noi locuri de muncă. Proiectul va fi implementat în localitățile Brașov și București.
DELL a primit acordul de finanțare în data de 20.12.2013. Proiectul în valoare de 21 milioane de euro vizează extinderea activității curente prin investiții în tehnologii noi și crearea de noi locuri de muncă. Proiectul va fi implementat în București.
Și lista de companii străine ajutate de statul român continuă. Nu am văzut nicio companie de IT românească.
Inutil să menționăm că cifra de afaceri a acestor companii este mai mare decât PIB-ul țării noastre. De exemplu în 2013 Microsoft a avut o cifră de afaceri de 78 miliarde $, IBM 99 miliarde $ iar Dell 57 miliarde $, în timp ce PIB-ul României a fost de 190 miliarde $.
Dar de aceea este și mai mare. Deoarece ei știu să facă business. Luând de la săraci și dând tot la bogați. Ce vor deveni și mai bogați. Felicitările noastre.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane