DISTRIBUIŢI

În decembrie 2022, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a demarat implementarea unui proiect de modernizare și reabilitare în valoare de peste 2 milioane de Euro, decontat din fonduri europene. În cadrul proiectului de reabilitare a fost inclus  pavilionul 1 din cadrul institutului, unde se află sălile de operații și saloanele de chirurgie toracică cu 52 de paturi.

După finalizarea lucrărilor de înlocuire a instalatiei electrice, de gaze medicale, montare instalații de ventilare și climatizare cu filtre HEPA la blocul operator din pavilionul 1, „regimul de inaltime al celor 3 sali de operatii rezultat în urma lucrărilor de reabilitare pune in pericol siguranta si sanatatea pacientilor si impiedica buna desfasurare a actului medical, avand in vedere patologia deservita respectiv, chirugia toracica.”, după cum ne-a transmis DSP București.

Prin urmare sălile de operații din pavilionul 1 nu pot fi folosite, în prezent intervențiile chirurgicale realizându-se de cei 8 chirurgi toracici ai institutului în cele două săli de operații din pavilionul 2, pacienții fiind internați pre și post operator în pavilionul 1.

Pacienții îmbăiați sau operați merg pe jos în pijamele la ZERO grade cca 100 de metri

Un pacient venit la spital pentru o intervenție chirurgicală la plămâni este internat în pavilionul 1 iar în dimineața operației, conform procedurii, face duș și pleacă spre blocul operator, în pijama, proaspăt îmbăiat, pe jos prin curte în frig. După operație, pacientul este instalat în unul din cele șase paturi de ATI de lângă blocul operator, unde este ținut până a doua zi când patul trebuie eliberat pentru un nou pacient operat. Omul operat cu doar o zi în urmă este mutat tot pe jos, prin frig, cărându-și borcanul de drenaj după el înapoi în patul din pavilionul 1 unde mai rămâne internat minim 5 zile. Distanța dintre cele două pavilioane este de aproximativ 100 de metri.

Pe 11 decembrie l-am întrebat pe managerul Institului Marius Nasta, Gheorghe Popescu, fost deputat PSD și fost contabil-șef în agricultură, ce soluție are pentru rezolvarea acestei probleme. Politicianul nu a răspuns întrebării. Peste o săptămână am revenit cu întrebarea dar Popescu nu a catadicsit să răspundă nici de această dată.

Singura soluție e ca secția de pneumologie din apropierea blocului operator să fie mutată în pavilionul 1

Pentru că în pavilionul 2 lângă blocul operator se află secția de pneumologie 5 condusă de doctorița Irina Strâmbu care e și purtătoarea de cuvânt a institutului, am întrebat-o pe aceasta „cand nu vor mai fi plimbati pacientii operati prin curte si de ce nu este mutata sectia de pneumologie 5 in pavilionul 1 pentru ca paturile acestei sectii sa fie folosite la pacientii operati. E adevarat ca seful acestei sectii a refuzat sa se mute fara sa-i pese ca pacientii sunt mutati prin frig?”, am întrebat-o pe Strâmbu.

Răspunsul lui Strâmbu a fost halucinant:

„Lucrarile la blocul operator modernizat din pavilionul 1 vor fi gata in luna ianuarie. Pana atunci, pentru siguranta pacientilor, blocul operator din pavilionul 2 beneficiaza de 6 paturi de post-operator, si de inca 6 paturi de post-operator tardiv, puse la dispozitie de sectia de pneumologie 5.”

Lucrările la pavilionul 1 sunt terminate dar sunt neconforme și trebuie refăcute

Deși Irina Strâmbu ne-a răspuns în mod fals că lucrările la blocul operator modernizat din pavilionul 1 vor fi gata in luna ianuarie (presupunem că în 2025 de vreme ce nu a precizat un alt an), în realitate, instalațiile montate sub tavanele sălilor de operații, micșorează înălțimea la cca 2,5 metri, în timp ce normativul din OMS 914/2006 prevede minim 3,2 m. DSP a constatat că în această situațieeste diminuata mobilitatea bratelor lampilor scialitice in timpul actului operator si nu pot fi asigurate masurile de curatare si decontaminare a acestora dupa efectuarea interventiilor chirurgicale” și că tavanele nu mai sunt rectilinii ceea ce nu mai permite efectuarea sistemica a actiunilor de curatare, dezinfectie si nebulizare a acestora intre operatii”.

Așadar dacă instalațiile cumpărate cu fonduri europene nu sunt demontate, sălile nu pot fi folosite. Cum la montarea instalațiilor geamurile, pereții, alimentarea cu apă, scurgerile etc. au fost modificate, totul ar trebui remodificat la o eventuală demontare, ceea ce oricum nu e cazul, institutul neavând vreo lucrare demarată sau măcar vreun aviz obținut pentru pavilionul 1.

Cele 6 paturi „puse la dispoziție” sunt insuficiente și inutile

Nici a doua parte a răspunsului Irinei Strâmbu nu e corectă. În realitate, cele 6 paturi de post-operator la care se referă Strîmbu sunt paturile de la terapie intensivă, iar cele 6 paturi „post-operator tardiv”, denumire care nu există în nomenclator, sunt insuficiente pentru cei 15-20 de pacienți care sunt operați săptămânal la Marius Nasta. Mai precis, din mărinimia doctoriței Strâmbu, care a oferit 6 paturi pacienții operați ar fi mutați prin frig nu la 24 de ore de la operație, ci la 48 de ore. Oricum asistentele din Secția de Chirurgie toracică au anunțat de la începutul lunii decembrie că nu pot supraveghea pacienții din două pavilioane cum are vrea doamna Strîmbu doar pentru că ea refuză să se mute.

Am întrebat-o pe doctorița Strâmbu dacă a pus-o managerul să mintă dar aceasta nu a mai răspuns.

Managerul nu are curaj să mute secția pentru că Irina Strîmbu e prietenă cu Rafila

I-am întrebat și pe ministrul Rafila și pe managerul Popescu despre situația din secția de Chirurgie Toracică și cum explică informațiile false transmise de purtătoarea de cuvânt Irina Strâmbu dar nu am primit vreun răspuns.

Pentru că Irina Strâmbu a refuzat să se mute și s-a folosit de relația sa cu Alexandru Rafila, l-am întrebat joi prin sms pe ministru cum comentează „faptul că încă sunt plimbați pacienții operați la Nasta prin curte pentru că noul manager, ca și fostul manager, nu are curajul să mute secția 5 de pneumologie condusă de dna Strambu în pavilionul 1, „pentru că e prietena dvs.” Este de neînțeles cum pentru niște mofturi sunt sacrificați pacienți cărora li se scot părți din plămân și apoi sunt scoși în pijama în curte, în frig, în loc să fie folosite paturile din apropierea noului bloc operator. Noul manager refuză să răspundă la aceste întrebări despre pacienții operati deși de sâmbătă încep ploile. Este o situație care trenează de mai multe luni. Vă rog să-mi transmiteți punctul dvs. de vedere pentru a-l insera în articol. Vă mulțumesc.”

Desigur că nici la aceste întrebări nu a răspuns Rafila.

Pesedistul care conduce Marius Nasta habar nu are de ordinele Ministerului Sănătății

În acest timp, politicianul care conduce institutul a anunțat personalul că va pune tavan fals în sălile de operații ca să acopere instalațiile și astfel tavanele să devină rectilinii.

Însă, așa cum ne-a răspuns DSP, OMS nr. 914/ 2006  prevede în anexa nr 4, art 3. că „(3) Este interzisă amenajarea de tavane false în spaţiile frecventate de bolnavi.”

Așadar managerul Institutului Marius Nasta nu va face decât să risipească banii de tavane false pentru că normativele nu permit montarea acestora.

Și dacă lui Popescu îi va fi în continuare frică de relațiile doctoriței Strâmbu, și nu va muta secția 5 în pavilionul 1, atunci, rămâne la fel: pacienții sunt sacrificați fiind plimbați în curând și prin zăpadă, în timp ce doamna Strâmbu parcurge distanțele mari din curtea institului cu trotineta (vezi foto). Că așa vrea doamna Strâmbu și pentru că ea e prietenă de familie cu ministrul Rafila cu care petrecea acum câțiva ani „chiar și de Revelion”. Iar pe Rafila pare să nu-l deranjeze că în numele lui, zeci de pacienți oncologici operați sunt expuși în pijamale la zero grade.