Atenție: sunt tot mai mulți medici care NU iau șpagă, refuzând-o ferm
În urmă cu un an, dezvăluiam în ziarul Curentul cum controversatul doctor Ioan Cordoș, Șeful secției de Chirurgie Toracică la Institutul „Marius Nasta” și fost profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, înapoia șpaga primită pentru a opera un pacient care, imediat după operație, a decedat. Puteți asculta înregistrarea audio cu Cordoș înapoind mita AICI. Doctorul Cordoș nu e însă singurul șpăgar din „Marius Nasta”, ci este secondat de chirurgul toracic, șef de lucrări la UMF, Cristian Paleru.
Personaj pitoresc, doctorul Paleru se laudă cui vrea să-l asculte că are pile peste tot: la poliție, la UMF, la procurori, la servicii etc. Tatăl său, Gheorghe Paleru, a fost înainte de 1989 director al Uzinei Dacia Pitești și director al Centralei Industriale de Autoturisme, funcții cu mare greutate pe vremea aceea, achiziția unui autoturism făcându-se atunci cu pile sau prin liste de așteptare.
Născut relaxat ca fiu de nomenclaturist, chiar frizând inconștiența, doctorul Paleru ajuns chirurg toracic la „Marius Nasta” cere bani pentru operații pacienților și ceea ce e cel mai surprinzător, nu se ferește de cadrele medicale din spital, neînțelegând că acestea sunt oripilate de atitudinea lui și oricând se pot transforma în avertizori de integritate sau chiar în martori în fața autorităților și/sau instanțelor. Sau poate că Paleru își închipuie că toți sunt dispuși să comită infracțiunea de mărturie mincinoasă pentru el dacă sunt întrebați sub jurământ.
Avertizorii din Marius Nasta sunt scârbiți de șpăgarul Paleru
În luna mai 2021, un avertizor de integritate disperat de nonșalanța cu care Paleru cerea și primea șpăgile, ne-a furnizat o plângere transmisă prin e-mail în 16 februarie 2021 spitalului și managerului Beatrice Mahler de un pacient, vezi facsimil la începutul articolului. Nemulțumit de un incident administrativ pe care îl avusese în spital, A.P. a reclamat managerului Beatrice Mahler că doctorul Paleru i-a cerut bani pentru operație. „M-am interesat, ia 5.000 lei în general. Nu am avut, i-am dat 2.500.” scrie A.P. în mesajul său.
Beatrice Mahler ne-a confirmat primirea emailului și ne-a declarat că a sesizat organele de Poliție așa cum o obligă legea. Am oprit ancheta jurnalistică așteptând rezultatul cercetării polițiștilor.
Timpul a trecut, nu s-a mai auzit nimic de sesizarea trimisă la poliție, iar Paleru și-a continuat liniștit viața de șpăgar. Ba mai mult, a actualizat șpaga cu inflația: de la 5.000 de lei pe operație, a crescut-o la 6.000 de lei.
Ce spun avertizorii din spital
„Ia bani de la pacienți, pe față, fără să se ferească. Îi spune în față pacientului: îmi dai 6.000 de lei. În plus, pacientul trebuie să achite și staplerele (n.a. instrument chirugical care taie și lipește în același timp țesutul) și alte materiale pe care spitalul nu le pune la dispoziție și își mai ia și de acolo comision”, ne-a declarat un cadru medical din spital.
„El e un personaj care se vrea jovial și neîncetat spune: „un pacient vindecat e un client pierdut”. Pur și simplu nu are nicio apăsare să ia șpaga pe care o cere fără rușine”, spune un alt avertizor și-mi și arată un mesaj trimis de Paleru cu această „glumiță” pe un grup cu mulți doctori.
„Nu există pacient pe care Paleru să nu-l tapeze de bani. Toată lumea știe! Această atitudine a lui trebuie să înceteze într-un fel sau altul. Cineva trebuie să intervină! Beatrice Mahler știe că Paleru cere șpagă și nu face nimic. Ori nu poate, ori nu vrea! Efectiv ne e milă de pacienții din care unii sunt în faze terminale”, ne-a declarat un alt cadru medical.
Rectorul Jinga i-a aranjat doamnei Paleru un concurs la UMF
Între orele 7.00 și 14.00, Paleru cumulează două funcții: șef de lucrări la UMF și chirurg toracic la Marius Nasta, cu sporul de tuberculoză acordat pentru ambele salarii, încasând astfel de le cele două instituții lunar aproximativ 20.000 lei. La această sumă se adaugă și veniturile de la clinica privată unde lucrează după-masa precum și șpăgile de la fiecare operație pe care o execută, câte 6.000 lei de la fiecare „nea Caisă”, apelativ cu care-i gratulează pe pacienții bărbați.
Colegii îl caracterizează pe Paleru ca fiind un om comod și suficient, din 2007 de când a devenit șef de lucrări, singurul lucru notabil din cariera universitară a doctorului Cristian Paleru fiind exemplul pe care-l dă rezidenților când cere și încasează șpaga de la pacienți. Notabil într-un rechizitoriu, desigur.
Cum soția era din noiembrie 2021 „freelancer” în câmpul muncii și la UMF sunt posturi călduțe, bunul său prieten, Viorel Jinga, rectorul universității a scos la concurs, special pentru doamna Paleru, după cum arată anunțul de concurs, un post de medic specialist cu 1/2 de normă în cadrul serviciului de inovație și e-health.
Cerințele din anunțul pentru Gabriela Paleru au fost diferite de concursul precedent unde pentru exact același post se cerea diplomă de medic specialist, în orice specialitate, doctorat în curs sau finalizat și experiență în domeniul printării 3D, anunțul putând fi vizualizat AICI.
În anunțul pentru concursul organizat special pentru Gabriela Paleru cerințele au fost de medic specialist în Sănătate Publică, așa cum e madam Paleru, fără doctorat în curs sau finalizat și, atenție, „Abilități tehnice minime în revizuirea/mentenanța echipamentelor medicale”, pentru anunț faceți click AICI.
Ați auzit vreodată o cerință mai stupidă ca aceasta inventată de rectorul Jinga? Dar ce să ne mai mirăm când el însuși a ocupat funcția de rector al UMF comițând un fals detalii AICI. Poate pentru conducerea UMFistan ăsta e standardul de competențe: minim, adică neînsemnat, neglijabil!