Este evident pentru oricine că Arafat este deja într-un con de umbră dacă nu chiar în cădere liberă în fața societății. Chiar dacă se ține departe de lumina reflectoarelor și de interviuri pentru susținere publică, situația sa „se joacă” încă și Ministerul Sănătății face eforturi să readucă în normalitate greșelile voite ale lui Arafat.
Pentru cei ce nu sunt familiarizați cu evoluția profesională a medicilor în ciclul acestora de specializare și pregătire profesională reamintim că orice medic proaspăt absolvent al Facultății de Medicină va deveni rezident, apoi specialist și ulterior (opțional) medic primar toate în urma unor examene reglementate de către Ministerul Sănătății. Acest minister decide câte locuri de rezidențiat sunt disponibile, în ce specialități, care sunt centrele de pregătire, ce medici (angajați ai UMF cu normă de predare) sunt abilitați să desfășoare activitatea didactică de pregătire în fiecare specialitate și cine va face parte din comisiile de examene.
Acestei normalități, evidente pentru fiecare din medicii practicanți astăzi în România, i se opune Arafatul considerând că ceea ce a funcționat viciat până acum în medicina de urgență este firesc să continue doar pentru faptul că a fost inițiat de el.
Tot faptic reamintim că de la înființarea noii specialități numită „medicină de urgență” Arafat a acceptat că trebuie să existe un rezidențiat în această specialitate (omologat de MS) dar după reguli proprii, omologate doar de el. Astfel încât, neexistând profesori universitari în domeniu, a fost acceptată temporar pregătirea în specialitate de către „formatori” adică medici cu ceva experiență în domeniul SMURD (la început), apoi anesteziști, ulterior de către noile generații de medici urgentisti dar majoritar șefi de UPU. Comisiile de examen erau prezidate de medici „examinatori” statut oferit discreționar de Arafat pentru fidelizare; așa cum este și cazul unui celebru conferențiar de ATI de la Târgu Mureș, intens promovat de Arafat și care are și titulatura pompoasă de „examinator”. Vedem cum generații de medici urgentiști au diplomele de specialitate și primariat puse sub semnul întrebării pentru că unii „medici examinatori” nu aveau și nu au calitate didactică și nici specializare în medicină de urgență. Reamintim că prin implicarea directă a lui Arafat de negare a accesului medicilor de urgență pe linie didactică a UMF-urilor, s-a ajuns la situația incredibilă că la aproape 20 ani de vechime a specialității să nu existe în România decât un profesor universitar și câțiva conferențiari în medicină de urgență. Și asta doar la Iași, Cluj și Craiova. Nimic în București și nici măcar în Targu Mures, fieful Arafatului.
Recent, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a jucat cu piesele puse pe tablă de Arafat și a decis că, pentru respectarea legalității și a dreptului la pregătire coerentă, examenele pentru primariat și specialitate să fie susținute doar în centrele universitare ce au cel puțin conferențiari în specialitatea medicină de urgență așa cum se face în cadrul tuturor celorlalte specialități. Era momentul ca struțo-cămila din pregătirea medicinei de urgență să înceteze și de vreme ce această specialitate începe, ca oricare alta, prin rezidențiat să se și termine, ca oricare alta, prin examen girat de cadre universitare cu normă de predare în medicina de urgență. Sau Arafatul preferă statutul de „cămilă” recte să transforme medicina de urgență într-o competență postuniversitară (și atunci se poate discuta ce reguli să fie omologate, inclusiv cu „formatori” și „examinatori”) dar asta înseamnă să-și bată joc de generații de medici specialiști și primari ce au făcut rezidențiat de 5 ani.
Aroganța nemaiîntâlnită la un politician român și cultul personalității sunt relele ce-i aduc pierzania medicului ATI Arafat căci, atenție, nici el nu are specialitate de medicină de urgență! Ba mai mult, Colegiul Medicilor a constatat că Arafat nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea profesiei și l-a inactivat lăsându-l fără drept de liberă practică. Detalii AICI.
După ce va decideți ce parte din „struțo-cămilă” doriți să alegeți, va așteptăm la examen domnule Arafat!
Arafat a avut ilegal drept de liberă practica in ultimii 20 de ani. Nimeni nu l-a întrebat de vorba, nu l-a deranjat. Pentru asta nu ar trebui sa răspundă el și cei care l-au protejat?