Direcția Națională Anticorupție a constatat în luna februarie 2018 că faptele din dosarul Microsoft s-au prescris, șpăgarii Ecaterina Andronescu și Dan Nica scăpând de răspunderea penală iar Fujitsu rămânând cu 66 milioane de Euro, „folos necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu”, sumă din care o treime a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani de către Claudiu Florică și Dinu Pescariu.
Rămasă cu banii din infracțiune, Fujitsu a început din nou să facă jocurile în IT-ul românesc. La Curtea de Conturi s-a lansat în 27 septembrie anunțul de participare pentru licitația Dezvoltarea și implementarea unui „Sistem de identificare rapidă și păstrare a documentelor existențe la nivelul Curții de Conturi a Romaniei” (SPID). Valoarea totală estimată este de 18.847.220 RON = 4,053,165 Eur iar ofertele se depun până pe 29.10.2018.
Ca în mai toate licitațiile românești caietul de sarcini este făcut cu dedicație și astfel licitația anunțată la Curtea de Conturi este controlată de FUJITSU. Ca în vremurile bune din dosarul Microsoft.
Acesta este ca secretul lui Polichinelle, îl știe toată piața dar companiile de hardware și de IT par resemnate de parcă FUJITSU fiind o companie străină are voie să controleze piața și să decidă cine câștiga.
Cum caietul de sarcini are prevederi dedicate pentru produsele Fujitsu, compania alege cui dă ofertă de produse și cui nu, pentru a o depune la Curtea de Conturi. Surse din piața IT ne-au spus că oferta obținută după insistențe de la Fujitsu poate să fie și cu 40% mai scumpă față de cea dată firmei preferate de ei.
Cine ar fi crezut că îl vom regreta de Nicolae Văcăroiu? Chiar dacă pare incredibil și la Curtea de Conturi se dedică licitațiile. Oare cine va răspunde la DNA? Mihai Busuioc, noul președinte al Curții de Conturi sau subalternii?
Așadar aleasa lui FUJITSU, piața spune că firma Dataware, în asociere cu compania SOLVIT va câștiga licitația, Solvit fiind singura companie care deține soluția de monitorizare cerută în caietul de sarcini.
Care sunt prevederile dedicate din caietul de sarcini? Sunt cele de la capitolul Administrare și monitorizare (pag. 14)
Soluția propusă trebuie să pună la dispoziția administratorilor o componentă de administrare a sistemului precum și pentru monitorizarea functionării acestuia în vederea urmăririi îndeplinirii obiectivelor de performantă și disponibilitate.
Această componentă trebuie să răspundă următoarelor cerințe generale:
Definirea și documentarea procedurilor și proceselor necesare pentru operarea SPID care acoperă minimum următoarele cerințe:
o Operarea și administrarea soluției în mod pro-activ și eficient
o Monitorizarea permanentă a functionării sistemului cu alertarea anomaliilor-erori sau avertizări legate de funcționalitate;
o Readucerea sistemului în parametrii normali de operare;
o Persoane cu nivel mediu de cunoștințe IT și a produselor din cadrul SPID să poată aplică procedurile definite.
Toate componentele SPID vor înregistra principalele evenimente de succes sau de eroare în jurnale specializate care îndeplinesc următoarele cerințe:
o pot fi securizate pentru a limita accesul la aceste informații;
o permit consultarea lor directă de către un operator uman;
o permit interpretarea prin metode programatice-sunt organizate într-un mod consistent și structura este documentată.
Expert implementare soluție de management al performanțelor sistemului (1 persoană) partener
i. Studii univ. absolvite cu dipl. de licență în dom. informatică / matematică-informatică / cibernetică / informatică economică / tehnologia informației / calculatoare / automatică / ingineria sistemelor sau similar;
îi. Cunostinte tehnice privind administrarea și configurarea componenței de management a performanțelor sistemului, în tehnologia ofertată, dovedite prin prezentarea de diplome / certificări / atestări / acreditari în domeniu, eliberate de o autoritate publică competență cu recunoaștere generală sau o instituție / organizație / organism de drept public sau privat care respectă standardele naționale sau internaționale de certificare
iii. Minim 5 ani de experiență profes. generală;
iv. Experiență dovedită prin participarea în cel puțin un proiect / contract de implementare a unui sistem informatic ce a inclus soluția de management a performanțelor ofertată, la nivelul căruia a desfășurat activități similare celor pentru care este propus.
Și alte companii producătoare realizează monitorizarea infrastructurii dar nu cu toate aceste funcționalități, soluțiile lor fiind compatibile cu cerințele în proporție de 90%-95%. Ați ghicit, doar Fujitsu și SolvIT au soluții compatibile 100%.
Inclusiv echipamentele scanare mobil (108) și scanare fix (59) cerute pot fi oferite doar de Fujitsu, restul nefiind compatibile.
Dar nimeni nu s-a sesizat până acum.
Așteptăm să vedem dacă oferta câștigătoare e cea a firmelor Fujitsu(printr-un distribuitor) și Solvit.
fara indoiala
Fujitsu reloaded
este normal
De ce sa ne miram?
Frig la Belgrad, Sebi? Iti ia banii Florica asta de sub nas :))))))))
dar cine sunt firmele dataware si solvit?
Ca astia sunt beneficiarii
Dar chiar curtea de conturi?
nu ma asteptam
Nu ii stiam spagari si pe astia de la curtea de conturi
De unde vine Mihai Busuioc?
TATA SOCUR, VACAROIU, TOATA FLOAREA….