Sorin Mîndruțescu, șeful Oracle România i-a răspuns lui Sebastian Ghiță într-un amplu interviu în Ziarul Financiar din data de 31 martie 2015: „Nu atacați multinaționalele!” Serios? Oare șeful Oracle nu știe că în România libertatea de exprimare e protejată de Constituție? Vă dați seama ce s-ar fi întâmplat dacă Sorin Mîndruțescu ar fi fost numit premier de președintele Traian Băsescu așa cum se vehiculase în urmă cu 3 ani? Cam ce politică ar fi aplicat România?
Sebastian Ghiță atacase dur Oracle într-un interviu acordat Evenimentului zilei pe care l-am analizat și noi în articolul ȘI DACĂ SEBASTIAN GHIȚĂ ARE DREPTATE IAR ORACLE NE MAI FURĂ O TURĂ?
„România are nevoie și de multinaționale, și de start-up-uri, și de firme locale, și de exportatori de soft și servicii dacă vrea să majoreze ponderea IT-ului în PIB”, a mai adăugat șeful Oracle.
Așa este.
Doar că în România, atât Oracle România, cât și Microsoft România, cât și HP România sunt premianți pe regiune, având în țara noastră cele mai mari vânzări din Europa Centrală. Este adevărat că noi românii suntem cei mai deștepți și cei mai frumoși dar motivele acestui succes pentru toate cele trei companii pot fi unele surprinzătoare.
Este foarte bine că Oracle România sau HP România au 3000 de angajați, dar nu era bine să avem și firme locale puternice cu un numar de 3000 de angajați?
Să fim corectți: multinaționalele nu investesc aici, ci obțin mâna de lucru extrem de calificată și foarte ieftină. Nicio multinațională nu face operă de caritate. Nici nu dorim. Pentru toate multinaționalele crearea de locuri de muncă în România este extrem de profitabilă și un business foarte bun. Profitul, evident va pleca spre acționarii din străinătate. Normal, doar sunt banii lor. Și dacă în acest context, statul român cumpără pe bandă rulantă și licențe cât cuprinde de la aceste multinaționale, cu atât mai bine pentru ele.
Știm valoarea licențelor cumpărate de statul român de la Microsoft.
NU degeaba MICROSOFT a avut procese lungi și îndelungate cu Comisia Europeană, nu degeaba guvernele statelor din vestul Europei trec pe soluții open-source, renunțând la a da sute de milioane de euro pe licențe proprietar. Să mai luăm și noi exemplul altora.
Am aflat valoarea licențelor cumpărate de statul român de la Oracle. Peste jumatate de miliard de euro în ultimii ani. Și achizițiile continuă. Se anunță achiziții de licențe Oracle la STS, Garda de Mediu, ANAF, Ministerul Finanțelor, etc. Vă vom ține la curent cu toate aceste viitoare licitații.
O sa analizăm de asemenea și proiectele HP-ului și plățile făcute de statul român pentru HP.
Să nu uităm și IBM-ul, și SAP-ul și multe alte multinaționale.
În plus, chiar și ajutoarele de stat au mers tot la aceste multinaționale. Zeci de milioane de euro.
Da, interviul lui Mîndruțescu este splendid, omul e bun comunicator, profesionist dar entuziasmul ne scade când comparăm profitul acestor multinaționale cu profitul firmelor românești de IT.
Nu atacă nimeni multinaționalele dar nici nu putem să rămânem tăcuți când vedem indeferența față de ai noștri.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane