DISTRIBUIŢI
horvat

Disciplina de chirurgie toracică i-a fost făcută cadou medicului Teodor Horvat în anul 1993 de profesorul Corneliu Dragomirescu, după cum explica într-un interviu acordat revistei Viața medicală la începutul anilor 2000, Horvat: „Nu uit când m-a chemat în 1993, în 30 septembrie, spre a-mi încredința disciplina de Chirurgie toracică”. În 1993, Horvat era doar asistent universitar și nu avea până la acel moment niciun articol publicat despre chirurgia toracică. Disciplina fusese condusă până atunci de profesorul Coman, autor de multiple tratate de specialitate. Abia șase ani mai târziu Horvat publica prima sa lucrare „autotransfuzia operatorie”. După alți trei ani, în 2002, Horvat era deja profesor universitar.
Ascensiunea sa în UMF s-a datorat, după cum chiar el declara, „luptelor date pe linie universitară”.

Teodor Horvat îi face drum ilegal în UMF lui Ioan Cordoș

În anul 2004, jurnaliștii de la Academia Cațavencu publicau o amplă investigație în care arătau că Horvat a modificat ilegal condițiile de concurs pentru poziția de şef lucrări chirurgie toracică la clinica de chirurgie toracică numărul 1 din Institutul de Pneumofiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, pentru ca Ioan Cordoș să poată participa, deși nu avea această specialitate, iar Nicolae Galie și Boris Coman care aveau specialitatea au pierdut cursa. O copie a articolului poate fi citită AICI.
Abia în anul 2021 în cadrul unui proces deschis de un pacient căruia profesorul Cordoș i-a scos un plămân dovedindu-se ulterior că omul nu avea cancer, DSP București recunoaște că în dosarul pentru obținerea parafei nu există diploma de medic specialist în chirurgie toracică a profesorului Cordoș.
„Profesorul Teodor Horvat chiar poartă lupte cu toţi cei care nu îi convin şi-i deranjează planurile!”, concluziona Academia Cațavencu în 2004. Și chiar așa era.
Doi ani mai târziu, Horvat iese la pensie din armată și deși trăsese multe sfori să fie păstrat în funcție, acesta pierde șefia Secției clinice de chirurgie toracică din Spitalul Militar, în locul său fiind împuternicit lt.col. Constantin Grozavu, medic primar de chirurgie toracică.
Imediat, Horvat varsă o delațiune la domnul ministru despre doctorul Grozavu: „deși prezintă titlul profesional de medic primar, acesta a fost obținut în urma unei erori administrative, dar, dat fiind faptul că nu îndeplinește calitatea de medic specialist, acest titlu este nul. Ocuparea unei asemenea funcții, cu nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la condițiile de accedere, conduce la nulitatea actului de numire și, implicit, a actelor subsecvente.”, scrie Horvat în denunțul său.
La finalul delațiunii, Horvat șantajează în scris și cere revocarea ordinului de numire a lui Grozavu amenințând cu mass-media. Denunțul poate fi citit integral în facsimilul prezentat AICI.
Grozavu este schimbat imediat și începe o investigație care dovedește rapid că acesta avea calitatea de medic specialist, fiind repus în funcție. Pentru Horvat nu există desigur nicio consecință.

Se dovedește că Horvat mințise în denunț

Povestea demiterii și repunerii sale în funcție este spusă de medicul Grozavu cinci luni mai târziu după ce „surse medicale” îi declaraseră jurnalistului Octavian Andronic că marele fotbalist Dobrin nu fusese corect operat la Spitalul Militar chiar de doctorul Grozavu despre care aceleași surse spuneau că „nici nu este de fapt șeful secției de chirurgie toracică” de la SMC. Jurnalistul l-a intervievat în aprilie 2007 pe Grozavu: „eu sunt specialist de 10 de ani de zile în chirurgia toracică şi pentru asta există hârtii, documente, eliberate de Ministerul Sănătăţii. Sunt medic primar pe chirurgia toracică din anul 2000. (…) Eu ştiu foarte bine de unde au plecat aceste informaţii pentru că nu este prima dată când aceeaşi persoană nu mai are nici o altă armă ca să încerce să-şi impună punctul de vedere, să pună piciorul pe grumazul oamenilor. Prin voi, unii oameni vor să-şi rezolve nişte probleme. Sunt şeful secţiei mai de mult, am fost, pe urmă s-a luat o decizie asupra căreia s-a revenit, iar anul acesta am fost numit din nou. Asta pentru că aceeaşi persoană a făcut o sesizare ministerului Sănătăţii care s-a demonstrat a fi o inducere în eroare şi s-a revenit asupra acelei hotărâri”., a declarat Grozavu.

Așadar să recapitulăm: Horvat l-a denunțat pe Grozavu că nu avea specialitatea de chirurgie toracică deși acesta o avea și l-a promovat pe Cordoș care nu avea specialitatea.

Deși Horvat are 71 de ani este menținut la UMF și conduce doctorate

Mare om, mare caracter profesorul Horvat care a și reușit prin „lupte date pe linie universitară” să rămână la acest moment singurul profesor de chirurgie toracică din România deși are 71 de ani și nu e nici membru titular, nici membru corespondent al Academiei Române. Horvat chiar conduce și doctorate deși Carta UMF spune: „Conducătorii de doctorat care se pensionează au dreptul să finalizeze doctoratele în derulare pană la
varsta de 70 de ani”. Surse din UMF ne-au declarat că și anul acesta Horvat a luat trei doctoranzi noi pe care ar trebui să-i examineze când va avea 77 de ani.
Mai mulți membri ai Senatului UMF sunt nemulțumimți că lui Teodor Horvat i s-a prelungit și anul acesta contractul cu UMF deși metodologia Senatului spune clar: „solicitanții trebuie să fie conducători de doctorat”, ori profesorul mai putea conduce doctorate doar până pe 25 noiembrie 2020, când împlinea 70 de ani, ceea ce însemna că anul acesta nu i se mai putea prelungi contractul. Însă rectorul Jinga, ca și în cazul Cordoș, a emis decizia de menținere a calității de cadru didactic pentru Teodor Horvat. După ce ziarul Curentul a dezvăluit ilegalitatea din cazul Cordoș, detalii AICI, rectorul Jinga a anulat decizia, detalii AICI.
Să vedem în cazul Horvat, cum va gestiona domnul Jinga „luptele pe linie universitară” din UMF-istanul pe care îl patronează?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.