Firma fostului director general al ASSMB, JR Vasile Apostol, SIRAR SOLUTIONS SRL a fost înregistrată în anul 2021, într-un apartament în Colentina. Capitalul social este de 200 ron, iar activitatea principală conform Registrului Comerțului este: 6201 / Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client).
Firma a avut un angajat și cifră de afaceri zero în anul 2021, iar pierderea a fost de 203.520 ron, ceea ce a dus la acumularea de datorii de 206.625 ron. În economia reală, din punct de vedere financiar, băncile ar considera firma lui Apostol o companie ce posedă o situație financiară foarte slabă, fără posibilități reale de redresare și cu un risc foarte mare pentru creditori. Dar băncile nu ar cuantifica relațiile politice ale lui Apostol în reformata coaliție PSD-PNL.
Singurul administrator al firmei este Vasile APOSTOL. Personajul a fost detașat la Administrația Spitalelor din Capitală de administrația Firea de la o firmă de pază din Dâmbovița după ce în 2017, acesta a încercat să se angajeze prin concurs la Ministerul Agriculturii, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale dar a fost respins la proba scrisă susținută pe 01.08.2017, cu 44 de puncte din 100, pentru postul de Director General Adjunct gradul II la Centrul pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 3 Sud Muntenia. Apostol a absolvit Drept la Târgoviște și folosește în fața numelui particula JR, prescurtarea de la Junior, conform DOOM, ca să arate că e jurist.
Ca orice parvenit, fără frică și fără rușine, ajuns boier la București, Apostol a început o serie de manevre pentru a-și definitiva apropiații în sistemul bugetar. Detalii în articolul Cum și-a adus Apostol în ASSMB tot neamul din Dâmbovița: soacra, cumnata, verișorii și nepoții, iar pe nevasta unui șef din PSD a făcut-o directoare în ASSMB după modelul chelneriței angajate la Apele Române, detalii AICI.
Apostol e cunoscut pentru crizele de nervi și pentru rasismul său dus la paroxism după cum am arătat în articolul „Băga-mi-aș p***-n rasa voastră!” După ce și-a luat lângă Hilton două locuințe sociale alăturate, șeful ASSMB a scuipat și înjurat vecinii”
După ce a fost forțat să demisioneze din fruntea ASSMB în luna martie a acestui an la presiunea politică a lui Vlad Voiculescu, Apostol a rămas un simplu om de afaceri din bani publici.
Robinetul de la buget a fost deschis în decembrie 2021 de primarul PSD al comunei Negrilești din județul Galați care i-a oferit lui Apostol prima încredințare directă. Apoi banii nu s-au mai oprit, iar valoarea totală a achizițiilor publice din catalogul electronic SICAP, de la firma SIRAR SOLUTIONS SRL, până în luna iulie 2022, a atins pragul de 244.200 RON.
Practic, firma pe care orice bancă ar considera-o necreditabilă și-a acoperit toate datoriile în doar 6 luni. Din bani publici.
În perioada 03.12.2021- 14.07.2022, următoarele autorități publice au realizat achiziții directe de la firma SIRAR SOLUTIONS SRL:
- COMUNA NEGRILEȘTI
Numar anunt: DA29425656 / 03.12.2021
Denumire achizitie: ACHIZITIE SERVICII PROCESARE DATE
Valoare achizitie: 7.200 RON
- SECTOR 4 (PRIMARIA SECTORULUI 4 BUCURESTI)
Numar anunt: DA29929496 / 10.02.2022
Denumire achizitie: Soft privind monitorizarea obligatiilor interne si urmarirea litigiilor
Valoare achizitie: 11.000 RON
- SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA”DR. CONSTANTIN OPRIS” BAIA MARE
Numar anunt: DA29993603 / 21.02.2022
Denumire achizitie: Studiu fezabilitate pentru “digitalizare spital judetean”
Valoare achizitie: 131.000 RON
- Comuna Bolotesti
Numar anunt: DA30334766 / 06.04.2022
Denumire achizitie: SOFT SIRAR – SERVICII PROCESARE DATE
Valoare achizitie: 5.400 RON
- JUDETUL MARAMURES (CONSILIUL JUDETEAN MARAMURES)
Numar anunt: DA30436569 / 20.04.2022
Denumire achizitie: Servicii software-acces și utilizare soft SIRAR, abonament lunar pe o perioadă de 12 luni
Valoare achizitie: 14.400 RON
- ADMINISTRATIA FONDULUI PENTRU MEDIU
Numar anunt: DA30468227 / 28.04.2022
Denumire achizitie: Serviciu abonament monitorizare obligatii in implementare masuri in urma activitatilor de control
Valoare achizitie: 4.800 RON
- Municipiul Cluj-Napoca
Numar anunt: DA30787950 / 09.06.2022
Denumire achizitie: SOFT SIRAR – SERVICII PROCESARE DATE
Valoare achizitie: 12.000 RON
- COMUNA NEGRILESTI
Numar anunt: DA30881065 / 23.06.2022
Denumire achizitie: Servicii de consultanta -Amenajare piste pentru biciclete in comuna Negrilesti, judetul Galati
Valoare achizitie: 20.000 RON
- Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii
Numar anunt: DA30910325 / 28.06.2022
Denumire achizitie: Achizitie servicii de utilizare soft de monitorizare litigii
Valoare achizitie: 7.200 RON
- PRIMARIA ISACCEA
Numar anunt: DA30911929 / 28.06.2022
Denumire achizitie: SOFT SIRAR – SERVICII PROCESARE DATE
Valoare achizitie: 10.800 RON
- MUNICIPIUL ALEXANDRIA
Numar anunt: DA30938760 / 01.07.2022
Denumire achizitie: SERVICII PROCESARE DATE
Valoare achizitie: 6.000 RON
- COMUNA MARACINENI
Numar anunt: DA30996293 / 12.07.2022
Denumire achizitie: SOFT SIRAR – SERVICII PROCESARE DATE
Valoare achizitie: 7.200 RON
- COMUNA BUDEASA
Numar anunt: DA31015418 / 14.07.2022
Denumire achizitie: SERVICII PROCESARE DATE RAPOARTE DE CONTROL
Valoare achizitie: 7.200 RON
Achizițiile sunt achiziții directe, pornind de la piste de biciclete și terminând cu software-ul SIRAR!
Conform prezentării softului, principala funcționalitate a acestuia este transmiterea „utilizatorilor de notificări cu privire la stadiul dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, informație furnizată în timp real de pe site ul portal just ro (cu 90, 60, 30 și 15 zile înainte de termenul de judecată) și despre „acțiunile întrepinse în monitorizarea recomandărilor/măsurilor cât și cu privire la termenele de implementare ale acestora (cu 90 60 30 și 15 zile înainte de termenul de implementare)”.
Desigur că notificări despre termen poate emite chiar și calendarul telefonului mobil, iar stadiul dosarelor e obligat să urmărească juristul instituției. Cât despre acțiunile privind recomandările/măsurile acestea sunt „întrepinse” chiar de angajații primăriei și ele pot fi comunicate (gratuit) celorlalți funcționari sau primarului în cadrul ședințelor de activitate.
APOSTOL prezintă SIRAR ca :” primul soft din România care permite conducerii entităţilor publice urmărirea cu rigurozitate – în timp real – a îndeplinirii obiectivelor stabilite, în vederea implementării măsurilor/ recomandărilor dispuse în urma activităţilor de control intern sau extern. Softul SIRAR a fost dezvoltat pornind de la existenţa unei probleme care părea extrem de greu de rezolvat pentru conducătorii de instituţii din România, respectiv obligaţia de a urmări şi implementa deciziile Curţii de Conturi, dar şi a altor organe de control. SIRAR este o aplicaţie de tip web, accesibilă de pe orice device – telefon, tabletă, PC -, gândită şi proiectată astfel încât să fie foarte uşor de gestionat de către utilizatori.”, laudă Apostol produsul.
Inutil să spunem că există deja zeci de pachete software ce rezolvă aceste probleme și cu mult mai multe funcționalități decât apar în manualul de utilizare al softului SIRAR disponibil pe site-ul firmei.
Cum am absolvit la Universitatea Politehnică din București chiar o o facultate în domeniu, am analizat manualul de utilizare și am comentat mai jos, pe scurt, softul SIRAR care pare de jucarie, neavând funcționalități elementare pentru un soft. De exemplu:
- În mod surprinzător nu există șabloane pentru definire documente – cu posibilitate de generare automată a documentelor
- Nu există posibilitatea arhivării documentelor / dosarelor, cu căutarea și regăsirea informațiilor de interes în arhivă
Funcționalități elementare care, conform manualului, lipsesc
Din analiza manualului de utilizare de pe site cei care au cheltuit banii publici puteau observa funcționalitățile care lipsesc:
- Dificultăți în regăsirea rapoartelor introduse – de exemplu : Cautare rapoarte
„Rapoartele pot fi căutate după denumirea după care au fost introduse în gestiunea softului. Aceastea se pot căuta în chenarul denumit “căutare” aflat lângă butonul “Sortare după data”.
Dacă nu va apărea nici un rezultat este posibil că denumirea introdusa să nu fie existenta la nici un fișier introdus în platforma, sau cuvântul introdus este scris greșit. În acest caz reintroduceți cuvântul corect și reincercati căutarea după criteriul ales.”, scrie în manualul softului.
N.a.: Este obligatoriu și elementar pentru un soft de aplicație să propună o listă de rapoarte introduse de respectivul utilizator. Această funcționalitate lipsește cu desăvârșire. Dar pe cumpărătorii statului nu-i deranjează aspectul că doar nu plătesc din buzunar.
2. Modul in care se introduc documente / monitorizari
În Manual se spune că se introduce numărul documentului!
N.a.: În orice soft scris de profesioniști, sau alte aplicații pe care le folosim oricare din noi exista posibiliatea generării automate a numerelor de documente . Această funcționalitate nu e menționată în manual.
3. Modul în care se introduc măsurile – corespunzătoare unor decizii
Conform Manualului: „După deschiderea noii ferestre putem trece detaliile specifice fiecărei masuri.
- Pe primul rând introducem numărul măsurii.
- Pe randul al doilea descriem măsura impusă…
N.a.: Aplicația ar trebui să poată genera automat numerele pentru măsuri.
3. La gestionare Litigii
Conform Manual: „În modul de gestionare litigii regăsim toate dosarele adăugate cu numărul și data acestora. Le putem vizualiza accesând denumirea dosarului pe fundal albastru.”
N.a.: Aplicatia ar trebui să ofere posibiltatea accesării dosarului de litigii tastând / selectând numărul de dosar.
4. La sectiunea Legislatie
Conform Manual: „Fiecare insitutie ce utilizează softul își poate încarca documentele cu normele legislative în sfera căreia activează. Acest lucru este posibil accesând butonul pe fond albastru “Adaugați un document nou”, aflat în partea dreaptă a paginii.”
N.a.: Aplicația ar trebui să ofere o încărcare ‘batch’ nu document de document i.e. să permită un import / o preluare de fișiere dedicate.
5. La sectiunea Achizitii publice
Conform Manual: „Secțiunea denumită „achiziții publice” oferă utilizatorului/lor posibilitatea de a vizualiza și gestiona informațiile referitoare la achizițiile publice, la bugete, la procedura de achiziție, datele și numărul facturilor, etc. În etapa de vizualizare ne este prezentat un tabel compus din mai multe rânduri cu celule în care avem structurată informația reprezentativă. Putem să adăugăm sau să ștergem rânduri din tabel cu informațiile pe care le-am introdus. De asemenea putem să modificăm informația doar dintr-o singură celulă.”
N.a.: Aplicația ar trebui să aibă implementate constrângeri referitoare la modificarea datelor / informațiilor din celulele tabelului.
De exemplu: valorile modificate ale facturilor, însumate, nu trebuie să depășească bugetul achiziției; datele calendaristice ale facturilor, modificate, nu pot fi înaintea datei achiziției publice.
Nu este indicat ca Tabelele generate referitor la achiziții publice să fie stocate local, pe calculatorul utilizatorului (așa cum se specifica in Manual) – întrucât există riscul de a pierde date/informații. De aceea aceste tabele ar trebui să fie salvate în foldere special create și gestionate pe un server.
6. Creare conturi utilizator
Conform Manual – Editare cont: „Pentru fiecare cont creat, administratorul poate aduce modificări asupra numelui, adresei de email, sau a numărului de telefon.”
N.a.: „Aplicația ar trebui să ofere posibilitatea editării / modificării drepturilor de acces ale utilizatorilor la datele / informațiile stocate , pe baza matricilor de responabilități create conform fișei de post ale fiecărui utilizator în parte.
Astfel: unii utilizatori vor putea doar vizualiza informațiile necesare, alții vor putea adăuga/ modifica/ șterge.
Totodată, aplicația trebuie să permită o jurnalizare a operațiunilor efectuate a.i. să se poată ști cu exactitate cine/ la ce informație a avut acces și ce modificari a facut.
7. La sectiunea Administrare institutii
Conform Manual: „În această secțiune ne sunt prezentate informații referitoare la monitorizările și rapoartele emise de instituțiile subordonate.
Putem vizualiza individual rapoartele…..”
N.a.: Aplicația trebuie să permită vizualizarea / monitorizarea doar a acelor rapoarte care sunt în listă / nomenclatorului de rapoarte definit la instalarea / configurarea aplicației. Nu se pot adăuga / edita alte rapoarte, doar dacă sunt introduse / gestionate în nomenclatorul general de rapoarte.
și nu mai continuăm. E suficient pentru orice profan în domeniu să înțeleagă ce oferă softul SIRAR dar mai ales ce NU oferă!
Romania este condusa de EDITAT, de analfabeti si de hoti. Asa a ajuns poporul roman.
Desfintati domnilor ASSMB-UL. Este o institutie inutila ptr. spitale. Este benefica ptr. cei angajati la ASSMB, cu salarii uriase, raspanditi prin spitale la statul degeaba pe bani multi.