În contextul în care Ad Astra, cea mai importantă asociaţie a cercetătorilor români din ţară şi diaspora, a protestat ieri față de scăderea continuă a bugetelor pentru cercetare alocate de Guvernul României, în fiecare an cercetătorii primind tot mai puțini bani ne-am propus să analizăm cine ia cream fondurilor de cercetare guvernamentale. După cazurile Bitdefender și al necunoscutei INSOFT, un alt campion al banilor de cercetare este Cătălin Păunescu, prin firma proprie Star Storage. Ziarul Curentul a publicat la începutul acestui an un articol în care arătam cum Oficiul Național al Registrului Comerțului prin contracte mici dar multe a acordat importante sume de bani fără licitație firmei Star – Storage.
Dar mult mai impresionantă este performanța firmei Star-Storage în semnarea contractelor cu Consiliul Județean Cluj, fără licitație, evident, în valoare de 6 milioane de euro.
Contractul fără licitație a fost pregătit de Star – Storage încă din iunie 2012. Conform site-ului Consiliului Cluj, aflăm sinteza conferinței de presă din data de 24.07.2012.
Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Horea Uioreanu susține o conferință de presă în care prezintă proiectul firmei Star-Storage, referitor la înființarea în cadrul parcului Industrial Tetarom III din Jucu a unui centru de protecție, procesare și recuperare a datelor în caz de dezastru.
Potrivit reprezentanților firmei Star-Storage, valoarea investiției urmează a se ridica cel puțin la nivelul celei realizate la București, caz în care au fost investiți într-o primă etapă, în anul 2009, 4 milioane de euro iar ulterior, în anul 2011, investiția a ajuns la 6 milioane de euro.
Tot pe criterii netransparente, acest proiect a lui Star – Storage este aprobat la finanțare și astfel proiectul lui Cătălin Păunescu primește, evident fără licitație suma de 23.073.560,43 ron și încă 609.724 ron în cadrul polului de competitivitate selectat pentru finanțare POS CCE cu numărul de înregistrare 12.P01.018 , IT.
Astfel la mijlocul anului trecut autoritatea de management pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivitatii Economice din cadrul Ministerului Fondurilor Europene condus de Eugen Teodorovici, face publică lista polilor de competitivitate.
Ce proiecte obțin finanțarea fără licitație din bani europeni?
Cinci proiecte sunt selectate în cadrul polului IT, iar cea mai mare sumă revine firmei lui Cătălin Păunescu, STAR STORAGE SRL cu valorile anterior menționate.
La o altă secțiune dedicată tot industriei IT cel mai mare proiect aprobat este cel al necunoscuților de la Insoft Development & Consulting cu o valoare de peste 23 milioane de lei . Tot Insoft Development & Consulting câștigă alte două proiecte la peste 5 milioane de lei.
Pentru “Sisteme autonome și Robotică“ cel mai consistent proiect este câștigat de firma Teamnet International SA cu o valoare de peste 25,4 milioane de lei. Teamnet International SA câțtiga în cadrul aceluiași pol încă două proiecte estimate la peste 6 milioane de lei.
Așteptăm cu interes rezultatele competitive.