Până în 2020, hărțuirea morală la locul de muncă nu se regăsea cu o definiție exactă în legislația din Romania, judecătorii interpretând după propriile conștiințe și după deciziile CEDO situațiile ce li se înfățișau, ajungând să oblige, de exemplu Societatea Română de Radiodifuziune, la plata unor daune de 100.000 de EURO pentru suferința psihică a unui angajat hărțuit la locul de muncă. De anul trecut, Parlamentul a definit hărțuirea morală ca orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia. Hărțuirea e cu atât mai gravă atunci când e făcută de un director.
Printre formele pe care le îmbracă hărțuirea morală se află atacul la persoană, umilirea, discreditarea, discutarea vieții profesionale cu colegii angajatului, bârfirea.
În acest registru intră și postarea directorului general interimar al Administrației Spitalelor din București (ASSMB) uns de Gabriela Firea fără vreun concurs și menținut în mod inexplicabil de Nicușor Dan.
Sub titlul „Destul……!!!”, Apostol se pupă singur în oglindă pe pagina sa de Facebook prezentându-se drept un mare profesionist al administrației locale spre deosebire de o subalternă de-a sa pe care o prezintă cu numele și prenumele, încălcând astfel GDPR și pe care o umilește public:
– că de numele femeii nu se leagă NIMIC, spre deosebire de marile lui realizări, nenumite, timp de 14 ani în administrația locală
– că a fost concediată de la toate locurile de muncă obținute prin apartenență politică
– că nu are caracter și cunoștințe profesionale
– că nu muncește
– că are tupeu
– că a picat un examen de șef de serviciu
– că e penibilă
Apoteoza hărțuirii pe Facebook vine când Apostol îi recomandă subalternei sale să nu-i mai pronunțe numele deși el e director.
Sigur că persoana hărțuită îi poate face plângere penală sau îl poate da în judecată pe cale civilă dar ce să ceri de la un păcălici care până mai ieri semna documentele oficiale cu JR Vasile Apostol, neștiind că JR este abrevierea pentru JUNIOR și nu pentru jurist.
Că țipă la angajații din ASSMB deja auzisem dar o astfel de hărțuire morală în mediul public nu ne-am imaginat că poate face nici măcar Apostol care se crede cel mai mare director din Sud Estul Europei.
Cei care nu-l cunosc poate cred că o fi vreun geniu coborât din cărțile științifice. Ei bine, nici pe departe. Ieri am dovedit că individul a comis infracțiuni de abuz în serviciu în folosul altuia. Vezi aici cum am înlocuit numele lui în comunicatul DNA din cazul chelneriței angajate la Apele Române, reieșind un caz de corupție tras la indigo la ASSMB.
Iar azi vă prezentăm documentul emis de Ministerul Agriculturii, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în care Vasile Apostol apare respins la proba scrisă susținută pe 01.08.2017, cu 44 de puncte din 100, pentru concursul de Director General Adjunct gradul II la Centrul pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 3 Sud Muntenia.
Și ne mai întrebam de ce individul refuză să-și facă public CV-ul, tocmai pentru ca noi să nu investigăm și să descoperim profesionalismul său ieșit din comun.
Ce nu înțelegem este de ce îl menține în funcție Nicușor Dan, dublu medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică cu punctaj de 100%, de departe cel mai inteligent dintre politicieni, pe fostul servitor al lui Firea-Pandele numit în funcție pe criterii politico-pesediste (vezi AICI cum a cheltuit APOSTOL banii publici pentru a-i face campanie țoapei mahalagioaice) și care are o astfel de agresivitate publică față de o angajată a instituției pe care o conduce?
LATER EDIT: după publicarea articolului, surse politice concordante ne-au declarat că cel care i l-a prezentat pe Vasile Apostol lui Firea a fost eminența cenușie ALDE, Daniel Chițoiu.
Probabil ND ar conduce de unul singur primăria fără probleme de stress intelectual. Dar ar fi acuzat (fățiș) de comportament nu intelectual, ci dictatorial, ceea ce să-nțelegem că e un preț prea mare. Tocmai citim (știrea anterioară aici) c-a preluat frâiele Alpab. Mâine-poimâine cu astfel de acțiuni o să iasă de la naftalină „dăm jos, da’ pe CINE punem în loc!?”(iar nu cu ce aptitudini). Bravo Curentul c-arată că nu-i problemă de (lipsă de) opțiune politică, ci de crasă incompetență paleta de lipsuri ale administrației și, desigur, a societății.