La începutul anului 2015 am semnalat că la Hidroelectrica, în fruntea căreia se află infractorul av. dr. Remus Borza condamnat definitiv la închisoare (cu suspendare) de ÎCCJ este în desfășurare o licitație pe IT cu rezultat cunoscut: soluția SAP . Articolul poate fi citit AICI. Exact cum previzionam înainte de deschiderea plicurilor cu oferte, Hidroelectrica a declarat câștigător la licitația de achiziție a unui Sistem Informatic Integrat, un consorțiu de firme ce s-a prezentat cu soluția SAP.
CITEȘTE ȘI REMUS BORZA RECUNOAȘTE CĂ LA HIDROELECTRICA A ÎNCĂLCAT LEGISLAȚIA PRIVIND ACHIZIȚIILE PUBLICE
Ceea ce este cel mai surprinzător la această licitație este că deși oferta câștigătorului anunțată la deschiderea celor 11 plicuri cu oferte a fost de 1.528.172,58 EURO, atribuirea s-a făcut pentru un preț mai mare, respectiv de 1.703.942,57 EURO. Și asta în condițiile în care infractorul av. dr. Remus Borza ne-a spus într-un drept la replică faptul că și-a propus ca respectivul caiet de sarcini să devină „dacă nu un standard în industria IT din România, cu siguranță un reper pentru licitațiile IT din sfera sectorului public”, „un portdrapel pentru schimbarea mentalităților din zona publică a comunității IT din Romania, de altfel puternic zdruncinat recent de scandaluri, și pentru introducerea de „bune practici IT” din mediul privat”. Doamne ferește!
În data de 07.07. 2015, CNSC a admis pentru a doua oară contestaţia formulată de către S.C. ROMSOFT INTERNATIONAL S.R.L., în numele şi pentru ASOCIEREA S.C. ROMSOFT INTERNATIONAL S.R.L./S.C. iQUEST TECHNOLOGIES S.R.L., în contradictoriu cu autoritatea contractantă S.C. HIDROELECTRICA S.A.
„Pe cale de consecinţă, obligă autoritatea contractantă la anularea raportului procedurii nr. 57918/26.05.2015 şi a tuturor actelor subsecvente acestuia, inclusiv a comunicării rezultatului procedurii nr. 57209.6/26.05.2015 şi reevaluarea ofertei contestatorului, conform celor statuate în Decizia C.N.S.C. nr. 604/64C9/516,525/06.05.2015, respectiv prezenta motivare.
Dispune continuarea procedurii de atribuire în cauză prin aplicarea măsurilor anterior dispuse în termen de 10 (zece) zile de la comunicare.
Prezenta decizie este obligatorie pentru părţi, în conformitate cu dispoziţiile art. 280 alin. (1) şi (3) din O.U.G. nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare. ”
HIDROELECTRICA a contestat în instanță Decizia CNSC dar a pierdut irevocabil la Curtea de Apel București.
Astăzi, triumfător, Borza a anunțat printr-un comunicat că „CNSC si Curtea de Apel Bucuresti in mod netemeinic ne-au obligat sa refacem procedura de evaluare a ofertelor. Dupa reanalizarea ofertelor, acelasi consortiu a intrunit cel mai mare punctaj.”
Deci ați înțeles că Borza & Comp. a atribuit contractul la fel ca prima oară deși judecătorii i-au impus să reanalizeze ofertele. Vă dați seama că omului acesta nu-i e frică de nimeni? Acum, pentru a doua oară, HIDROELECTRICA anunță că-i oferă 1,7 milioane de EURO consorțiului care ceruse doar 1,5 milioane de EURO după cum am relatat în luna aprilie Licitație la Hidroelectrica: preț ofertat de 1,5 milioane transformat la atribuire în 1,7 milioane
Iar ca o bomboană pe colivă Borza ne anunță în comunicat că „In ultimii 10 ani nu a existat un act normativ care sa faca mai mult rau companiilor si institutiilor statului. OUG 34/2006 a fost un obstacol in calea reformarii, eficientizarii si modernizarii societatilor statului, creand un dezavantaj competitiv in raport cu ceilalti jucatori din mediul privat care isi achizitionau un bun sau un serviciu in maxim 3 luni fata de o procedura derulata de o entitate a statului care poate sa dureze si 3 ani.”.
Da, știm, vă încurcă rău procedurile astea de licitații care te pot băga pe ani mulți la pușcărie.