DISTRIBUIŢI
socrul lui george maior

„Udrea a precizat că în momente de beție acesta cam își dă drumul, vorbind voit la adresa politicii și atitudinii organelor de partid față de artă-cultură și în special poziția ce se adoptă față de scriitori. Întrebat „Udrea” ce influență ar putea avea asupra lui Augustin Buzura (viitorul socru al lui George Maior-n.n.), a precizat că se află în relații bune cu acesta, fiind chiar prieteni”. Așa își turna în 1982, cu nesimțire, Eugen Uricaru (scriitor, foto), sub numele de cod Udrea, prietenii la Securitate. După Revoluție, Uricaru a belferit pe banii noștri: a fost ataşat cultural la Ambasada României din Grecia (1992) şi director adjunct la ”Accademia di Romania” din Roma (1992-1995). Preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (2000-2005), după ce a fost secretar (din 1995) şi vicepreşedinte (din 1997) al acestei instituţii. În 2003 a fost şi directorul postului de Radio România Cultural din Cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Secretar de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Relaţii Culturale şi cu Românii din afara Graniţelor, în Ministerul Afacerilor Externe (27 nov. 2003-dec. 2004).

În timp ce turna la Securitate a fost distins cu premii ale Uniunii Scriitorilor din România (1980, 1985) şi cu Premiul Academiei Române (1985).

Uricaru a demisionat de la conducerea Uniunii Scriitorilor după ce Doina Cornea a dezvăluit că o turnase și pe ea sub numele „Udrea”.

Uricaru l-a turnat și pe Nicolae Steinhart

Una din notele informative arată cât de prompt era „Udrea” în a da raportul șefilor săi de la Securitate despre activitățile lui Nicolae Steinhardt. „Udrea ne-a informat la 25.09.1984 că l-a întâlnit în zilele de 21-23 și 24 pe Nicolae Steinhardt, evreu, creștinizat, scriitor din București, în prezent călugar la Mănăstirea Rohia, jud. Maramureș. Nicolae Steinhardt a prezentat la redacția „Steaua” două materiale de critică literară referitoare la Nicolae Breban și Augustin Buzura, cu referiri la ultimul roman, „Refugii”.
Într-o dezbatere din 2013, istoricul Clara Mareş, a comentat cazul „Udrea”: „Este un caz în care sursa « Udrea » povesteşte despre obiectivul « Scriitorul » că în data X are control la medic. Îl durea capul şi trebuia să îşi facă o encefalogramă. Practic n-a spus nimic grav. Nota biroului de Securitate de la finalul notei informative spune însă aşa: « Aveţi grijă să se lucreze la cabinetul medical, să se ia mulaj după cheie şi să intrăm în casă pentru percheziţie ». Sursa era Eugen Uricaru, iar obiectivul era Nicolae Steinhardt. Sursa se putea disculpa că a dat o informaţie inocentă, dar realitatea ne demonstrează fără drept de apel că nu există aşa ceva.“ Toate notele informative sunt considerate act de colaborare cu Securitatea, aşadar, însă fiecare caz în parte e unic. Există situaţii în care cel racolat se înţelegea cu cel urmărit ce să declare, cum există şi cazuri în care oameni s-au oferit din proprie iniţiativă să-şi pârască la Securitate apropiaţii.

Puteți citi AICI cum turna Uricaru inclusiv cine întreținea relații amoroase cu cine.

Foto Eugen Uricaru: Wikimedia, Paris – Salon du livre 2013

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.