Rezidențiatul este organizat și finanțat în România în conformitate cu Ordonanța 18 din 29 august 2009 care prevede la articolul 10 că „Pregătirea în rezidențiat se desfășoară, pentru fiecare specialitate, conform unui curriculum național de pregătire și unui barem de manopere, proceduri, tehnici diagnostice și terapeutice, obligatorii și unice pe țară” și că „Activitatea de pregătire teoretică și practică, reprezentată de baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice și terapeutice, este consemnată în două documente cu caracter obligatoriu, netransmisibile, denumite Carnetul de rezident și Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului”.
Singurul an în care Ministerul Sănătății a emis caietele de monitorizare, numite log-book -uri, a fost anul 2009 când ministru al Sănătății a fost interimarul Adriean Videanu.
Ministerul a organizat atunci rezidențiatul conform legii anunțând că
„Toti rezidentii care se vor prezenta pentru repartitia pe clinici de indrumare si stagii de pregatire vor achita o taxa de 75 RON, care va acoperi cheltuielile pentru carnetele de rezident personalizate, curriculum-ul de pregatire in rezidentiat si log-book (caietul de monitorizare a activitatii)”.
De atunci s-au perindat la conducerea ministerului: Cseke Attila, Ladislau Ritli, Vasile Cepoi, Raed Arafat, Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Patriciu Achimaș Cadariu, Vlad Voiculescu și Florian Dorel Bodog, toți încălcând ordonanța.
Începând cu rezidențiatul din 2010, medicii nu mai primesc decât carnetele de rezident personalizate fără caietele de monitorizare a pregătirii rezidentului.
Și în acest an, pe site-ul oficial https://rezidentiat.ms.ro/ sunt anunțate documente pe care le vor primi rezidenții:
„Medicii rezidenți vor primi la repartiție 3 adrese, o adeverință și carnetul de rezident:
adresa de îndrumare metodologică pentru toată durata pregătirii în rezidențiat pe care o vor prezenta coordonatorului de rezidențiat în specialitatea în care sunt confirmați rezidenți
adresa de stagiu cu care se vor prezenta la unitatea sanitară la care au fost repartizați pentru efectuarea primului stagiu
adresa către unitatea angajatoare
adeverința de confirmare ca rezident
carnetul de rezident și un set de etichete personalizate care trebuiesc lipite pe fiecare pagină a carnetului.”
Asta, deși la articolul 6 din aceeași lege se arată că data finalizării programului de pregătire în rezidențiat, este „certificată de către coordonatorul sau directorul de program de rezidențiat, în baza Carnetului de rezident și a Caietului de monitorizare a pregătirii rezidentului”, sunt deja câteva generații de rezidenți cărora li s-a certificat finalizarea progremului fără caietul de monitorizare.
Desigur că așa cum în cazul femeii din Alba moarte din lipsa imunogolbulinei țapi ispășitori au fost medicii și în acest caz, vinovați pot fi scoși, de exemplu, rezidenții care nu au solicitat ministerului
caietele cu pricina.
Caietele astea i-ar fi încurcat foarte tare pe zeii din UMF spre exemplu profesorul Lucan, în vogă pe micile ecrane zilele acestea. Cum ar fi fost ca marele Lucan să stea să-i învețe pe rezidenți procedurile și manoperele conform curriculelor de pregătire în rezidențiat? Și milioane de Euro când mai făcea dacă-și pierdea timpul cu asemenea meschinării? Toți acești zei au combinații, manevre, aranjamente, pe cale de consecință nu au timp să-i invețe medicină pe medicii rezidenți, că vorba aceea, meseria se fură! Așa și medicii rezidenți învață de pe unde apucă….dacă nu apucă, nu învață…Apoi, tot zeii UMF-istanului dau în presă declarații potrivit cărora medicii tineri sunt prost pregatiți… De exemplu eterna Daniela Bartoș care a declarat tranșant pentru AM PRESS : ”N-am întâlnit niciodată atâția proști în spitale”.
Bartoș este coordonatoare de rezidențiat la Spitalul Clinic de Urgență București – Secția Clinică Medicină Internă . Conform curriculumului de pregătire pentru specialitatea ei afișat pe https://rezidentiat.ms.ro/curricule/_curricule.html, Log-book -ul este primit de fiecare rezident la intrarea în stagiu.
„7. Baremul activitatilor practice
Activitatile practice (Manevrele) pot fi efectuate pe parcursul intregii pregatiri de rezidentiat.
Manevrele practice care trebue efectuate si/sau interpretate vor fi consemnate in caietul de stagiu (Log-book) sub semnatura si parafa celui care a asistat si raspunde de efectuare.
Acesta ar putea fi realizat si in format electronic, dar trebue sa aibe obligatoriu confirmarea
activitatilor sub semnatura si raspunderea indrumatorului direct.
Fiecare rezident primeste acest caiet la intrarea in stagiu si trebue (obligator) sa il predea
completat la inscrierea la examenul de specialitate, indiferent unde a facut stagiile (inclusiv in
strainatate).”
La cardiologie, aceeași situație în curriculum:
„SCOPUL ŞI OBIECTIVELE EDUCAŢIONALE GENERALE:
Curriculumul în cardiologie prevede un număr de 544 de ore didactice pentru tematica prezentată, în afara cărora sunt prevazute şi 40-50 de ore /an de studiu individual. Din timpul alocat pregătirii, activitatea didactică acoperă 20-30%, restul de 70-80% fiind dedicată activităţilor practice şi studiului individual.
La sfârşitul fiecărui modul de pregătire are loc o evaluare de etapă, făcută în unitatea de pregatire de
către responsabilul de stagiu. Evaluarea se finalizează prin acordarea de note.
Întreaga activitate de pregătire este monitorizată prin caietul de stagiu („log-book”), în care vor fi
trecute de asemenea evaluările de etapă, activitatea în program ele de cercetare, participarea la manifestări ştiinţifice şi de educaţie medicala continua, etc. ”
Am întrebat mai mulți rezidenți din diverși ani de după 2010. Niciunul nu a primit caietul de monitorizare la intrarea în program. Totul cu complicitatea miniștrilor Sănătății care închid ochii sau habar n-au ce prevede legea.