Speranțele cartelului firmelor de pilotaj din portul Constanța că își vor prelungi contractele ce stau să expire în câteva zile par irealizabile. După ce anul trecut Consiliul Concurenței a destructurat cartelul și a aplicat amenzi de 5 milioane de Euro Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa și firmelor Canal Sea Services SRL, Black Sea Pilots SRL, Maritime Pilot SRL, Black Sea Services SRL, Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA și Logistic Remo Services SRL pentru practici neconcurențiale, reprezentanții acestora sunt gata să reînnoiască aranjamentele de cartel și să stăpânească piața din nou. Detalii în articolul Băieții deștepți ai cartelului de pilotaj-remorcaj din Portul Constanța destructurat de Consiliul Concurenței, vor din nou în cărți
Cum Compania Națională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa nu ne-a comunicat dacă va ignora sau nu decizia Consiliului Concurenței și va prelungi contractele firmelor cu comportament anticoncurențial am obținut răspunsuri chiar de la purtătorul de cuvânt al Consiliului Concurenței.
Întrebarea 1. Până în acest moment, există solicitări privind emiterea de puncte de vedere referitoare la modalitatea de continuare a activităţii de pilotaj în sistemul deja sancţionat de către Consiliu prin Decizia 51/2016, din partea CNAPM sau a Ministerului Transporturilor?
Răspuns: Până în prezent, autoritatea de concurenţă nu a primit nicio solicitare din partea CN APM sau a Ministerului Transporturilor privind emiterea unui punct de vedere referitor la modalitatea de desfăşurare a serviciilor de siguranţă pe baze concurenţiale, în conformitate cu măsurile impuse prin Decizia nr. 51/2016 (în continuare decizie).
Întrebarea 2. Aţi fost informat că CNAPM a invitat societăţile sancţionate pentru activitatea de pilotaj şi de remorcaj, în mai multe rânduri, la sediul CNAPM, având ca temă de discuţie continuarea relaţiilor comerciale privind serviciul de siguranţă de remorcaj şi pilotaj? Respectiv o încercare de continuare a vechilor înţelegeri?
Răspuns: Autoritatea de concurenţă nu a fost informată de discuţiile purtate de CN APM cu întreprinderile sancţionate. Există însă semnale din piaţă conform cărora în măsura în care CN APM îşi va menţine actualul comportament se preconizează acţiuni suplimentare ale operatorilor economici adresate atât Consiliului Concurenţei cât şi altor instituţii internaţionale.
Întrebarea 3. În situaţia în care vor fi ignorate recomandările Consiliului Concurenţei, veţi declanşa un nou control? Conform legii care ar putea fi noile sancţiuni?
Răspuns: Conform prevederilor legale, Consiliul Concurenţei poate dispune prin decizie sancţionarea întreprinderilor care nu se conformează cu măsurile impuse prin decizia anterioară cu amendă cuprinsă între 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării.
Având în vedere faptul că au trecut 45 de zile de la data notificării deciziei luate de Consiliul Concurenţei către toate părţile implicate, întreprinderile în cauză neconformându-se cu măsurile dispuse, Consiliul Concurenţei le poate aplica acestora amenda maximă, respectiv de 10%. De asemenea, Consiliul Concurenţei poate obliga întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi la plata unor amenzi cominatorii, în sumă de până la 5% din cifra de afaceri zilnică medie din anul financiar anterior sancţionării, pentru fiecare zi de întârziere, calculată de la data stabilită prin decizie, pentru a le determina să înceteze practicile anticoncurenţiale şi să respecte măsurile dispuse prin decizia de constatare a încălcărilor.
Sancţiunile mai sus menţionate pot fi aplicate atât CN APM, cât şi întreprinderilor Canal Sea Services SRL, Black Sea Services SRL şi Coremar SA, pentru lipsa implementării măsurilor referitoare la modificarea actualei modalităţi de funcţionare a Logistic Remo Services SRL, în vederea asigurării funcţionării depline a acesteia, în conformitate cu reglementările din domeniul concentrărilor economice şi notificarea operaţiunii la Consiliul Concurenţei.
Având în vedere calitatea duală deţinută de CN APM, respectiv atât de întreprindere cât şi de autoritate publică, prin raportare strict la caracterul de autoritate, Consiliul Concurenţei poate introduce acţiune în contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucureşti, solicitând instanţei, după caz, anularea, în tot sau în parte, a actelor care au condus la restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei, precum şi obligarea autorităţii sau instituţiei în cauză să emită un act administrativ ori să efectueze o anumită operaţiune administrativă în vederea restabilirii mediului concurenţial.
Așteptăm să vedem căror funcționari din CN APM SA li se va imputa amenda de peste 11 milioane de RON aplicată deja de Consiliul Concurenței, precum și cea care va urma în cazul recidivei.