DISTRIBUIŢI
Testarea psihologică

UPDATE: CSM a ieșit cu o reacție oficială în care încurcă definiții și pare că ar vrea ca jurnaliștii să scrie fără protecția surselor, condiție declarată de CEDO ca fundamentală

De mai multe zile, Consiliul Superior al Magistraturii tace în fața valului de acuzații privind testarea psihologică pentru candidații care doresc să devină magistrați și care au fost chestionați privind viața sexuală proprie, dacă mai degrabă au diaree sau se constipă, dacă au furat vreodată, dacă ar vrea să devină acrobați, de ce fac copii după 40 de ani și alte aspecte ce țin exclusiv de viața privată și care cu greu ar putea fi expuse franc în interviuri de 7-8 minute. Tăcerea CSM este inacceptabilă mai ales pentru că asociații de magistrați au solicitat public o reacție din partea CSM.

Astăzi analizăm cazul psihologei Zsigmond Otilia

Unul dintre psihologii examinatori a intrat în 2020 în sistemul judiciar în urma unui concurs susținut la Curtea de Apel Tg. Mureș la care a obținut la proba scrisă nota 6.05, lucru care, crede ea, nu o poate împiedica să catalogheze ca inapte persoane care au obținut punctaje mari la testele susținute în cadrul concursurilor de admitere în magistratură și la INM.

Pe site-ul Colegiului Psihologilor, Zsigmond Otilia apare ca  psiholog practicant (începătoare) cu atestat din anul 2017 în domeniul Psihologia Muncii și organizațională, adică o experiență limitată, nefiind disponibil vreun CV public pentru consultare.

Testul la care madam psiholog Zsigmond Otilia a obținut nota 6.05 poate fi accesat AICI.Concurs_PS_2020-02-19-Rez-Barem. Fotografiile  cu care am ilustrat acest articol provin de pe contul de Facebook al Otiliei Zsigmond și arată standardele de decență ale acestei persoane care poate decide cine să fie sau nu magistrat. Și dacă un 7-8 ar indica o persoană mediocră, ce indică nota 6.05?

Testarea psihologică de la CSM a fost comentată și de cunoscutul judecător Andi Malaliu

„O aberatie si testarea asta psihologica la INM, aberatie ce ar trebui corectata urgent prin modificarea legii si eliminarea probei. Nu numai ca e inutila (legea prevede clar ce se intampla in caz de boala psihica a magistratului, si doar asta ar trebui sa conteze), dar e si profund subiectiva. Pai, cand a fost psihologia o stiinta exacta? Cum sa stabilesti ca o persoana e bun magistrat dupa raspunsul pe care-l da la intrebarea ‘aveti o viata sexuala regulata?’ Nu numai ca tine de viata intima si n-are nicio legatura cu magistratura, dar ce sa raspunzi la asta? Daca zici ‘da’, se poate interpreta ca esti erotoman(a); daca zici ‘nu’, ca esti frustrat / frustrata.

Si mai e ceva despre care se vorbeste putin, desi este adevarat: este real ca multi / multe dintre acesti ‘expertei’ ai sufletului sunt mai disfunctionali ca noi. Si, fiindca li s-a dat o putere practic necontrolabila (aceea a interviului), isi revarsa frustrarile, refularile, neimplinirile asupra candidatilor, astfel ca e loterie curata cine trece si cine pica.

Sa ne intelegem: n-am fost in situatia asta, ca pe ‘vremea mea’ (se cunoaste ca sunt la pensie) nu se pomeneau astfel de balarii psihopupu.

Inchei, spunand ca am auzit de persoane din domeniu, insistand, la 60 de ani, sa li se spuna ‘domnisoara psiholog’, precizand ca e de moda veche ca psiholog si avand in brate un vraf de chestionare. Cand dai de o demuazela de asta trecuta, si Prunariu de ai fi, tot ai emotii ca pici”.

 

6 ARII

  1. Un studiu de caz pentru acei psihologi care dau sfaturi pe site-ul dvs.
    Parerea lor care este ?
    Cind este vorba de cineva „sus pus” din Sistem, nici unul dintre voi nu are curajul sa ii faca o analiza; dar in schimb epatati prin sfaturi „la kil” pentru plebe.
    Este vorba de: Lasitate, Frica, Teama ce va determina ca va pierdeti licenta si dreptul de a mai profesa si toate pentru citiva banuti ?
    De MORALITATE, CORECTITUDINE, ati mai auzit in ultimul an ?
    Mai cunoasteti sensurile acestor 2 cuvinte ?

  2. Testarea psihologica trebuie sa existe la orice institutie de stat, in privat poate fi optional, dar la magistrati, militari, politisti, pompieri, jandarmi chiar si la persoanalul medical trebuie sa fie obligatoriie, precum si examenul psihiatric la 5 ani sau ori de cate ori este nevoie pentru cei angajati. Sunt persoane care decid soarta altor persoane iar pentru a decide trebuie sa fi apti medical psihiatric si psihologic. Nu poti pune toti nebuni sa hotarasca legal soarta unor persoane sanatoase sau mai putin sanatoase.

  3. Dar poți să pui toți frustrații și incompetenții să examineze viitorii magistrați? Că asta s-a întâmplat. Cucoana aia, care se expune în bikini, nu poate fi decât frustrată, altfel nu ar avea așa un comportament. Cum a fost selectată această persoană și de către cine?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.