Autoritatile au decis: incepand cu prima zi a lunii viitoare gazele naturale si energia electrica se vor scumpi. Pretul gazelor naturale va creste, de la 1 septembrie, cu 22% pentru populatie si cu 12% pentru firme. Pentru populatie, pretul gazelor va creste de la 3.215.816 la 3.939.600 lei/1.000 metri cubi, iar intreprinderile vor plati 3.611.300 lei pentru 1.000 metri cubi. Marii consumatori industriali vor plati insa, cel mai putin pentru mia de metri cubi, adica 3.118.684 lei. Exprimate in dolari, preturile pentru consumatorii casnici de gaze naturale sunt de 110 dolari/1000 metri cubi si de 120 pentru firme.
In privinta scumpirii energiei electrice, putem vorbi despre cea mai -spectaculoasa- scumpire de cativa ani incoace. Mai precis, curentul va costa cu 17,5% mai mult decat pana acum, procent valabil atat pentru populatie cat si pentru intreprinderi. Concret, pretul unui kilowat va creste de la 1.655 la 1.945 lei, fara TVA. Pentru o medie de 100 de kW consumati, populatia va scoate din buzunar 195.000 de lei, la care se adauga pretul abonamentului si taxa radio-tv. Daca calculul consumului la gaze este simplu, existand un singur tarif, la calculul consumului de curent situatia este diferita. Cei care au optat pentru tariful social vor plati kilowatul cu 235 de lei mai mult, adica 1.577 lei Kwh/zi. Pentru cei care au optat pentru varianta tip monom fara abonament, pretul unui Kw/h va creste de la 2.846 la 3.344. In fine, in cazul variantei tip monom cu abonament, tariful va creste la 3.039 lei/kWh, fata de 2.479 lei, cat este in prezent.
Firesc, aceste majorari de preturi vor atrage dupa ele un alt val de scumpiri. Marea problema o constiuie venirea iernii. Din cauza majorarii tarifelor la curent si gaze, cei care se incazesc -electric- sau cu centrale de apartament vor apasa, in functie de buget, de mai multe ori butonul pe pozitia -oprit-, pentru a face economie. Ce se intampla insa cu ceilalti, cei care sunt racordati la retelele de termoficare? Pe acestia statul ii ia sub propria -plapuma-. Intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei se arata ca, -pentru a limita impactul acestor masuri asupra consumatorilor, pretul national de referinta pentru energia termica furnizata populatiei nu se modifica, sumele suplimentare necesare acoperirii cresterii pretului mediu al energiei termice produse fiind asigurate de la bugetul de stat si bugetele locale.- Acelasi comunicat ne linisteste, asigurandu-ne ca -efectul cresterii tarifelor nu va conduce nici in lunile de varf de iarna la cresteri mai mari de 1,2% ale ponderii acestor cheltuieli in bugetul unei familii compuse din 2-3 persoane, dispunand de 1-2 salarii minime, considerand cazul general al alimentarii cu caldura a locuintei (1-2 camere) din sistemele centralizate.- Cu alte cuvinte, cei care locuiesc la bloc vor plati la intretinere aceleasi milioane bune ca anul trecut… La care se mai adauga, in medie, unu si ceva la suta…
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane