Home Economic-Financiar 10 companii, interesate de privatizarea complexului energetic de la Rovinari

10 companii, interesate de privatizarea complexului energetic de la Rovinari

DISTRIBUIŢI

La inceputul acestui an, autoritatile romane au aprobat printr-o hotarare strategia de accelerare a atragerii de investitii si a privatizarii in sectorul de producere a energiei termoelectrice, care prevede reorganizarea si restructurarea activitatii de producere a energiei electrice pe baza de lignit prin crearea de complexe energetice de tip termocentrala-exploatare miniera. Miza acestei strategii o reprezinta privatizarea acestor complexe energetice cu scopul crearii unor structuri capabile sa participe la dezvoltarea unei piete de energie competitive, precum si la imbunatatirea mediului de afaceri si la atenuarea implicatiilor sociale aferente.

Astfel, in conformitate cu prevederile acestei strategii, a fost infiintat Complexul Energetic Rovinari, societate comerciala cu capital de stat, rezultata prin fuzionarea centralei termoelectrice Rovinari cu exploatarea miniera Rovinari.

Pentru pregatirea procesului de negociere in vederea atragerii de capital in cadrul Complexului Energetic Rovinari, potrivit strategiei guvernamentale, Ministerul Economiei si Comertului (MEC), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), va asigura angajarea unor consultanti specializati in cunoasterea problemelor specifice sectorului energetic din Romania, in general, si cele ale complexelor energetice tip termocentrala, exploatare miniera, in special.

In acest sens, MEC, prin OPSPI, a demarat procesul de selectare si angajare consultant pentru Complexul Energetic Rovinari, prin publicarea in presa nationala si internationala, in 18 iunie 2004, a anuntului prin care banci de investitii si firme de consultanta interesate si eligibile au fost invitate sa depuna scrisori de interes.

Potrivit anuntului publicat, termenul-limita de depunere a scrisorilor de interes a fost 12 iulie 2004.

Sapte oferte pentru consultanta

Pana la data-limita, Ministerul Economiei si Comertului a primit sapte scrisori de interes pentru asigurarea serviciilor de consultanta in procesul de privatizare a complexului energetic Rovinari, se arata intr-un comunicat al MEC. Unul dintre cele sapte consortii care au depus scrisori de interes este format din companiile KPMG Romania, KPMG Polonia si Romcapital Invest Romania.

Un alt consortiu reuneste BNP Paribas – Franta si Central Europe Trust Company Ltd. din Marea Britanie, in timp ce alta asociatie este formata din companiile Fieldstone Private Capital Group, Catalyst Partners, ambele din Marea Britanie, precum si Bostina si Asociatii.

Fondul Romano-American pentru Investitii si Deloitte&Touche Central Europe Limited, pe de o parte, si CA-IB Romania si CA-IB Corporate Finance Beratungs din Austria, pe de alta parte, si-au exprimat intentia sa sprijine autoritatile in procesul de trecere in proprietate privata si atragere a investitiilor la Rovinari.

O alta oferta a fost depusa de Raiffeisen Investment – Austria, Raiffeisen Capital Investment Bucuresti si Verbundplan – Austria.

Serviciile de consultanta sunt vizate si de Alpha Finance din Grecia si Ernst&Young Southeast – Cipru.

In documentul emis de MEC se arata ca -in perioada urmatoare, comisia de evaluare si selectare a consultantului pentru privatizarea Complexului Energetic Rovinari va analiza si evalua scrisorile de interes depuse in baza criteriilor prevazute in anuntul de selectare si va intocmi lista scurta cu firmele precalificate-. Complexul energetic a fost infiintat in luna februarie, prin hotarare de guvern, ca societate comerciala cu capital de stat, rezultata prin fuzionarea centralei termoelectrice Rovinari cu exploatarea miniera Rovinari.

Turceni, Rovinari si Craiova, in vizorul unor mari companii

Pana in acest moment, 11 companii si-au manifestat interesul pentru privatizarea complexelor energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Astfel, pentru privatizarea Complexului Energetic Rovinari, s-au aratat interesate 10 companii, printre care Calic Energy din Turcia, Washington Group Romania, Bechtel Power din Statele Unite, Feral Tulcea, AES Corporation – SUA, Enel International Operations and Business Development – Italia, Atena SA – Grecia sau Public Power Corporation SA din Grecia.

Pentru Complexul Energetic de la Turceni, sunt noua firme care si l-ar dori in patrimoniu, precum Bateman Projects (1993) – Israel, Washington Group Romania, Bechtel Power, Feral Tulcea, AES Corporation, Enel International Operations and Busines Development, Public Power Corporation SA, IFC si BERD.

In fine, pentru cel de-al treilea complex – Craiova SA – sapte firme si-au aratat interesul. Astfel, firmele care si-au exprimat intentia sa preia noua unitate sunt Bechtel Power, Feral Tulcea, AES Corporation, Enel International Operations and Busines Development, Public Power Corporation SA, IFC si BERD.

1,5 miliarde de dolari pentru reabilitari

Autoritatile au ajuns la concluzia ca in unele cazuri costurile reabilitarii unor sisteme energetice sunt de aproximativ doua ori mai ieftine decat daca s-ar construi alte capacitati noi. Este si cazul termocentralelor de la Rovinari si Turceni. Potrivit MEC, in urmatorii doi ani, 1,5 miliarde de dolari vor fi folosite pentru modernizarea termocentralelor. Din aceasta suma, 344 milioane de dolari vor fi folosite pentru reabilitarea a circa 1.445 MW din actuala capacitate de generare a energiei termice, precum si pentru trecerea a aproximativ 200 de MW din actuala capacitate de productie pe baza de lignit la productia pe baza de combustibili alternativi.

Centralele vechi vor fi inchise

Banca Mondiala are in curs de implementare mai multe programe care-si propun ca centralele termice vechi si ineficiente sa fie inchise, precum si o serie de masuri pentru imbunatatirea protectiei mediului. In acest sens, pana la anul vor fi inchise termocentrale care in acest moment totalizeaza o productie de 1.280 MW. Intr-o prima faza vor fi oprite termocentralele de la Doicesti si de la Paroseni. Dar, in aceeasi perioada, vor fi date in folosinta si reabilitate capacitati care insumeaza o productie de aproape 700 de MW. Pana la sfarsitul anului 2005, pentru reabilitare si modernizare, sistemul energetic romanesc va fi creditat cu aproape patru miliarde de dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.