Home Economic-Financiar 15 milioane de dolari – doar vrful icebergului din jaful de la...

15 milioane de dolari – doar vrful icebergului din jaful de la Astra

DISTRIBUIŢI

-Curentul- va prezinta astazi, in exclusivitate, concluziile unui raport intocmit de expertii financiari imputerniciti pentru efectuarea unui amplu control la societatea de asigurare-reasigurare -Astra- SA. Acesta a evidentiat dimensiunea fara precedent a fraudelor facute cu aportul nemijlocit al fostei conduceri a Astra, in special prin plasamente la Banca Romana de Scont (BRD) si Banca de Investitii si Dezvoltare (BID).

In urma expertizei efectuate, s-a constatat ca gestionarea contractelor de depozit si a celor de garantie cu BID si BRS, precum si a contractului de intermediere cu SVM Sivamo SA a fost dezastruoasa. Pierderile preliminare descoperite se ridica la 364,5 miliarde de lei, din care 197,9 miliarde de lei la BRS si 176,5 miliarde de lei la SVM Sivamo SA. La acestea se adauga 2,4 milioane USD si 360.000 de lire sterline, pe care societatea le are inca blocate in conturile BID. In aceste conditii, furtul total, descoperit pana la aceasta data, se ridica la aproape 15 milioane USD. Si acesta este numai varful aisbergului, cercetarile autoritatilor continuand.

Potrivit actelor de constatare intocmite, suma totala a pierderilor este inca incerta, intrucat contractele de credit garantate de Astra nu au ajuns la scadenta. Dimensiunea exacta a -tunurilor- trase la aceasta societate va fi cunoscuta cu precizie doar la incheierea situatiei definitive a respectivelor contracte de credit.

Autoritatile recunosc ca vinovatiile fata de gestionarea defectuoasa a societatii Astra vor fi stabilite cu certitudine doar in finalul anchetei in curs, efectuata de BNR si IGP pe tema situatiei BRS, SVM Sivamo, BID si a fostei conduceri a Astra. Data fiind dimensiunea fraudelor, si alte autoritati ale statului sunt implicate in prezent in actiuni de control la Astra: APAPS, Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor Publice si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). De altfel, APAPS si CSA au dispus deja aplicarea unui plan de redresare financiara a societatii.

Sub pretextul asigurarii unei politici prudentiale riguroase

Depozitele la BRD, BCR si Citibank au fost sparte si mutate in bancile lui Vintu

In vederea asigurarii unei politici prudentiale riguroase, la data de 26 iulie 2000, Consiliul de Administratie (CA) al Astra a decis modificarea procentului de disponibilitati banesti detinute de societate in banci, sub forma de depozite bancare sau in conturi curente, la maximum 15%, intr-o banca. Ca urmare, printr-o nota interna, dl Ioan Matei, directorul executiv al Astra de la acea vreme, a propus plasamentul sumelor de un milion USD si 720.000 de lire sterline in depozite, la termen pe o luna, la BID si BRS. Nota, cu nr. 1219/04/12.2000, a fost aprobata de fostul director general al Astra, Nicolae Constantin Hateganu.

La data de 5 decembrie 2000, din sumele mentionate, 500.000 USD si 360.000 de lire sterline au fost plasate la BRS, initial in doua conturi curente, care ulterior au fost transferate in conturi de depozit. Provenienta banilor depusi la BRS este interesanta, in sensul ca cei 500.000 USD proveneau dintr-un depozit de 1,5 milioane USD, constituit la BRD, pe termen de o luna, incepand cu data de 10 noiembrie 2000, cu scadenta la data de 10 decembrie 2000. Dobanda oferita de BRD era de 5,70% pe an. Depozitul a fost lichidat cu cateva zile inainte sa ajunga la maturitate, societatea pierzand astfel dobanda la depozit si incasand doar dobanda la vedere. Si asta, in conditiile in care dobanda oferita de BRS a fost de doar 6% pe an.

Pe de alta parte, cele 360.000 de lire sterline proveneau dintr-un depozit de 720.000 de lire, constituit tot la BRD, pe termen de o luna, la data de 29 noiembrie 2000. Si acesta a fost lichidat inainte de termen. Dobanda oferita de BRD a fost de 5% pe an, in timp ce dobanda oferita de BRS a fost de 5,2% pe an.

Deciziile cel putin surprinzatoare ale fostilor manageri nu se opresc aici. Pe 15 decembrie 2000, tot printr-o nota interna, Directia Eficienta Economica si Plasamente Financiare a propus transferul sumei de trei milioane USD (depusa sub forma a trei depozite de cate un milion USD) din contul Astra deschis la CITIBANK in contul deschis la BRS, pentru constituirea unui depozit la termen pe o luna. Conform -modelului- utilizat si in cazul conturilor de la BRD, depozitele (pentru care CITIBANK oferea o dobanda de 5,68% pe an) au fost retrase inaintea termenului scadent si depuse la BRS pentru o dobanda de 6,20% pe an. Pe 31 decembrie 2000, toate aceste depozite au fost trecute in contul curent al Astra, iar pe 2 ianuarie 2001, au fost reconstituite in totalitate, pe termen de o luna.


-Noul sistem informatic-, pretext pentru modificarea simbolurilor de cont

In urma controlului preliminar efectuat de APAPS la Astra s-a constatat ca BRS a emis o scrisoare catre conducerea societatii de asigurari, fara numar de inregistrare si transmisa prin fax, prin care comunica, pe motiv de -introducere a unui nou sistem informatic-, ca a modificat simbolul conturilor curente ale Astra, incepand cu prima zi a anului 2001.

Multumiti probabil de prestatia BRS, conducerea Astra a transferat in aceasta banca, la 1 februarie 2001, inca cinci miliarde de lei, aferenti unui depozit constituit la BCR si ajuns la maturitate. -Bomboana pe coliva- a reprezentat-o insa incheierea unui contract de garantie reala intre Astra si SC Construct Grup International SRL din Deva, prin care Astra se obliga sa garanteze cu depozite colaterale la BRS si BID credite pe care firma din Deva urma sa le contracteze de la cele doua banci. La randul sau, Construct Grup International a acordat o garantie catre Astra, in valoare de 18 milioane USD, reprezentand 45% din drepturile de operare obtinute conform licentei de exploatare a cuartului (in zona Siglau-Uricani), aprobata prin HG nr. 314/19.04.2000 si publicata in -Monitorul Oficial- nr. 177/25.04.2000. Contractul a fost semnat de Nicolae Constantin Hateganu si de Cristian Dobre, din partea Astra, si de Costel Alic, din partea Construct Grup International Deva. Acest contract nu a fost aprobat de CA al Astra, fostii directori incalcand regulamentul de ordine si functionare existent la acel moment in societate.

Ulterior, Astra a incheiat cu BRS mai multe contracte de depozit bancar (semnate de aceleasi persoane), totalizand urmatoarele sume: 3,5 milioane USD, 360.000 de lire sterline si cinci miliarde de lei.

Modificari ilegale in contractele de depozit

In urma controlului efectuat zilele trecute, s-au constatat mai multe ilegalitati grave fata de constituirea acestor depozite, in special in privinta modificarii simbolurilor conturilor, care au fost operate direct pe contractele de depozit bancar, prin stergerea simbolurilor initiale si adaugarea celor schimbate. De asemenea, contractele de depozit bancar prevedeau ca sumele care constituie obiectul acestora sunt indisponibilizate drept garantie pana la data scadentei creditelor, iar in cadrul termenului de valabilitate al fiecarui contract nu se vor efectua plati la depozitul constituit. In plus, dobanda bonificata la fiecare depozit era negociata lunar de catre client cu Directia Trezorerie a BRS, fiind calculata si platita lunar in contul societatii Astra.

Din analiza documentelor existente, s-a constatat insa ca pe extrasele de cont emise de BRS catre Astra se specifica: -Depozit colateral pentru participarea la licitatie valutara-, in conditiile in care contractele de depozit bancar prezentate contineau o clauza care prevedea ca sumele sunt indisponibilizate drept garantie pana la data scadentei creditelor. Actele de constatare mai releva ca nu s-au gasit la Astra ordine de vanzare-cumparare de valuta pentru sumele depuse in conturile de depozit colateral de mai sus.

Creditele luate de fostul prefect de Hunedoara de la BRS, achitate din banii asiguratilor

Potrivit raportului intocmit de echipa de control, BRS si SC Construct Grup International SRL din Deva – firma apartinand fostului prefect PDSR de Hunedoara, Costel Alic – au incheiat cinci contracte de credit, cu urmatoarele valori: 3,2 miliarde de lei, noua miliarde de lei, 8,9 miliarde de lei, 17,5 miliarde de lei si 1.785.000 USD, toate garantate de Astra prin contracte de depozit bancar. Sumele constituite de Astra drept garantie la BRS in favoarea firmei fostului prefect Alic sunt in valoare de cinci miliarde de lei si 3,5 milioane USD.

Cu exceptia primului credit, ale carui rate au fost rambursate la scadenta, restul creditelor au fost reesalonate prin schimbarea scadentarului, astfel incat sumele imprumutate sa fie achitate in intregime la scadenta ultimei rate. Astfel, pana la data de 15 februarie 2002, SRL-ul din Deva mai avea de achitat 36,2 miliarde de lei si 1.785.000 USD din creditele contractate, la care se adauga 1,6 miliarde de lei si 18.636 USD, reprezentand dobanda si penalitati. In caz de neplata la scadenta, BRS urma sa execute garantiile depuse de Astra in favoarea Construct Grup International.

Nu mai surprinde pe nimeni faptul ca SRL-ul fostului prefect PDSR de Hunedoara nu a achitat nici un banut din datoriile catre BRS. Asa cum a constatat echipa de control, toate contractele de credit incheiate intre BRS si Construct Grup International SRL Deva au fost semnate in aceleasi zile in care au fost incheiate contractele de depozit bancar intre Astra si BRS.

Obscurul SVM Sivamo face o -afacere- de sute de miliarde de lei pe spatele Astrei

Sirul -tunurilor- trase la Astra de fosta conducere continua cu Sivamo SA, un obscur SVM, care a reusit sa fraudeze societatea de asigurari cu peste 176,5 miliarde de lei. Povestea incepe la sfarsitul lui iunie 2001, cand Dan Saftescu, directorul economic al Astra, a propus CA al societatii tranzactionarea de titluri de stat. In nota adresata CA, Saftescu arata ca Astra a inaintat cereri de oferta catre mai multe SVM-uri, intre raspunsurile primite numarandu-se si proiectele de contract-cadru ale SVM Sivamo SA si SC Consalvi Valori Mobiliare SA. -Dintre cele doua contracte, consideram ca cel propus de Sivamo cuprinde clauze mai favorabile pentru Astra. Va rugam sa decideti asupra oportunitatii incheierii contractului cu Sivamo-, se solicita in nota intocmita de Dan Saftescu.

Selectie de oferte, inscenata pentru Consiliul de Administratie

Zis si facut. Numai ca, in perioada controlului efectuat la Astra, nu au fost identificate documente referitoare la modul in care s-a desfasurat selectia acestor SVM-uri. De asemenea, potrivit unui clasament intocmit de Bursa de Valori Bucuresti la data de 24.05.2001 pe baza volumului tranzactiilor desfasurate de 86 de SVM-uri, Sivamo se afla pe locul 67, iar Consalvi Valori Mobiliare, pe locul 82.

Asa cum reiese din nota de control, numele acesteia din urma a fost trecut in mod eronat de directorul economic al Astra in Nota catre CA, numele real al societatii fiind SC COLSAVI Valori Mobiliare SA, asupra careia, la acea data, existau mai multe semne de intrebare privind functionarea acesteia.

Pe 27 iunie 2001, Astra si Sivamo incheie un contract-cadru, al carui obiect consta in intermedierea de titluri de stat, pe piata secundara, prin dealeri. Art. 12 din contract arata ca -sumele pentru efectuarea tranzactiei vor fi transmise direct catre client, in contul sau deschis la banca partener al intermediarului, fara tranzitarea conturilor intermediarului-. Sivamo urma sa primeasca un comision de intermediere, -negociat de catre parti in functie de valoarea tranzactiei, caracteristicile pietei etc., la momentul efectuarii tranzactiei, in cadrul scalei de comisioane care va fi anexata la prezentul contract-, se arata in document. Numai ca, asa cum a constatat echipa de control, art. 12 a fost incalcat, intrucat Astra a tranzitat conturile Sivamo in vederea cumpararii de titluri de stat, iar comisionul perceput de acest SVM pentru fiecare tranzactie a fost in suma fixa de cinci milioane de lei, si nu in functie de valoarea contractului. In plus, echipa de control nu a identificat anexa la contract care cuprindea scala de comisioane.

Pe de alta parte, s-a constatat ca managerii Astra nu au intreprins nici o actiune privind monitorizarea si respectarea modului de derulare a clauzelor prevazute in acest contract. Potrivit documentelor constatatoare, Astra a virat catre Sivamo 211,2 miliarde de lei, incasand inapoi, din tranzactionarea titlurilor de stat, doar 34,6 miliarde de lei.

Tranzactii valutare fara ordine de cumparare

Cat priveste depozitele colaterale ale Astra de la BRS, echipa de control a identificat o multitudine de ilegalitati, cele mai frecvente fiind tranzactii valutare fara ordine de vanzare-cumparare de la Astra. In toate cazurile, extrasele de cont au fost semnate de alte persoane din banca decat inspectorul de cont si parafate cu stampila rotunda, aflata la nivel de conducerea bancii, ce nu se utilizeaza in operatiuni de cont. Foarte grav este faptul ca tranzactiile in respectivele conturi colaterale ale Astra au fost facute in conditiile in care sumele respective reprezentau garantii pentru credite luate de la BRS de SC Construct Grup din Deva, ce trebuiau indisponibilizate pana la plata ultimelor rate aferente creditelor respective. Asa cum s-a constatat ulterior, 35 miliarde de lei din depozitele colaterale ale Astra de la BRS au fost directionate in contul SVM Sivamo.

Asa cum reiese din documentele expertilor financiari care au efectuat acest control la Astra, managerii societatii au facut, in cursul anului trecut, si alte transferuri de sume substantiale la BRS, asupra carora -expertii- bancii au aplicat o sumedenie de -inginerii financiare-. La acest capitol, s-a constatat ca BRS a transferat in mod ilegal, la SVM Sivamo, inca 197,9 miliarde de lei, bani ai societatii Astra. Astfel, -gaura- totala facuta firmei de asigurari de escrocii aflati in spatele Sivamo se ridica la fabuloasa suma de 364,5 miliarde de lei.

Lantul furturilor nu putea ocoli Banca de Investitii si Dezvoltare

Tot la sfarsitul anului 2000, mai precis pe 4 decembrie, directorul tehnic executiv de la Astra, Ioan Matei, propune (tot printr-o nota interna) plasamentul sumei de un milion USD si 720.000 de lire sterline, in depozite la termen pe o luna, la BRS si la Banca de Investitii si Dezvoltare (BID). Din aceste sume, pe 5 decembrie 2000, au fost plasati la BID 500.000 USD si 360.000 de lire sterline. Conform modelului uzitat si in cazul BRS, banii au fost luati din doua depozite constituite la BRD, care au fost lichidate inainte de termen. In mod cu totul si cu totul stupefiant, dobanda oferita de BID era mai mica decat cea oferita de BRD – 5,50% pe an, fata de 5,70%, in cazul depozitului in USD, si 4,25%, fata de 5%, cat oferea BRD pentru depozitul in lire sterline.

Ulterior, conducerea Astra mai sparge inainte de termen doua depozite in valoare de un milion USD fiecare, constituite la ABN Amro si Volksbank, transferand sumele la BID. Astfel, depozitele constituite de societatea de asigurari la BID se ridica la 2,9 milioane USD si 360.000 de lire sterline. Intreaga suma a fost pusa de Astra drept garantie pentru un contract incheiat intre BID si SC Construct Grup International SRL Deva. Asa cum a rezultat in urma controlului, contractele de garantie nu au fost discutate si aprobate in CA al societatii.

In august 2001, printr-o nota aprobata de CA, s-a supus aprobarii AGA propunerea de negociere cu BID, BRS si SC Construct Grup International Deva reesalonarea creditelor garantate de Astra. Desi AGA a aprobat negocierile, nu a aprobat si reesalonarile. -Exista indicii ca au fost reesalonate creditele in cauza de catre BID, fara aprobarea Astra, in calitate de fidejusor-, se arata in nota de control.

In document se mai specifica o situatie cel putin curioasa. -Conform ultimelor extrase de cont existente, Astra detine la BID sume de 2,4 milioane USD si 360.000 de lire sterline, constituite in depozite, conform contractelor de depozit la termen nr. 75, 76, 80 si 81. Aceste contracte nu se afla la Astra, iar BID nu a raspuns solicitarii acesteia de a-i fi trimise-.

Fosta conducere, acuzata de fals si uz de fals

Controlul efectuat la Astra a evidentiat ca nerespectarea, de fosta conducere, a prevederilor Regulamentului de Organizare si Functionare, a contribuit la pierderea controlului asupra operatiunilor aferente relatiilor comerciale cu BID, BRS si SVM Sivamo, favorizand producerea si utilizarea falsurilor dovedite. Contractele de depozit de la BID si BRS nu au fost vizate de Directia Juridica si Contencios, constatandu-se neimplicarea Serviciului Control Financiar de Gestiune in verificarea documentelor referitoare la activitatea economica a societatii.

In 2001, in pofida unor rezultate economico-financiare nesatisfacatoare, conducerea Astra si-a permis sa faca sponsorizari de trei miliarde de lei (din banii statului), mai mult cu un miliard fata de anul 2000. La acestea se adauga cheltuieli de publicitate si reclama de aproape 400.000 USD. -De remarcat nivelul ridicat al sponsorizarilor (50-100 milioane de lei) acordate unui singur sponsorizat, de regula asociatii cvasinecunoscute, fara impact semnificativ la public, care sa justifice printr-o reclama eficienta sumele primite.

Comisia de control a tras un semnal de alarma cu privire la pericolul continuarii fraudelor la Astra. -In absenta unui sistem informatic si a sistemului de asigurare a calitatii, activitatea sucursalelor nu este supravegheata eficient, existand posibilitatea aparitiei de fraude la nivelul acestora.-


Statul promite sa sustina relansarea societatii de asigurari

Dupa izbucnirea scandalului BRS in mass-media, AGA Astra a aprobat, pe 31 ianuarie a.c., alegerea unui nou CA, cel vechi fiind decimat de arestari si demisii. Au fost numite in conducerea societatii persoane cu importante pozitii in structura APAPS (precum presedintele CA, Aurel Solcan, director general al Departamentului Privatizare, si Violeta Canteri, membru al CA, sefa Directiei Buget-Finante a Autoritatii). Dupa numirea in functie, noul director general al societatii de asigurari, Georgel Calin, a reusit recuperarea sumei de 1.170.000 USD din depozitele constituite la BID, suma facand obiectul unui contract de garantie reala incheiat intre fosta conducere a Astra si BID in vederea garantarii obligatiilor de plata ale SC Construct Grup International SRL Deva, in limita sumei de 2,9 milioane USD si 360.000 de lire sterline.

Noul manager general spera ca prin valorificarea conturilor si bunurilor BRS, asupra carora au fost instituite sechestre asiguratorii, Astra va recupera cel putin 50% din fondurile depozitate. In opinia sa, prioritatile noii conduceri sunt stoparea devalizarii societatii, recuperarea fondurilor delapidate si restructurarea urgenta a societatii, incluzand disponibilizarea personalului excedentar. -50 de persoane au parasit deja societatea, iar restructurarea va continua. In paralel, s-au operat modificari de substanta la nivelul organigramei, fiind deja numite noi persoane la conducerea mai multor sucursale, agentii, directii si servicii. Planul de redresare a Astra mai include reducerea cheltuielilor administrative si salariale, corelarea veniturilor angajatilor cu cele din incasari, reorientarea plasamentelor catre banci de reputatie internationala, recuperarea urgenta a unor debite si renegocierea contractelor cu furnizorii, multe dintre acestea fiind total defavorabile societatii-, a declarat recent Georgel Calin. El a precizat ca Astra reprezinta statul pe piata asigurarilor din Romania, APAPS detinand 76% din actiuni, fapt relevant cu privire la siguranta societatii. -Sprijinul statului este, in orice conjunctura, cea mai solida garantie in fata clientilor unei entitati de pe piata financiar-bancara. Astra detine disponibilitati consistente, sub forma depozitelor in valuta si lei, avand disponibilitati bancare suficiente pentru a-si onora absolut toate angajamentele asumate fata de clienti-, a mai spus dl Calin.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.