Dragos Simion, director general al Quadrant Asset Management si presedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, a anuntat ieri ca, dupa un efort de aproape un an si jumatate, Fondul National de Acumulare va fi redeschis, cel mai probabil de luni, sub noua titulatura de -Integro-. Activul net al fondului Integro este, in prezent, de 62,37 miliarde de lei, iar valoarea la zi a unei unitati de investitii este de 15.700 lei. Numarul de unitati de investitii aflate in circulatie este de aproape patru milioane, numarul de investitori fiind de aproape 14.000. Pentru primele 45 de zile de la redeschiderea fondului, Quadrant are -pregatita- suma de 20 miliarde de lei pentru onorarea cererilor de retragere, dar se apreciaza ca volumul acestora va fi de circa jumatate, cel mult 12 miliarde de lei.
Gradul de risc al portofoliului curent este zero
Quadrant Asset Management a preluat activele FNA in 2001 si a inceput un proces de restructurare a acestora, mai ales prin lichidarea participatiilor la societatile necotate. Activul a crescut in acest timp, prin investitiile realizate de societatea de administrare a fondului, cu aproximativ 20 miliarde de lei. Valoarea la zi a unei unitati de investitii este de 15.700 lei, mai putin de jumatate din cea a unitatii FNA, declarata la 26 mai 2000, de 31.140 de lei.
-Portofoliul curent al fondului Integro este constituit in proportie de 99,96% din certificate de trezorerie, restul fiind numerar, iar indicele de risc este zero-, a declarat Dragos Simion, aducandu-si aminte insa, la insistentele presei, ca mai detine in portofoliu 6.000 de actiuni Industrial Export. Acestea fusesera -evaluate- de SOV Invest la nu mai putin de 12 miliarde de lei, dar valoarea lor, spune Dragos Simion, nu depaseste 80 milioane de lei.
Comisioanele de rascumparare a unitatilor de investitie vor fi de 2% in primele 45 de zile de la redeschiderea fondului, 10 % in umatoarele noua luni si 1% de la expirarea acestei perioade.
Strategia Integro prevede investirea a pana la 20% din active in actiunile societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, obligatiuni municipale sau emise de societati comerciale, iar dupa 45 de zile de la redeschiderea fondului actualii si potentialii investitori pot vinde sau cumpara unitati de investitii.
Consiliul de incredere al fondului, cu suportul administratorului actual SC Quadrant Asset Management, a intentat procese, solicitand daune in valoare totala de 46 miliarde, dupa cum urmeaza: Banca -Ion Tiriac-, SC Gelsor SA, SVM Securities Black Sea, CEC si SC SOVINVEST SA. De asemenea, Asociatia Nationala a Investitorilor FNA s-a constituit parte civila in procesele penale deschise impotriva: Centrocoop, CEC si SOVINVEST, pentru care a solicitat despagubiri in valoare de 53 miliarde de lei. Detinatorii de unitati de investitie inregistrati la data de referinta (la 45 de zile de la redeschiderea fondului) sunt cei care vor beneficia de sumele solicitate in instanta, daca vor fi eventual recuperate.